Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва учението на НАТО "Северен отговор"

Снимка: nato.int

Учението на НАТО "Северен отговор" започва днес в Арктическия регион, маневрите се организират на всеки две години.

За първи път това учение на НАТО се провежда на териториите на Норвегия, Финландия и Швеция - в миналото се провеждаше единствено на територията на Норвегия и се казваше "Студен отговор".

На сушата участват над 20 000 войници от 13 държави, над 50 военноморски плавателни съдове, сред кооито кораби, подводници и самолетоносачи ще има в морето и над 110 военни самолета във въздуха. Учението ще продължи до 14 март и негова цел е демонстриране на способности и сили за защитата на северната граница на Алианса. На учението ще присъства за един ден и новоизбраният президент на Финландия Александър Стуб, който заяви, че страната "е изправена пред нова ера", след като се присъедини към отбранителния съюз през април миналата година.

От всички страни членки на НАТО Финландия има най-дългата сухопътна граница с Русия - над 1300 километра.

"Северен отговор" е част от най-голямото учение на НАТО от Студената война Steadfast Defender, което се провежда между януари и юни по линията Германия-Полша-Балтийско море. Русия, която има териториални претенции в части на Арктическия океан, е уведомена за учението, но не е поканена като наблюдател.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На Велики четвъртък Софийската митрополия организира традиционно боядисване на яйца

На Велики четвъртък Софийската митрополия за 6-та поредна година организира традиционно боядисване на яйца. От Софийската Света митрополия и организациите, които участват в заниманията с децата, осигуриха всичко необходимо, за да могат децата да боядисат най-красивите яйца. На Велики четвъртък от Софийската света митрополия и организациите,..

публикувано на 02.05.24 в 17:06

НЗОК: Изписването на медицински храни е на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология

Указанията на Здравната каса за изписване на медицински храни за пациенти с малнутриция са подготвени на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология.  Това съобщиха за БТА от Касата след заявката на сдружение "Общност Мостове", че ще сезира Комисията за защита от дискриминация заради тези указания. Д-р Антоанета..

публикувано на 02.05.24 в 16:45
Дмитрий Песков

Кремъл: Неоснователни са обвиненията на САЩ, че Русия е използвала химически оръжия в Украйна

Кремъл определи като неоснователни обвиненията на САЩ, че руските сили са използвали химически оръжия в Украйна. Русия остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: "Както винаги такива изявления звучат абсолютно голословно и нямат никакви основания. Русия спазва..

публикувано на 02.05.24 в 16:41

Близо тон храни раздава "Бъди човек" за Великден в Банско

Близо един тон традиционно великденски и трайни хранителни продукти осигуриха анонимни дарители за бедните и възрастни хора от Банско.  Доброволците, които посещават домовете им, са само двама, но благодетелите – десетки. И тъй като местните знаят, че не всеки ден е Великден, пълнят торбите така, че да подсигурят прехраната поне за месец.  В..

публикувано на 02.05.24 в 16:35

ГЕРБ-СДС в Плевен регистрира листата си с кандидат депутати за изборите за Народно събрание

ГЕРБ-СДС в Плевен регистрира листата си с кандидат депутати за изборите на 9 юни за Народно събрание. Те ще се борят за три мандата от региона. Водач на листата е Пламен Тачев, втори е Валери Лачовски, областен координатор на ГЕРБ. Досегашният депутат Пламен Тачев благодари за доверието: "... за това, че съм водач за пореден път на..

публикувано на 02.05.24 в 16:31
Църковен храм

Храмовия си празник отбеляза църквата в силистренското с. Скала – "Св. Цар Борис I Покръстител!"

Храмовия си празник отбеляза днес църквата в силистренското село Скала – "Св. Цар Борис I Покръстител!". Службата бе водена от архимандрит Назарий. През 2017 година църквата е построена от даренията на християни и мюсюлмани. За първи път в това село се чува звън на камбана преди седем години. Първата копка е направена пет години по-рано...

публикувано на 02.05.24 в 16:23
Доц.д-р Иван Малкодански-председател на Общинския съвет в Плевен.

Плевен с Обществен съвет за икономическа и инвестиционна политика

В Плевен създават Обществен съвет към Общинския съвет, който ще обсъжда икономическата и инвестиционната политика.  Така плевенчани ще могат пряко да се ангажират с проблемите в общината.  Идеята е на председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански. На последното заседание съветниците я подкрепиха. Подробности чуйте в..

публикувано на 02.05.24 в 16:17