Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Деница Любенова: ДАБ не отчита факта, че Русия води пълномащабна война

Трябва ли да се променят критериите на ДАБ за предоставяне на хуманитарен статут на руски граждани?

Денис Кузнецов: Не съм съгласен с жестоката война на Русия срещу Украйна

| Интервю
Денис Кузнецов
Снимка: личен архив FB

Съдът във Варна отмени отказа на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да даде статут на закрила на руски гражданин, който е опонент на Путин и му предстои военна мобилизация, ако бъде върнат в Русия. 

Денис Кузнецов е в България от февруари 2020 година. Да остане тук го кара политиката на руския президент.

"Не съм съгласен с жестоката война на Русия срещу Украйна. Поисках хуманитарен статут в България, защото в Русия мога да бъда мобилизиран. Получих призовка още през октомври 2022 година". 

Повиквателна за мобилизация в армията на Руската федерация, 17 октомври 2022г.

Подава документи за получаване на статут през юли 2023 г. 

"Пребивавах тук с туристическа виза, която беше удължавана".

Денис Кузнецов е изненадан от отказа, който получава от ДАБ през октомври 2023 г.  

"Смятам, че България е част от европейското общество, което осъди руската инвазия".

Обжалва го пред Варненския административен съд, който отсъжда в негова полза.

"Доста аргументирано. Всички точки, по които ми е било отказано, са описани като незаконни. От ДАБ казват, че в Русия няма война, а мобилизацията е приключила и няма опасност за живота ми. В Русия никой не е свободен да изрази политическите си виждания. Голям пример е Алексей Навални". 

Кузнецов е потърсил контакт и с други руски граждани, търсещи закрила в България. 

"С някой се познавам лично, с други комуникираме в социалните мрежи".

Ако ДАБ потвърди своя отказ и след решението на съда, това означава, че пак ще му се наложи да обжалва и да чака. 

"Отново ще съм в неизвестност. Това ще увеличи риска да бъда депортиран в Русия  и принуден да участвам във военните действия. При отказ от моя страна, има риск да бъда осъден по чл. 328 от НК – за отклоняване от мобилизация". 

Ако се стигне до депортация, Кузнецов е твърдо решен да откаже служба в армията. 

"Не поддържам тази инвазия. Не разбирам как може да има война между два братски народа". 

БНР получи писмен отговор от Държавната агенция за бежанците:

"По молба за международна закрила от Денис Кузнецов и твърденията, че агенцията отказва статут на руски гражданин с мотив, че Русия е демократична, предоставяме позиция от агенцията. Приетите международни общностни норми в областта на убежището задължават държавата ни, като член на ЕС и принуждават ДАБ да ги спазва, като отговорна за това институция. По тази причина произнасянето за това кой следва да получи международна закрила е пряко свързано с прилагането на Конвенцията за статута на бежанците. При разглеждането на всяка молба се взима предвид бежанската история на кандидата. Твърденията, че ДАБ отказва статут на руски гражданин с мотив, че Русия е демократична са неверни". 

Адвокат Деница Любенова има няколко подобни и успешни дела, в които се обжалват решения на ДАБ. 

Неотдавна тя печели дело по казусите на Оксана Глазунова и Елена Самина. 

"В техния случай решението по втората молба на Административния съд в Бургас е окончателно. След това се връща преписката за решаване по същество, съобразно решението. Все още от ДАБ не са се произнесли по тези върнати документи". 

През цялата 2023 г. ДАБ адресира Русия като демократична държава, отбеляза адвокат Любенова. 

"Сега тази тенденция леко се е изменила. Адресират я като държава с авторитарен режим. Това, което ДАБ не отчита, е факта, че Русия води пълномащабна война. Не отчита възможността за мобилизация. Отказва да отчете промените в наказателното законодателство на Русия. Трябва да бъде търсена отговорност на служителите на ДАБ. Особено когато има ЛГБТИ бежанци, търсещи закрила. ДАБ продължава да поставя под въпрос тяхната сексуална ориентация и иска повече доказателства". 

Вчера излезе новина за инфилтрирани руски шпиони – т.нар. "нелегали“, които са откраднали самоличността на български граждани. Въпреки това адвокат Любенова смята, че е необходимо преценката кой има основание да търси международна закрила да се прави внимателно и в дълбочина по всеки отделен случай.  

"Не може да взимаме общо решение за всички, идващи от Руската федерация". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин Националната метеорологична служба предупреждава, че от петък след обяд до събота вечерта страната ще..

публикувано на 19.04.24 в 11:50

Минусови температури в Кюстендилско

Температури под нулата, слана и дори лед са констатирани рано тази сутрин в Кюстендилско, казаха за БНР земеделски производители. Валял е дъжд с лед през нощта, който замръзнал. Има замръзнал и ранен зеленчук, пораженията са и сред овощните дървета, казаха местни хора в дупнишкото с.Дяково, в района на язовира "Дяково".

публикувано на 19.04.24 в 11:40

Стефка Сарафова-Захариева: В България се прави много за хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" ще отбележи утре своята 20-годишнина.  Това е първата независима и изцяло доброволческа организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Сдружението е създадено от група доброволци през 2004 г. Няколко сърцати жени и мъже обединяват своите стремежи, знания и борбеност, за да създадат организация, която да..

публикувано на 19.04.24 в 11:38
Борислав Сарафов

Сарафов до правосъдната министърка: Законопроектът за съдебната власт на Славов – с недостатъци

В становище до Министерството на правосъдието от прокуратурата заявяват, че законопроектът за съдебната власт, изработен от екипа на Атанас Славов, съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обсъждане.  Становището до Мария Павлова е подписано от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, а правосъдната..

публикувано на 19.04.24 в 11:21
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". От БСП поискаха почивка и заседанието беше прекъснато за 20 минути.

публикувано на 19.04.24 в 11:08

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и продажбата на фойерверки и други пиротехнически изделия, които в Кипър масово се използват в нощта..

публикувано на 19.04.24 в 11:07
Атанас Запрянов

Единодушно парламентът вдигна заплатите на военнослужещите

С единодушие от 195 гласа "за" депутатите приеха да увеличат заплатите на военнослужещите, одобрявайки на първо четене промените в Закона за въоръжените сили.  С измененията се въвежда нова система, според която заплатите растат от началото на 2025 г. със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност. Със законопроекта..

публикувано на 19.04.24 в 11:02