Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остават различията за Украйна между демократите и републиканците в Конгреса на САЩ

Снимка: БГНЕС

Срещата в Белия дом между президента Джо Байдън и лидерите на двете партии в Горната и Долната камара на Конгреса разкри дълбоките различия относно помощта за Украйна и сигурността на американската граница.

Пред лидерите на Конгреса Джо Байдън е изтъкнал, че последствията от бездействието всеки ден в Украйна са ужасни. След края на срещата лидерът на мнозинството в Сената – демократът Чък Шумър, определи срещата като изключително напрегната и заяви, че Украйна ще загуби войната си с Русия, ако помощта не бъде възобновена скоро. САЩ не могат да "си позволят да чакат месец, два или три месеца, защото има вероятност да загубим войната, НАТО ще се разпадне в най-добрия случай, а съюзниците ще се отвърнат от Съединените щати", заяви Шумър пред репортерите отразяващи събитието. Той допълни, че по време на срещата демократите са призовали председателя на Долната камара на Конгреса – републиканеца Майк Джонсън, "да си свърши работата" по отношение помощта за Украйна. 

"Първо трябва да се погрижим за нуждите на Америка", заяви от своя страна пред медиите Джонсън, допълвайки, че когато се споменават нуждите на Америка, първо трябва да се говори за отворената граница, характеризирайки настоящата ситуация като "катастрофа". Демократите също признават, че са необходими действия на границата, където напливът на нелегални мигранти е на най-високите си нива, но твърдят, че решаването на проблема ще отнеме време, което Украйна не може да си позволи. 

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че не е "логично" двата въпроса да са взаимозависими. На този етап обаче няма изгледи Майк Джонсън да подложи на гласуване в Конгреса самостоятелния пакет финансовата помощ, включващ средства за Украйна и Израел, без да са предприети мерки по отношение на границата. 

В по-положителен тон са били дискусиите по втория основен момент от срещата – нуждата от гласуване на допълнителни средства за избягване на спиране на работата на част от правителствените служби. 

Преди срещата президентът Байдън предупреди, че спирането "би навредило значително на икономиката", а лидерът на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че е оптимист, че спирането ще бъде избегнато.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ наложиха над 500 нови санкционни мерки срещу Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в петък, че Вашингтон ще въведе повече от 500 нови санкции, насочени срещу Русия, като Съединените щати се стремят да увеличат натиска върху Москва в навечерието на края на втората годишнина на военната инвазия в..

публикувано на 23.02.24 в 15:36

Усилия на европейски държави да компенсират прекъсването на доставките от САЩ за украинската армия

В отсъствието на всякакви изгледи, че американският Конгрес ще отпусне исканите от президента Джо Байдън 61 милиарда долара военна помощ за Украйна, отделни европейски държави полагат усилия да компенсират прекъсването на американските доставки за..

публикувано на 23.02.24 в 18:04
Анатолий Антонов, руски посланик в САЩ

Русия: Новите санкции на САЩ са "поредния циничен опит" за намеса във вътрешните ни работи

Новите санкции на САЩ са "поредния циничен опит" за намеса във вътрешните работи на Русия и няма да я отклонят от защитата на интересите й. Така се отзова руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от РИА Новости. Новите на..

публикувано на 23.02.24 в 19:05

САЩ и Великобритания нанесоха нови удари срещу хутите

Съединените щати и Великобритания нанесоха снощи нови удари по военни цели на йеменската групировка хути. Ударите бяха предизвикани от засилването на атаките по търговски кораби край Йемен през последната седмица. Поразени са били складове за оръжие,..

публикувано на 25.02.24 в 18:34
Джейк Съливан

САЩ, Египет, Катар и Израел са постигнали разбирателство за споразумение за временно примирие в Газа

Съединените щати, Египет, Катар и Израел са постигнали разбирателство по "общите очертания" на споразумение за временно примирие в Газа и освобождаване на заложници от "Хамас", заяви съветникът по нациолната сигурност в Белия дом Джейк Съливан. В интервю..

публикувано на 25.02.24 в 20:56

Зеленски: Без военна помощ от САЩ износът на украинско зърно през Черно море може да бъде прекъснат

Износът на украинско зърно през Черно море може да бъде прекъснат, ако Конгресът на Съединените щати не одобри отпускането на военна помощ за Киев, предупреди президентът Володимир Зеленски. "Този маршрут ще бъде закрит, защото и за неговата..

публикувано на 27.02.24 в 18:03

Белият дом: САЩ няма да изпращат войски да се сражават в Украйна

Съединените щати няма да изпратят войски да се сражават в Украйна, заявиха във вторник от Белият дом, предаде Ройтерс. "Президентът Джо Байдън беше ясен, че САЩ няма да изпратят войски да се сражават в Украйна", каза говорителката на Съвета за..

публикувано на 27.02.24 в 20:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ирландия обмисля закон за връщане на мигранти в Обединеното кралство

Ирландският министър-председател Саймън Харис поиска от министъра на правосъдието на страната му да внесе законодателство в кабинета, което да позволи на търсещите убежище да бъдат връщани обратно в Обединеното кралство. Министърът на..

публикувано на 28.04.24 в 11:40

Гърция: Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище

Арести на ученици и родители за продажба на наркотици в училище са извършени в гръцкия град Патра. В ареста са 19 души за продажба на наркотици в училища в град Патра. Четирима от задържаните са ученици и девет родители, чиито деца са участвали..

публикувано на 28.04.24 в 11:35
Камелия Нейкова

Камелия Нейкова: Хартиените бюлетини на изборите за НС и ЕП ще са с различни цветове

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник е Сиела Норма. Това съобщи в интервю пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК. Комисията за..

публикувано на 28.04.24 в 10:41
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Сглобка с ГЕРБ - това е поредната манипулация на госпожа Нинова

Сглобката с ГЕРБ е поредната манипулация на госпожа Нинова. Това заяви пред БНР  Ваня Григорова, лидер на "Солидарна България". Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент Ваня Григорова влиза в..

публикувано на 28.04.24 в 10:35
Парламентът свали председателя си Росен Желязков.

Политически кръстопът и обществено недоволство - кои бяха най-важните новини от седмицата

Последната седмица на април премина под знака на обществено недоволство и на политически кръстопът в навечерието на поредната предизборна кампания. Продължиха споровете и скандалите между бившите партньори в управлението.  Малко преди края си..

публикувано на 28.04.24 в 09:49

Златен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900 000 паунда

Златен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба "Титаник", е бил продаден за 900 хиляди паунда, предаде Би Би Си. Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда. Часовникът е принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор. След..

публикувано на 28.04.24 в 08:49

Акция по кръводаряване на Цветница във Велико Търново

Акция по кръводаряване ще се проведе на Цветница в храма „Свети Николай" във Велико Търново. Православната църква и Центърът по трансфузионна хематология към областната болница се включват в националната кампания "Запалете свещичка, дарете живот"...

публикувано на 28.04.24 в 08:35