Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Ако има служебно правителство, ще карам по домовата книга

Румен Радев
Снимка: БТА

Нови парламентарни избори или ротация на правителството? За президента Румен Радев отговорът на въпроса зависи от доверието между коалиционните партньори и от решенията на партийните лидери в следващите дни:

"Зависи дали този парламент има достатъчно неизчерпан политически ресурс, така че да се сформира устойчиво мнозинство. Едно е сигурно - че на 6 март трябва да има оставка на цялото правителство. Тя трябва да се приеме от парламента и едва тогава при мен започва цикълът на консултации". 

Радев коментира и противоречивите оценки на коалиционните партньори за работата на министъра на отбраната Тодор Тагарев:

"Напоследък обаче забелязваме някакви странни критерии за оценка на министри - ето например министъра на отбраната г-н Тагарев някои от лидерите в коалицията казват, че той трябва да освободи поста, защото не прави достатъчно за Украйна. Което за мене е някак си висша форма на нихилизъм. Друг един лидер от управляващата коалиция дори възкликна, че Тагарев трябва да остане, защото, виждате ли, много го харесвали в Украйна. Ама кога тези хора ще запитат дали министър Тагарев го харесват в българската армия и какво прави за сигурността на България. Нека се върнем към основополагащи критерии, когато даваме оценки". 

При хипотеза избор на служебен премиер в ново временно правителство на президента при нови конституционни правила:

"Още не мисля за този вариант, но в случая ми е много лесно. Отварям Конституцията, чета възможностите, посочвам и карам по ред - по домовата книга. Вече идва въпросът за отговорността. Кой носи отговорност? Не е ясно".

Приоритет за България и Турция остава визията за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество и свързаността. Турският президент Реджеп Ердоган е приел поканата да посети България. 

"И се надявам това да стане още тази година, но зависи, разбира се, зависи дали ще имаме устойчиво правителство. Неговото идване в България трябва да бъде подготвено много сериозно с нови и с актуализации на стари меморандуми, голям бизнес форум и разкриване на нови възможности за сътрудничество. Ще дойде с желание. И пак казвам - важно е да имаме устойчиво правителство". 

Очакванията на Радев за цените на горивата след отпадането на дерогацията за руски петрол:

"Ние не можем от един ден да разберем какво ще стане с цените. Трябва време, но при всички положения имаме вече до известна степен и повишен икономически риск. Аз се надявам да се вземат всички мерки, за да няма скокообразно повишаване на цените, но можем да очакваме в тази ситуация да има и такава тенденция".

Президентът отново разкритикува правителството за въвеждането на транзитната такса за руски природен газ през страната ни, която по-късно беше отменена. Една от целите на днешните срещи на Радев с турския му колега Ердоган и с премиера на Унгария Виктор Орбан била да възстанови доверието в България като надежден партньор в енергетиката:

"Едно доверие, върху което беше извършен погром с т.нар. "енергийна вноска". Унгария вече провежда процедурата да сключи договор с "Боташ" през нас. Но нас вече ни няма. Ние от фактор, който може да търгува с газ, се превръщаме в една територия, през която преминава газ". 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов обвиняем за терористичното нападение беше изправен пред съд в Москва

12-ти обвиняем по делото за терористичното нападение в московската зала "Крокус сити хол" беше изправен пред съд в Москва. Той остави в ареста таджикистанеца Джумахон Курбонов, който подобно на другите обвиняеми по случая ще остане задържан поне до 22 май.  Заседанието е било закрито, но ТАСС съобщава, че Курбонов е пребивавал и работил..

публикувано на 27.04.24 в 16:15

Олимпийският огън отпътува към Франция със 150-годишен кораб

Олимпийският огън отпътува по море от Гърция към Франция, след като снощи беше предаден в Атина от президента на Гръцкия олимпийски комитет на председателя на организационния комитет "Париж 2024". За първи път Олимпийският огън се пренася по море с кораб за Франция изпрати на пристанище Пирея историческия френски 120 годишен кораб "Белем". Това е..

публикувано на 27.04.24 в 16:10
Чаршията на Етъра

Лазарски песни огласиха Етъра

Лазарски песни огласиха чаршията в етнографския музей Етъра край Габрово. Пролетният обичай по традиция е пресъздаван от момичета, които се обучават в така нареченото "Училище за лазарки“. Лазарките пеят, танцуват и наричат на стопаните за здраве и плодородие. Днес благословията си отправят към майсторите на етърската чаршия. Красивият..

публикувано на 27.04.24 в 15:58

Нови израелски удари в Ивицата Газа, "Хамас" разглеждат новите условия за прекратяване на огъня

За нови израелски удари, в които жертви са малки деца, се съобщава от Ивицата Газа. От "Хамас" обявиха, че разглеждат последните израелски условия за прекратяване на огъня.  Жертвите на конфликта между Израел и "Хамас" в ивицата Газа вече са 34 388 души. Това съобщиха здравните власти в контролираната от групировката територия, цитирани от..

публикувано на 27.04.24 в 15:18

Украйна е атакувала с дронове руските петролни рафинерии "Илск" и "Славянск"

Украйна е атакувала с дронове петролните рафинерии "Илск" и "Славянск" в руския Краснодарски край, като съоръженията са били обхванати от пожар. Според директора по сигурността в "Славянск", дейността в рафинерията частично е преустановена. Установяват се нанесените щети. Украинските сили са атакували и военна база в същия регион.  През..

публикувано на 27.04.24 в 15:08

"Възраждане" с 5 послания за парламентарните избори, сред тях - 2 референдума

Два референдума - за влизането ни в еврозоната и за членството на България в НАТО са сред петте послания на партия "Възраждане" за парламентарните избори, другите са свързани с прекратяване на помощта за Украйна, както и с прекратяване на санкциите срещу Русия. Това заяви във Варна лидерът на партията Костадин Костадинов, който представи част от..

публикувано на 27.04.24 в 15:05

Социалистите утвърдиха листите си за европейските и парламентарните избори

Националният съвет на БСП утвърди листите за европейските и парламентарните избори. За водач на евролистата бе избран Кристиан Вигенин, следван от Румен Гечев. Жените в цялата листа са 40% от всички кандидати за евродепутати. Кристиан Вигенин - най-желан за водач на евролистата на БСП Трети в евролистата за е досегашният евродепутат от БСП..

публикувано на 27.04.24 в 14:25