Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти на протест в Италия след полицейско насилие на пропалестинско шествие

Дворецът "Киджи" в Рим - сградата на правителството на Италия
Снимка: Алами/Ройтерс

В Рим студенти и ученици проведоха спонтанен протестен митинг. Поводът е побоят с палки от страна полицаите над ученици и студенти в Пиза, Флоренция и Катания на мирно пропалестинско шествие в петък. Имаше ранени ученици. Отношение взе и президентът на страната Серджо Матарела.

Близо 1000 учащи се и представители на синдикатите се събраха на спонтанен протест на площад в съседство на вътрешното министерство.

Под лозунга "Стига с вашите палки" и със скандирания те поискаха оставката на вътрешния министър Матео Пиантедози.

Произнесоха се срещу бруталните действия на силите на реда при мирните пропалестински шествия и многократно бе изтъквано, че студентските демонстрации са мирни и са насечени за мир по света.

Цитиран бе президентът на страната Серджо Матарела, който в официално комюнике след разговор с вътрешния министър Матео Пиантедози, нарече "употребата на палките израз на провал".

За телевизия РАИ ученици казаха още, че са съпричастни на връстниците си от Пиза, Флоренция и Катания и че управляващите не бива да ги цензурират и да им пречат да изразяват несъгласието си на мирен протест.

Прокуратурата в Пиза започна разследване на случилото се в петък.

За медиите представители на управляващата коалиция се изказаха в защита на силите на реда.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Киър Стармър

Очакват Стармър да обещае премахване на схемата за депортиране на мигранти в Руанда

Във Великобритания лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър ще обещае да премахне правителствената схема за депортиране на мигранти в Руанда и да отклони 75 милиона паунда за финансиране на стотици нови специализирани служители, които да се справят с контрабандата на хора с нови правомощия за борба с тероризма.  Проект за..

публикувано на 10.05.24 в 16:05

Изложба в Ловеч за 60-годишнината от откриването на паметника на Васил Левски

В Ловеч тази вечер ще бъде открита изложба, посветена на 60-годишнина от откриването на най-големия и най-внушителен паметник на Васил Левски.  Изложбата е подготвена от Държавен архив – Ловеч и Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев". Експозицията проследява проекта и изграждането на паметника, като акцент е  ролята на ловешката..

публикувано на 10.05.24 в 16:00

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и БСК са заявили категорично нежелание да участват..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Пернишкото училище "Д-р Петър Берон" чества патронния си празник

С тържествен спектакъл бе отбелязан патронният празник на Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон” в Перник. Тази година тържеството преминава под знака на 100-годишнината от построяването на сградата на училището, приютила първата гимназия в града и 200 години от издаването на Рибния буквар, съставен от патрона..

публикувано на 10.05.24 в 15:43
Национална олимпиада по астрономия

В Плевен се проведе Националната олимпиада по астрономия

В три поредни дни  в Плевен се проведе XXVII Национална олимпиада по астрономия.  Учениците с най-високи резултати ще представят България на международни състезания. Класираните на първите места в трите възрастови групи получиха награди и от Община Плевен. В престижната надпревара се включиха 96 ученици от VII до XII клас и 28..

публикувано на 10.05.24 в 15:15
В Харков, 30 април 2024 г.

Русия с атака в Харковска област

Русия предприе сухопътна атака с бронирана техника в украинската Харковска област. През границата бяха задействани диверсионни групи. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата Руските сили са напреднали с един километър в района на град Волчанск в Харковска област, съобщи източник от украинската армия, цитиран от..

публикувано на 10.05.24 в 15:13

Връчиха наградите "Учител на годината"

За 27-а поредна година Синдикатът на българските учители проведе Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание бяха номинирани 70 учители и директори. От тях бяха излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо образование,..

публикувано на 10.05.24 в 15:09