Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Свидетели сме на невиждана поляризация в американската политика

| Интервю
Огнян Минчев
Снимка: БГНЕС

"Поляризацията в американската политика достигна нива, до които всяка от страните разглежда резултатите от президентските избори като въпрос на живот и смърт - нещо, което никога не е било поне в съвременна Америка".

Това коментира пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. 

В този смисъл той не е учуден от предизборния характер на речта на Джо Байдън пред Конгреса. Според него акцентите в речта показват известно придвижване на Байдън към центъра на американската политика и изоставяне на радикалните левичарски теми. Той изброи въпросите, поставени в речта, и подчерта, че Байдън разглежда състоянието на демокрацията като застрашено от неговия съперник в изборите. Той постави и въпроса за международната роля на Америка. По думите му това е бил дневен ред, който е отсъствал в продължение на десетилетия от говоренето на лидерите на Демократическата партия

"Слушайки речта на Байдън, си мислих, че това акцентиране върху тези проблеми е важно, за да му осигури подкрепата на по-голяма част от центристки настроените избиратели", смята политологът.
Свидетели сме на мащабна, невиждана поляризация в американската политика, подчерта отново той и изказа мнение, че за това не може да се вини само едната страна

"Това, че Тръмп е популистки лидер, който се опитва да радикализира допълнително американската десница, завлавявайки Републиканската партия, е вярно, но не бива да поставя в сянка и отговорността на демократите за тази поляризация. Те се опитваха в продължение на дълго време да превърнат една левичарска позиция по социални ценности, по интерпретация на историята и т.н. в основна национална политика на САЩ - нещо, което отчужди много сериозно значителна част от американската общественост от тях". 

За Доналд Тръмп, който спечели супер вторника и който ще е кандидатът на Републиканската партия за президент, доц. Минчев каза:

"Той завладя Републиканската партия и за пореден път прилага стратегия, която никога не е била стратегия на един успешен кандидат за президент през предходните десетилетия. За да успееш да спечелиш американските президентски избори, означава да намериш път към умерените центристки избиратели. Във всички успехи на Тръмп до сега той прави обратното - той отчуждава умерените избиратели и се опитва да радикализира колкото се може по-голяма част от американското общество с цел да бъде подкрепен за една радикална доктрина на промяна по начина, по който той я разбира".
По думите му механизмът на предварителни избори толерира радикализацията, а не умереността. Според него "моралният гняв" от страна на определени части на Републиканската партия до определена степен е легитимен предвид доста силното, категорично и несъобразено с търсене на обществено съгласие поведение на радикалната левица в американската политика. Това радикализира определени слоеве на Републиканската партия, които разглеждат този тип избори като възможност да вземат реванш, обясни политологът. И добави:

"Когато настъпи един подобен процес на радикализация, в него винаги взимат връх радикални, категорични и по-малко демократични възгледи и от едната, и от другата страна. Демокрацията ерозира, защото тя се прави със съгласие, а не се прави с война, макар и с политически средства. А радикализацията води до ерозия на демокрацията". 

И все пак, според Огнян Минчев, Америка не може да се превърне в политическа конструкция, подобна на Русия. Но напомни, че в първия мандат на Тръмп, той е изглеждал приятелски настроен към политически лидери и конструкции, които са авторитарни, диктаторски. В същото време за Доналд Тръмп демократичните лидери в Г-7, в НАТО, в демократичния свят са хора, които могат да бъдат навиквани, осмивани и бичувани, добави политологът. 

От тази гледна точка поведението и убежденията на Тръмп, що се отнася до политическото лидерство, не могат да бъдат квалифицирани като демократични, изказа мнението си доц. Минчев. По думите му това е заплаха за начина, по който може да бъде управлявана страната. Според него обаче не единствено Тръмп може да доведе до по-нататъшна ерозия на политическата система на САЩ, която в момента и без това е в криза.

"Тази криза не е причинена от Тръмп. Тръмп е симптомът, Тръмп е последствието. Причината за тази криза е обществената поляризация и дългото поведение на елитите на САЩ, които обслужваха това разделение, превръщайки американското общество в бойно поле на състезание".
 
Цялото интервю на Деян Йотов с доц. Огнян Минчев в предаването "Събота 150" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Хамас" е приел предложение за прекратяване на огъня

Палестинската групировка „Хамас“ е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. От израелската армия обаче заявиха, че продължават с плановете си за операция в град Рафах на фона на призивите на международната общност за въздържане от страна на Тел Авив.  Пред телевизия "Ал-Джазира"..

обновено на 07.05.24 в 01:16

Безплатни изследвания на пушачи в София, Благоевград, Пловдив и Плевен

Безплатни изследвания на дишането при пушачи ще се проведат през месец май в София, Пловдив, Плевен и Благоевград в рамките на кампанията „За живот без тютюнев дим“. Инициативата е на Асоциацията за профилактика на белодробните заболявания и Института за здравно образование и е посветена на Световния ден без тютюнев дим - 31 май.  Прегледите ще се..

публикувано на 06.05.24 в 22:46

Песнопения на патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир за Възкресение Христово

Песнопения на починалия патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир "Св. Лука" за Възкресението Христово. Така ще е и в през следващите дни. В центъра на храма е портретът на Негово светейшество с траурна лента в горния десен ъгъл.  Игуменията на Граничкия девически манастир сестра Фотиния каза, че притежава диск с песнопенията с..

публикувано на 06.05.24 в 20:34
Лидерът на

"Хамас" обяви, че приема условията за прекратяване на огъня в Газа, предложени от Египет и Катар

Палестинската групировка "Хамас" обяви, че е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. В съобщението на "Хамас" се отбелязва, че лидерът й в изгнание Исмаил Хания е уведомил лично катарския премиер и директора на египетското разузнаване, че е готов за замлъкване на..

публикувано на 06.05.24 в 20:09

Божури и диви лалета привличат туристи в Кюстендилско

Редки растения  - божури, които сега цъфтят, както и диви лалета, привличат много туристи и природолюбители в празничните дни в Кюстендилско. Срещат се в местността Черна нива ( между Кюстендил и Дупница), на връх Виден (1480 м.) в Конявския Балкан, както и в местността Голо бърдо, Пернишко. Цяла долина е с божури в Черна нива, към пътя Кюстендил -..

публикувано на 06.05.24 в 20:06

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна война, след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статут на военно гробище обаче то..

публикувано на 06.05.24 в 19:46
Ва българското военно гробище край Ново село в Северна Македония, архив, май 2о23 г.

Отбелязаха Деня на храбростта на българското военно гробище в Ново село, Северна Македония

Българска делегация отбеляза днес Деня на храбростта на едно от малкото запазени български военни гробища в Република Северна Македония - в Ново село. Церемонията е започнала с химните на двете страни, информира БТА. Там са били посланикът ни Скопие Ангел Ангелов,  началникът на Дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично..

публикувано на 06.05.24 в 19:35