Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел: Местни избори по време на война

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборите за местна власт в Израел трябваше да се проведат на 16 октомври 2023 г., но заради началото на войната бяха отложени за 27 февруари - за всички населени места, където населението не е евакуирано. Тъй като не се знае кога бежанците от юга и севера на страната ще се завърнат, няма точна дата кога и там ще има избори за местна власт. Войниците са на фронта, а те също са избиратели. 

Интервю с д-р Нир Барак от Факултета за политика и управление в Университета Бен Гурион в Негев

"Сянката на войната се чувства осезателно. Много от младите хора, които са кандидати за кметове, районни и градски съветници, са мобилизирани в армията и не могат да проведат нормална предизборна агитация. Това е сериозна пречка за демократичното право за равни условия - да бъдеш избран. Втората пречка е, че голяма част от нерелигиозното население намира смисъл да следи повече новини от фронта. Там се сражават близките им. Намират тези избори за второстепенни. А на тях пряко се избира кмет, от когото зависи какъв ще е обликът на селището, в което ще живеят. Така се случи, че през последния мандат имаше няколко сериозни кризи, в които местната власт успешно помогна на населението - пандемия, три военни акции и настоящата война. Рейтингът на местната власт е много висок. Опасявам се, че процентът на гласуването на нерелигиозното население, който обикновено е по-нисък от този на силно религиозните, този път ще е още по-нисък. Религиозните имаха пълноценна предизборна кампания, защото много малка част от тях са войници. Равинът повежда под строй гласоподавателите до избирателните урни и определя за кого да гласуват. Те не работят, не взимат участие в защита на страната. Участват активно само в преразпределението на средствата, както на национално, така и на местно ниво. Опасявам се, че ще получат много места в местните съвети и ще налагат своите тесни интереси. Има и още по-сериозна опасност - начело на над 40 селища да застанат кметове-националисти. Надявам се либералните избиратели, не само в тези селища, а те са една девета от общините в Израел, да гласуват и неутрализират крайнодесните им действия.
Предизборната кампания за местните избори е по-евтина и по-кратка отколкото за централната власт. Но кандидатите са вложили много време в нея и да бъдат отлагани до безкрайност е несправедливо. Заради войната, тези избори надали ще отрази истинската воля на хората".

Тези избори съвпадат с война. Как ще гласуват тези, които са на фронта?

"Процедурата на гласуване на войниците ще е по-сложна. Седмица преди официални избори срочнослужещите получиха така наречените двойни избирателни пликове. Знае се кой войник от кое селище идва и му се доставя пълен комплект с бюлетини на кандидатите за местната власт там. Сега има много запасняци. Те ще попълнят ръчно името на кандидата за кмет, според местоживеенето си и ако си спомнят кандидатите от листата за съветници. Страхувам се, че едва ли ги помнят след четири и половина месеца сражения. Това също ще се отрази на изборните резултати. Гласуванията на войниците са в продължение на 7 дни. Започнаха на 20 февруари. Ден след изборите ще се обработят бюлетините им от тези двойни пликове. Резултатите ще се забавят заради многото войници".

Мислите ли, че ще има изненади?

"Кандидатите за кметове и общински съветници са същите, както преди войната. Дори да има нови тенденции, те не са представени. Единственото изменение бе на датата на изборите. В 23 селища участват организаторите на протестите против предвижданата реформа в правната система - новата опозиция на правителството под название "нов договор". Надявам се те да подсилят либералното присъствие на обществото в местната власт. Не мога да предвидя какви ще са резултатите от изборите. Тревожа се, че крайнодесните и представлявалите на религиозните партии, които дават тон при приемане на решения на правителството, ще използват момента, когато голяма част от либерално настроените избиратели са на фронта и ще увеличат представителството си в много общини. Има и кметове и съветници, които повече няма да бъдат избрани. Такъв е председателят на областта Западен Негев Офир Липщен, много обичан от жителите на района. Стана една от първите жертви на 7 октомври, защитавайки селището, в което живееше. Има и други кандидати, които намериха смъртта си през тези четири и половина месеци. Може би те ще са единствените изменени имена в първоначалните списъци".
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма. Axios се..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция "Гранична полиция" на интернет страницата си. Румънските гранични власти няма да пропускат камиони..

публикувано на 05.05.24 в 20:13
Мадона (в центъра) по време на безплатния концерт, който изнесе на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, Бразилия, 4 май 2024 г.

Мадона зарадва феновете си в Бразилия с безплатен концерт, дойдоха над 1,5 млн. души

Американската попзвезда Мадона изнесе безплатен концерт на Копакабана, който привлече над милион и половина души. Те изпълниха района около известния плаж в Рио де Жанейро. В продължение на над два часа 65-годишната американска поп икона изпълни едни от най-големите си хитове: Феновете на Мадона бяха впечатлени от безплатното шоу, въпреки че на..

публикувано на 05.05.24 в 19:59
Изглед към Часов Яр, Донецка област, архив, април 2023 г.

Според вашингтонския ISW руските войски не са постигнали видим напредък в Часов Яр

Руските войски не са постигнали видим напредък в опитите да овладеят източния украински град Часов Яр, съобщава вашингтонският Институт за изследване на войната ( ISW) . От института опровергават твърденията в противното на руски блогъри. Според западни военни анализатори Часов Яр е стратегически важен като най-силния опорен пункт преди..

публикувано на 05.05.24 в 19:35
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Директорът на ЦРУ на спешна среща с премиера на Катар заради преговорите Израел - "Хамас"

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заминава за Доха за спешна среща с премиера на Катар, предаде Ройтерс. Бърнс ще се опита да окаже натиск върху Израел и "Хамас" за продължаване на преговорите, след като стана ясно, че ислямисткото движение не отстъпва от позицията си за прекратяване на военните действия в Ивицата Газа в замяна на освобождаването на..

публикувано на 05.05.24 в 19:25

Великден в Разложко с триетажно мъжко хоро и рисувани с восък яйца

Хиляди вярващи посрещнаха Възкресение Христово в храмовете на Неврокопска епархия, а първият ден на Великден дойде със слънце.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците В региона има места, които са самобитни и от векове пазят своята различност във фолклорните традиции, свързани с Великден.  Разложкото село..

публикувано на 05.05.24 в 18:43
Френският премиер Габриел Атал (вдясно) приветства президента на Китай Си Цзинпин (вляво) и съпругата му Пън Лиюан (в центъра) на летище Орли, южно от Париж, Франция, 5 май 2024 г.

Китайският президент с официално държавно посещение във Франция

Китайският президент Си Цзинпин пристигна на официално държавно посещение във Франция в рамките на европейската си обиколка. За първи път от пет години насам китайският президент се завръща в Европа. Тридневната му визита във Франция е по случай 60-та годишнина на двустранните дипломатически отношения, но на дневен ред в утрешните дипломатически..

публикувано на 05.05.24 в 18:09