Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Наталия Киселова: Проява на лош вкус ще е да се гласува оставката в отсъствието на Борисов

| Интервю
доц. Наталия Киселова
Снимка: Силвия Великова

"Да се обсъжда проект на решение, с който се освобождава правителството, при положение, че Бойко Борисов и членове на парламентарната група са извън страната, това би било проява на лош вкус - без председателя на парламентарната група, която би трябвало да поеме първия мандат. Това е и през медиите усилие всяка от парламентарните групи да влезе в по-добри позиции при договаряне на писмено или не толкова писмено споразумение за следващите месеци, ако има подкрепа за ново правителство с мандата на ГЕРБ".

Това мнение изказа пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право, относно предстоящата оставка на премиера акад. Николай Денков и ротацията на правителството.

По думите ѝ Конституцията не е предвидила срок, в който при депозирана оставка точката да влезе в дневния ред на Народното събрание и да бъде гласувана. Според нея факторите за това ще бъдат два. Единият е да има присъствие на народните представители, които ще подкрепят бъдещо правителство. Другият е да не се създава впечатление, че се бърза, обясни доц. Киселова в интервю за предаването "Преди всички".

"Забавянето ще бъде за да може всяка от парламентарните групи да договори по-добри условия за следващите 9 месеца или до края на мандата", смята тя и добави, че оставката ще бъде гласувана, след като са се разбрали:

"Предполагам, че при връчването на проучвателния мандат, приемаме, че това ще е от г-жа Габриел, тя веднага ще върне изпълнен мандата и ще предложи на президента да продължи процедурата. Това може да стане в рамките на часове, дни. Няма да е възможно президентът много да бави".

Специалистът обясни конституционната процедура при оставка на правителство:

"Конституцията е предвидила, че когато се подаде оставката на правителството или министър-председателя, се активира член 99, а именно президентът започва консултации и връчва проучвателни мандати на първата, втората и някоя следваща парламентарна група".

По думите ѝ Основният закон прави лека разлика в по-съществени нюанси в основанията, заради които се депозира оставката. Това става според тълкувателно решение от преди 30 години, в което са разгледани различни хипотези.

Според нея винаги, когато се говори за подаване на оставка, то е в интерес на мнозинството, в случая което подкрепя правителството. Идеята е да се стабилизира изпълнителната власт, допълни доц. Киселова. На второ място тя посочи, че по този начин ще бъде премерено дали сме излезли от кризата вече или кризата продължава и тя просто е била на пауза за тези 9 месеца.

По политически основания трябва да бъдат прекратени предсрочно пълномощията и на министър-председателя, и на председателя на Народното събрание, коментира доц. Киселова. По думите ѝ процедурите са взаимно обвързани от политическа гледна точка

Цялото интервю на Силвия Великова с доц. Наталия Киселова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще бори незаконните сметища

В Кипър започва план за справяне с незаконните сметища, за чието изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. евро за тази година. На нарушителите, които замърсяват с безконтролно изхвърляне на отпадъци, ще бъдат налагани глоби до 20 000 евро. Инициативата „Кипър без боклук“ /Wastefreecyprus/ и кампанията за изчистване на острова целят премахването..

публикувано на 30.06.24 в 04:00

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според друга анкета обаче няма промяна в обществените нагласи. Проучването, поръчано от „Сънди..

публикувано на 30.06.24 в 02:44

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна Руските сили са нанесли днес втори удар в Донецка..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена база с необходимото оборудване, което улеснява екипите. Наскоро бяха проведени и съвместни..

публикувано на 29.06.24 в 19:53