Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските сили минават в отбрана, отбелязва Вашингтонският институт

Снимка: Reuters

Забавянето на военната помощ от западните съюзници принуждава украинските сили да отстъпват позиции на фронта и да преминат към отбрана.

До този извод стига актуален доклад на Вашингтонския институт за изследване на войната.

Несигурността относно бъдещата военна помощ от западните съюзници ограничава украинското оперативно планиране, се казва още в доклада.

В него се отбелязва предупреждението на украинския президент Володимир Зеленски, че Русия подготвя нова настъпателна операция през май или през лятото, а това допълнително ще забави възможността Украйна да подготви и започне своето контранастъпление заради недостиг на боеприпаси.

Дипломатически усилия за подпомагането на Украйна са планирани днес. С министри на външните работи и на отбраната от редица западни държави по-късно следобед френският президент Еманюел Макрон ще обсъди във видеоконференция координацията на помощта за Украйна.

Британският външен министър Дейвид Камерън е днес в Берлин, където ще обсъди с германския първи дипломат Аналена Бербок по-нататъшната военна помощ за Украйна и начините за оказване на по-силен натиск върху Русия.

Двамата ще се срещнат броени дни след като руски медии публикуваха прехванат разговор в интернет между висши германски военни, свързан с Украйна, в който те коментират подробности от операциите на Великобритания там. Германия заяви, че Русия е публикувала изтеклия разговор, за да предизвика разногласия между Берлин и съюзниците му.

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жеко Милев

Доц. Жеко Милев: Въпросът 10% или 11% да се увеличат пенсиите е измислен

Въпросът 10% или 11% да се увеличат пенсиите е измислен , защото в Кодекса за социалното осигуряване е казано ясно как трябва да стане това от 1-ви юли. Това каза пред БНР доц. Жеко Милев, заместник-ръководител на катедра "Финанси" в УНСС, и обясни: "50% трябва да се вземе предвид от ръста на инфлацията за 2023 г. и 50% от ръста на осигурителния..

публикувано на 21.05.24 в 13:35

Над 100 военнослужещи заминават за Косово

Над 100 военнослужещи заминават за Косово като част от българския контингент и ще се включат в оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО. В тържествения военен ритуал по изпращането им участва началникът на отбраната, адмирал Емил Евтимов, а церемонията се състоя на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград. Българската армия..

публикувано на 21.05.24 в 13:32

"Сиела норма" осигурява машините за частичните избори на 23-ти юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частични местни избори, насрочени за 23-ти юни тази година. ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта. Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са..

публикувано на 21.05.24 в 13:25

Акция на полицията за колани в автобусите и камионите

Засилени проверки на тежкотоварни автомобили и автобуси по пътищата се провеждат в страната до края на годината. Акцията на МВР и Автомобилната администрация е започнала преди месец. В рамките й вече има и много санкционирани. Неизползването на обезопасителни колани е сред най-честите нарушения, което установяват от полицията. Това обясни..

публикувано на 21.05.24 в 13:04
Еврокомисарят Януш Войчеховски и министър Георги Тахов.

Министър Тахов: Зелената сделка да се спазва и от трети страни

Стандартите на Зелената сделка да се наложат не само на страни членки на ЕС, но и на трети страни, които са извън съюза, но ползват европейския пазар. Това е едно от предложенията, които служебният министър на земеделието Георги Тахов е направил на еврокомисаря по селско стопанство Януш Войчеховски. В рамките на еднодневната визита у нас на..

публикувано на 21.05.24 в 13:02

В президенството представиха историческия трактат на Петър Богдан

В навечерието на 24-и май на тържествена церемония в Гербовата зала на президентството беше представена за първи път репродукцията на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Това е първият исторически трактат, посветен на България. Написан е на латински и е завършен около 1667-а година. Смята се за един от..

публикувано на 21.05.24 в 12:59
Британският министър на труда и пенсиите Мел Страйд

Безработните британци ще придобиват умения в специални лагери

Безработните британци ще бъдат накарани да постъпват в "специални лагери за обучение за придобиване на умения", за да запълнят празнините на пазара на труда, оставени от задгранични работници, обяви министърът на труда и пенсиите. Правителството вече провежда интензивни обучения в лагери, за да помогне на хората без работа да се..

публикувано на 21.05.24 в 12:48