Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествия с искане за достоен живот на жените в София и Пловдив

В София шествието ще започне пред НДК
Снимка: Ани Петрова

За осма поредна година на 8 март в центъра на София ще се проведе Шествие за правата на жените от 18 ч. при пилоните на НДК. В същия час ще тръгне шествие и в Пловдив, от сградата на Районния съд.

Повече от 100 години 8 март обединява феминистки движения от цял свят в искането за достоен живот и достойни условия на труд за всички жени.

Участниците в пловдивското шествие настояват за гарантиране на права, независимо от етноса, възрастта, здравословното състояние, религията, сексуалната ориентация и икономическия статус.

Участниците в шествието отново ще издигнат глас срещу насилието над жените с настояване за разкриване на повече кризистни и консултативни центрове за настаняване във всички области в страната. 

"Искаме да акцентираме обаче и на това, че са необходими реални мерки за срещу социално-икономическата неравнопоставеност между половете", заяви  Елена Лулчева, която е сред организаторите на шествието.

Шествието ще премине по главната улица и ще завърши на площад "Централен".

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Церемония по встъпване в длъжност на Владимир Путин като президент за пети мандат, 7 май 2024 г.

ЕС: Страните членки решават за присъствието на церемонията по встъпване в длъжност на Путин

"Решението за присъствие на иногурацията на Владимир Путин за неговия пети президентски мандат е в ръцете на страните членки. Не за първи път ЕС не реагира единно" - това каза говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано в отговор на въпрос за решението на някои страни членки, сред които Франция, Унгария и Словакия да изпратят..

публикувано на 08.05.24 в 14:36
Посещение на Си Цзинпин в Белград, 8 май 2024 г.

"Уважение и любов" за Си Цзинпин в Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич потвърди силната си подкрепа за китайския суверенитет над Тайван днес по време на пищното си посрещане на китайския лидер Си Цзинпин, който се стреми да задълбочи политически и икономически връзки с по-приятелски настроените страни в Европа, предаде АФП. Китай наля милиарди в Сърбия и в съседни балкански..

публикувано на 08.05.24 в 14:20

Българска ритейл асоциация се оплаква от увеличение на кражбите в молове и вериги

За 2023 г. кражбите от големите търговски обекти са със 70% повече от 2022 г., а загубите за търговците са около 220 000 лева. За това се оплакаха от Българската ритейл асоциация, която представлява моловете и най-големите търговски вериги. По думите на Валя Веселинова от Асоциацията има изключително много непълнолетни крадци. "Обличат се..

публикувано на 08.05.24 в 14:09

Обвинение за мъж, превел незаконно през ГКПП "Капитан Андреево" 13-годишно дете от Сирия

52-годишен мъж е обвинен за незаконно превеждане през ГКПП "Капитан Андреево" на 13-годишно дете от Сирия, съобщават от държавното обвинение. На 4 май от Турция в България пристигнал лек автомобил с български регистрационен номер, управляван от обвиняемия. При проверка в колата на задната седалка, на която имало поставени пакети с тоалетна хартия,..

публикувано на 08.05.24 в 14:01

През април: Повече работни места за търговия и туризъм

С 5% са се увеличили работните места през април според анализ на най-голямата платформа за предлагане на работа и подбор на персонал. Пазарът на труда отчита усилено търсене на работна сила в търговията и туризма. Търговията, хотелиерството и ресторантьорството търсят най-много служители и работници. Само в тези сектори..

публикувано на 08.05.24 в 13:56
Мая Манолова

Мая Манолова: "Солидарна България" ще защити в следващото НС работещите хора

Ние сме единствената коалиция, която е на обикновените, работещите хора, които получават по 700 лв. на месец. Това са 700 000 души на минимална  работна заплата и не могат да си платят сметките за ток и парно, и са ограбвани от монополистите. Това заяви Мая Манолова от "Солидарна България" в интервю пред БНР. "Тези хора не са само..

публикувано на 08.05.24 в 13:47
Снимката е илюстративна, архив.

Източиха 400 литра дизелово гориво от резервоара на полски тир, спрял край Монтана

Отново започнаха кражбите на нафта от спрели за почивка тираджии край Монтана, свидетелства кореспондентът на БНР в региона. Вчера неизвестни са източили 400 литра дизелово гориво от резервоара на полски тир. Последната кражба бе в началото на април. Служители на Районното управление в Монтана работят по установяването на извършител на кражба на..

публикувано на 08.05.24 в 13:45