Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Стефан Дечев: МВР и прокуратурата трябва да запечатат учебния отдел на специалност "Право"

ЮЗУ срещу МОН: Издавал ли е университетът дипломи без полагане на изпити?

Проф. Николай Марин, ректор на ЮЗУ: Няма фалшиви дипломи и нелигитимни изпити. Завършилите студенти няма да се явяват повторно

| Репортаж
Снимка: ФБ/ЮЗУ

Ще бъдат ли доказани нарушенията, открити при проверката на МОН в Югозападния университет в Благоевград, има ли извършени престъпления, които поставят под въпрос дипломите на студентите, завършили Правно-историческия факултет? Докъде стигна разследването на прокуратурата и защо ректорското ръководство бе провокирано да даде пресконференция, на която отрече всички обвинения и обяви, че иска повторна проверка?

Използвана ли е роднинската връзка между подалия сигнала доц. Стефан Дечев и заместник - министъра на правосъдието , който е негов брат, за да се атакува специалността "Право“ в университета, както бе намекнато вчера? 

Скандалната тема с открити 138 нарушения в Правно-историческия факултет на ЮЗУ по време на тридневната проверка на МОН от 11 до 13 декември миналата година, която постави под въпрос дори дипломите на завършили специалността "Право“ студенти, се разгоря с пълна сила след въпрос към министъра от народния представител от Благоевград адв. Цвета Рангелова и призива на водещи адвокати прокуратурата да се заеме сериозно със случая.

Два дни по-късно от Окръжна прокуратура - Благоевград публикуваха официално съобщение на сайта си: "Още на 12.12.2023 Окръжна прокуратура се самосезира незабавно след разпространението в медиите на информация относно наличие на корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски“. По случая е образувана преписка и e възложена проверка на сектор "Противодействие на икономическата престъпност“ в ОД на МВР гр. Благоевград за установяване наличие на данни за извършено престъпление от общ характер. Резултатите от проверката ще приключат до 20 март и ще бъдат оповестени публично“.

Вчера ръководството на университета реши да се защити и да изнесе пред медиите своя прочит на проверката и резултатите от нея.

Според ректора, проф. Николай Марин, са странни няколко факта- разпоредената от министъра проверка не посочва нейните мащаби и обхват. Той смята ,че тя е извършена тенденциозно и едностранно, без да е дадено правото да университета да се защити:

"В заповедта на министъра не се посочва кой период, кой факултет, коя специалност се проверява. С прессъобщение МОН излезе с информация ,че е открило редица нарушения, без университетът да е уведомен за констатациите от този доклад.

На практика проверка нямаше, защото нито една проверка не може да приключи едностранно". 

Сигналът за фалшифициране на подписи за неположени изпити, фалшифициране на документи и прочие беше подаден от историка доц. Стефан Дечев, който 12 години е бил преподавател в катедра История. Но впоследствие проверяващите влизат и в специалността право. Според ректорското ръководство се атакува точно катедрата, подготвяща бъдещите юристи, защото подалият сигнала имал човек на висша държавна длъжност:

"Проверката започва по сигнал за 8 случая, за които доц. Дечев информира. Досещате се защо МОН разшири проверката за специалност "Право“. В неговия сигнал тя не е посочена“. 

Доц. Дечев потвърди, че неговият брат е заместник -министър на правосъдието, но отрече да има връзка с обхвата на проверката:

"Въпросът, който се отнася до това защо МОН е проверило  и неща, които не се включват в моя сигнал, трябва да бъде отнесен към самото министерство.

Моят брат работи в Министерството на правосъдието, което досега не е имало никаква позиция по така изнесените факти.  Надявам се юристите да уточнят кой трябва да заеме позиция в случай, че имаме толкова дипломи срещу неположени изпити“. 

За това кой и как е нанасял подписи от положени или неположени изпити, ректорът проф. Марин и директорът "Образователни дейности“ Красимир Папучаров признаха, че проблем в катедра история е имало и той се нарича доц. Стефан Дечев:

"Имаше проблем при администрирането на студентското състояние в специалност "История“. Този проблем беше създаден от самия доц. Дечев. Студентите са положили изпита, но той не е нанесъл оценките в главната книга и в протокола“. 

"Изключително недисциплиниран преподавател!“

Отговорът на Стефан Дечев:

"Лъжа, създадена със задна дата. Най-нормалното нещо за преподавател, който не е влизал в системата, е той да бъде наказан. Аз такива наказания никога не съм имал.

Никога не е имало решение на катедра "История“ ръководителят да нанася оценките.

Той дори посочи, че е имало случай на имитация на неговия подпис.

Доц. Дечев твърди също, че му е бил изпратен фалшифициран протокол, който е бил изготвен, за да бъде показан на проверяващата комисия от МОН.

Няма фалшиви дипломи на студенти, завършили спеициалността "Право“ в съкратени срокове и с признаване на положени изпити в други специалности, категоричен е ректорът и бивш декан на факултета, проф. Марин.

"До 2022 г. предсрочното завършване на студенти в специалност "Право“ не беше забранено. Обхватът на проверката е 2015-2018 година. Предсрочното завършване не е било нарушение.

Ако е имало нарушение, защо МОН изададе холограмни стикери на 57 от тези 80 студенти? Десет от тях са отсранени, а 13 предстои да се дипломират.

В ЮЗУ "Неофит Рилски“ няма фалшиви дипломи. Няма нелигитимни изпити и завършилите студенти няма да се явяват повторно на изпити“. 

Ректорът на ЮЗУ заяви категорично, че не приема резултатите от проверката, респективно няма какви препоръки от писмото на министъра на образованието проф. Галин Цоков да изпълни. Той е поискал и повторна проверка.

"Вероятно става въпрос за подвеждане на ръководството на МОН“. 

Според доц. Стефан Дечев, има опасност в удължения до 15 април срок на проверката да се прикрият и други нарушения. Той призова:

"Те са се подготвили с протоколи, които да оправдаят вписаните оценки за невзетите изпити.

МВР и прокуратурата трябва да запечатат учебния отдел на специалност "Право"


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски обвини Русия, че е атакувала енергийни съоръжения, осигуряващи доставки за ЕС

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" заяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения през изминалото денонощие, но няма пострадали хора и доставките за украинските потребители и клиенти не са засегнати. Във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че руснаците са атакували съоръжения, осигуряващи доставки за..

публикувано на 28.04.24 в 04:28

Необходима е по-ранна диагностика на хепатит В и С

Необходимо е спешно увеличаване на тестването за хепатит В и С, за да бъдат идентифицирани заразените хора, преди да се стигне до усложнения като цироза и рак на черния дроб. Това отчита Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията и подчертава, че двата вида хепатит продължават да бъдат сериозно бреме за здравните системи в Европа...

публикувано на 28.04.24 в 03:54

Оригинален флашмоб срещу зависимостта от хазарта беше проведен в град Бреша

В италианския град Бреша, консорциум съдействащ срещу зависимостта от хазарта, проведе оригинален флашмоб в центъра на града. Като пример за преодоляване на зависимостта от хазарта от организацията "Акробатите" разпиляха в центъра на Бреша планина от фишове от играта "Изтрий и спечели". Те са на стойност 368 000 евро и принадлежали на човек, който не..

публикувано на 28.04.24 в 03:46
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново..

публикувано на 27.04.24 в 19:48