Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението на общините изпраща турбулентен мандат и очаква с умерен оптимизъм новия

Финансирането на общините почти изцяло е зависимо от това, което ще му бъде дадено от правителството, подчерта Силвия Георгиева

| Интервю
Силвия Георгиева
Снимка: НСОРБ

"Общините изпращат много труден, много динамичен и много турбулентен мандат", заяви пред БНР Силвия Георгиева - изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България, което днес и утре ще проведе 37-ото си Общо събрание в София. Това е първото голямо събиране на новите кметове след местните избори.

По думите ѝ през този мандат общините е трябвало да се справят с множество предизвикателства, като някои от тях напълно непознати, като пандемията например.

"Изпращаме този мандат с облекчение и удовлетворение, тъй като въпреки всички трудности, въпреки вътрешнополитическата ситуация общините успяха да се справят, успяха да запазят стабилността на местната власт и успяха да осигурят за българските граждани непрекъсваемост на основните услуги, които общините предоставят. Всичко, за което отговарят общините, продължи да функционира въпреки трудностите".

Днес Сдружението на общините ще избере своите нови ръководни органи. Посрещаме новия мандат с надежда и умерен оптимизъм, каза Георгиева в предаването "Преди всички". Тя отбеляза, че тази година в държавния бюджет за първи път общините ще разполагат с огромен по обем инвестиционен ресурс. От наша страна има максимална мобилизация на екипите в администрациите, за да се подготви всичко необходимо като проектна документация и процедури за избор на изпълнители, увери тя.

"Очакваме това да бъде мандат на много големи инвестиции както в базисна инфраструктура, от която се нуждаят всички населени места, така и в човешки капитал, в развитието на хората, в грижата за здравеопазването и социалните услуги".

По думите ѝ вече е започнало подписването на споразуменията за изпълнението на проектите и тяхното финансиране. Общините доказаха, че са най-подготвеният бенефициент на средства, подчерта Силвия Георгиева и уточни:

"Първите общини, които имат избрани изпълнители, вече имат своите споразумения и на практика започват строителния сезон веднага щом климатичните условия го позволят".

Според нея в предстоящия мандат отново ще има много предизвикателства. Членството в еврозоната е едно от тях. Силвия Георгиева отбеляза големия обем технологична работа в тази посока, пренастройването на системите, превалутирането на цените на услугите и таксите, както и информационната кампания.

Друго голямо предизвикателство пред общините са негативните демографски тенденции, които от своя страна водят до бързо обезлюдяване на големи части от страната. В малките общини става все по-трудно да се осигуряват основните услуги, посочи тя.

Силвия Георгиева коментира и реформата в механизма, по който ще се изчислява такса смет. Според нея това е много тежък процес, за който общините се готвят отдавна. Във всяка община се възприемат различни подходи, които да намалят изхвърлянето на отпадъците в общите контейнери, обясни тя. Според новото изчисляване такса смет ще се плаща само за отпадъците в тези контейнери. Разделно събраните отпадъци няма да се облагат с такса, допълни председателят на НСОРБ.

Вече почти 80% от нашите бюджети са от субсидии и трансфери от държавния бюджет, отбеляза още Георгиева и уточни, че финансирането на общините почти изцяло е зависимо от това, което ще му бъде предоставено от правителството. По думите ѝ данъчните закони трябва да бъдат променени така, че общините да получават и част от преките данъци. Засега обаче това са само разговори, посочи тя.

"България единствена не предоставя на общините си част от данъците на гражданите и бизнеса, които се изработват на територията на всяка община. Това трябва да бъде променено".

Георгиева подчерта още, че въпреки различията на общините и независимо от политическата принадлежност на общинските им ръководства, успяват всички да работят заедно и с консенсус да се взимат решенията, както и в единен глас да застават пред централната власт. Тя е убедена, че и сега ще бъде така.

Цялото интервю на Таня Милушева и Силвия Великова със Силвия Георгиева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурен рекорд беше регистриран във Великобритания

Вчерашната събота беше най-топлият ден от началото на годината в Обединеното кралство, съобщиха от британската метеорологична служба. Температурите достигнаха 25,9 градуса в Източен Съсекс и 25,7 градуса по Целзий в Северна Шотландия.  Националната метеорологична и климатична служба на Обединеното кралство заяви, че рекордите едва ли ще задържат дълго,..

публикувано на 12.05.24 в 05:25

България ще бъде представена на "Форум на разнообразието" в Никозия

"Форум на разнообразието" /Diversity Forum/ се провежда днес на централния площад на кипърската столица Никозия. България ще бъде представена на фестивала от танцовия ансамбъл "Канатица" към Съюза на българите в Кипър. "Да отпразнуваме заедно разнообразието, равенството и приобщаването", кани Центърът за социални иновации, който организира..

публикувано на 12.05.24 в 05:22

Огромни запаси от нефт и газ в Антарктида са били открити от Русия

Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида, голяма част от които в райони, към които има претенции Обединеното кралство, съобщи вестник "Сънди телеграф". Проучванията са прелюдия към въвеждането на сондажни платформи за експлоатация на девствения регион за изкопаеми горива, предупредиха британски дипломати, цитирани от "Сънди телеграф"...

публикувано на 12.05.24 в 04:54

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства. Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

обновено на 12.05.24 в 04:40

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще започне утре", посочи Байдън на събитие за набиране на средства за предизборната му кампания в..

публикувано на 12.05.24 в 03:55

Швейцария спечели "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата. За Швейцария настоящото първо място е..

обновено на 12.05.24 в 02:50
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на иновации в предприятията" с бюджет 127 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност и иновации в..

публикувано на 11.05.24 в 21:28