Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бяхме посъветвани или да затворим клиниката, или да променим статута"

Д-р Христо Дамянов: Реномирани научни списания се интересуват от български метод за лечение на онкоболни. МЗ - не

Води се буквално война за прекратяване на нашата дейност, твърди директорът на Медицинския център за интегративна медицинана

| Интервю
Снимка: Pixabay

Пациенти с онкологични заболявания в краен стадий са изпратили жалба до здравния министър заради заплахата от закриване на Медицинския център за интегративна медицина.

Центърът е създаден през 2006 година и е натрупал почти 20-годишна практика. В Германия има над 20 болници за интегративна онкология. Методиката набира все по-голяма популярност, а у нас нещата са на обратния полюс, обясни в интервю за БНР създателят на центъра д-р Христо Дамянов.

Тази методика се практикува в множество клиники по света, уточни той, като акцентира върху холистичния подход – не лекуване на туморните заболявания с трите стандартни метода – операция, лъчетерапия и химиотерапия, а цялостно лечение с възможност за повлияване и на физиката, и на психиката, комплексно лечение с индивидуален подход.

"За разлика от всички частни заведения, които се навъдиха твърде много в държавата, занимаващи се с онкология, и усвояват много успешно клиничните пътеки", лечението в центъра, за разлика от множество европейски страни, се заплаща единствено от пациентите", посочи д-р Дамянов.

Откакто през 2012 г. центърът е осъдил Здравното министерство в КЗД и Административния съд за дискриминация на онкоболни пациенти, се води борба за затварянето му, коментира Христо Дамянов в предаването "Преди всички".

"С непрекъснати проверки. С опити да ни изкарат, че работим незаконно. Спечелихме 4 дела на крайна инстанция. Това е поводът да се води буквално война за прекратяване на нашата дейност. По всевъзможни начини."

Уникален метод, по който работят в клиниката, дава успешен резултат в над 80 на сто от случаите, които са в напреднал стадий и при които лечението с конвенционалните методи е невъзможно, твърди д-р Дамянов. На отправена от тях покана към МЗ да представят тези възможности са получили "инспекция от Здравната каса, тоест ответен удар", "при което бяхме посъветвани или да затворим клиниката, или да променим статута, тоест да спрем нашата дейност по лечение на онкозаболявания".

Към момента 8 болни се лекуват в клиниката. "За мен като човек и лекар това е посегателство върху живота на тези 8 болни", изтъкна лекарят.  

"Искахме среща, за да представим проблемите при лечение на онкоболни. Там е медицинска катастрофа. Загиват годишно повече от 35 000 болни с онкологични заболявания. Нещата се задълбочават", заяви той.

"Имаме идеен план да представим на здравното министерство – да вкараме в клиничната практика уникален метод."

Клиничните проучвания на този метод обаче струват милиони и трябва да бъдат дело на държавата, категоричен е д-р Христо Дамянов.

"Нов метод, за да го направите стандартен, изисква първа, втора фаза на клинични проучвания, които струват милиони. Нашите резултати сме ги представили в реномирани научни списания. Извършили сме фаза предклинични проучвания, доказваме ефективността и безопасността на тази методика. Чуждите научни списания ни обръщат сериозно внимание. Здравното министерство не се интересува изобщо от този български метод на лечение."

"Тази тройка – министър Хинков с неговите заместник-министри, трябва да се вземат мерки за отстраняването на тези хора", изрази мнение Христо Дамянов. Според него се изпълняват "политически поръчки, водещи до загуба на живот на хиляди хора в България".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проектът на частната болница "Мама и аз" предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца

Окончателният проект на частната болница "Мама и аз" предвижда разкриване на 11 структури за лечение на деца, сред които неонатология, детска хирургия, детска онкология. Това е записано в справка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", които са направили три комплексни оценки на проекта, преди да се предложи за одобрение от..

публикувано на 02.05.24 в 17:39

На Велики четвъртък Софийската митрополия организира традиционно боядисване на яйца

На Велики четвъртък Софийската митрополия за 6-та поредна година организира традиционно боядисване на яйца. От Софийската Света митрополия и организациите, които участват в заниманията с децата, осигуриха всичко необходимо, за да могат децата да боядисат най-красивите яйца. На Велики четвъртък от Софийската света митрополия и организациите,..

публикувано на 02.05.24 в 17:06

НЗОК: Изписването на медицински храни е на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология

Указанията на Здравната каса за изписване на медицински храни за пациенти с малнутриция са подготвени на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология.  Това съобщиха за БТА от Касата след заявката на сдружение "Общност Мостове", че ще сезира Комисията за защита от дискриминация заради тези указания. Д-р Антоанета..

публикувано на 02.05.24 в 16:45
Дмитрий Песков

Кремъл: Неоснователни са обвиненията на САЩ, че Русия е използвала химически оръжия в Украйна

Кремъл определи като неоснователни обвиненията на САЩ, че руските сили са използвали химически оръжия в Украйна. Русия остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: "Както винаги такива изявления звучат абсолютно голословно и нямат никакви основания. Русия спазва..

публикувано на 02.05.24 в 16:41

Близо тон храни раздава "Бъди човек" за Великден в Банско

Близо един тон традиционно великденски и трайни хранителни продукти осигуриха анонимни дарители за бедните и възрастни хора от Банско.  Доброволците, които посещават домовете им, са само двама, но благодетелите – десетки. И тъй като местните знаят, че не всеки ден е Великден, пълнят торбите така, че да подсигурят прехраната поне за месец.  В..

публикувано на 02.05.24 в 16:35

ГЕРБ-СДС в Плевен регистрира листата си с кандидат депутати за изборите за Народно събрание

ГЕРБ-СДС в Плевен регистрира листата си с кандидат депутати за изборите на 9 юни за Народно събрание. Те ще се борят за три мандата от региона. Водач на листата е Пламен Тачев, втори е Валери Лачовски, областен координатор на ГЕРБ. Досегашният депутат Пламен Тачев благодари за доверието: "... за това, че съм водач за пореден път на..

публикувано на 02.05.24 в 16:31
Църковен храм

Храмовия си празник отбеляза църквата в силистренското с. Скала – "Св. Цар Борис I Покръстител!"

Храмовия си празник отбеляза днес църквата в силистренското село Скала – "Св. Цар Борис I Покръстител!". Службата бе водена от архимандрит Назарий. През 2017 година църквата е построена от даренията на християни и мюсюлмани. За първи път в това село се чува звън на камбана преди седем години. Първата копка е направена пет години по-рано...

публикувано на 02.05.24 в 16:23