Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свещеници ще се учат да дигитализират църковно наследство

| Интервю
доц. Ивайло Найденов
Снимка: Добромир Видев

Свещеници от български епархии ще се учат да дигитализират църковно наследство. Това ще става по финансирана от ЕС програма. Проектът е в начална фаза, към него има и IT специалисти. 

По проекта работят университетите в Солун и Истанбул, както и Софийският университет, каза пред БНР деканът на Богословския факултет доцент Ивайло Найденов. 

"Идеята е да се изследва църковното наследство в Тракия, да се дигитализира по възможност. Тъй като това е сериозно предизвикателство за повечето от нас, които не са се занимавали с това, в проекта има един етап, в който идеята е да се обучат хората как се прави това, т.е. това трябва да се прави от всеки един от нас", посочи той и добави:

"Всеки от нас, който ще се обучи предварително, който има подходящата платформа, бидейки в някое селце и виждайки интересен потир, може да го заснеме, да го качи на платформата, да даде някакви разяснителни бележки отдолу и така малко по малко да съберем всичко, което има".

В проекта влизат епархиите Софийска, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска. "Става дума, най-грубо казано, за поречието на р. Марица и по-малко познатите райони в Странджа, Сакар".

Първият етап е обучителен, подчерта доц. Найденов в предаването "Хоризонт до обед". Според проведена анкета хората искат да правят това, интересно им е и намират смисъл в дигитализацията.  По думите му всеки, който прояви желание, може да се обучи

Не съществува политика по дигитализацията от страна на църквата и би било и трудно да съществува, изказа мнението си доц. Найденов. По думите му обаче църквата трябва да съдейства в това начинание

Веднъж дигитализирани тези предмети, достъпът до тях ще е свободен, предполага той. Според него ценното от гледна точка на културното наследство е, че то ще се запази

"Не е тайна, че на много места се повреждат такива неща. Попадал съм на потрошени храмове в края на социализма в Свиленградския край. Това ще изчезне".

Късната есен може да се направят първите проби, а съществената част от работата вероятно ще започне през следващата година, прогнозира доц. Ивайло Найденов и каза:

"Много държа този проект да се случи. Надявам се, че това ще е за доброто на всички". 

Цялото интервю на Добромир Видев с доц. Ивайло Найденов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вълна от съпричастност във Велико Търново за лечението на 11-годишно момче

Вълна от съпричастност обхвана за Великден и Гергьовден великотърновци и за два дена беше събрана сумата за лечението и рехабилитацията на 11-годишно момче в турска клиника. 11-годишният Денислав Петров от Велико Търново се нуждае от спешна операция на киста на мозъка.  Интервенцията ще се извърши на 16 май в турска клиника, а за..

публикувано на 06.05.24 в 15:38

С 900 великденски яйца и 150 козунака почерпи Община Кюстендил

Два часа продължи празничното веселие на централния пл. "Велбъжд" в Кюстендил за Великден и Гергьовден, организиран от Общината. Бяха раздадени 900 великденски яйца и 150 козунака, осигурени от дарители и спонсори.  Поднасяха ги момичета, участвали в конкурса за мис "Кюстендилска пролет". Гергьовденско веселие на пл. "Велбъжд" в Кюстендил..

публикувано на 06.05.24 в 14:58
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Имаме шанс у нас да ядем месо и мляко от животни, гледани по пасища

България е единствената държава в ЕС, която толкова пъти е намалила поголовието на овцете си за 40 години.  Смело можем  да поведем една класация, но така или иначе овцевъдството си остава . Въпреки всичко е един традиционен български отрасъл. Това заяви председателят на Националната асоциация на овцевъдите в България Симеон..

публикувано на 06.05.24 в 14:57
Хавиер Милей

Хавиер Милей: Спорът за Фолклендите може да продължи десетилетия

Президентът на Аржентина Хавиер Милей заяви в интервю за Би Би Си, че приема, че Фолклендските острови в момента са "в ръцете на Обединеното кралство". В интервюто Милей обеща да си върне островите по дипломатически канали, но отбеляза, че "няма решение за момента". Позицията на Милей за статута на Фолкландските острови е различна от тази..

публикувано на 06.05.24 в 14:21
Камерна изложба

В Монтана беше открита камерна изложба "Военни отличия и хладно оръжие"

Камерна изложба "Военни отличия и хладно оръжие" от колекциите на Регионален исторически музей - Монтана бе открита в навечерието на 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.  В нея са показани хладни оръжия, свидетелства, грамоти, ордени и медали, които са връчвани като военни отличия по времето на Третата българска..

публикувано на 06.05.24 в 14:18
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин е поканил европейски лидери за церемонията за началото на петия му мандат

Поканите за церемонията по встъпването на Владимир Путин в петия му президентски мандат са получени в делегацията на ЕС в Москва, както и от страните членки, съобщи говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано.  Той заяви, че в момента се обсъжда какъв да бъде общият отговор, но уточни, че върховният представител по външната..

публикувано на 06.05.24 в 14:07

ЕК ще прекрати процедура срещу Полша за нарушаване на върховенството на закона

Европейската комисия приключи анализа си за ситуацията с върховенството на закона в Полша и стигна до заключението, че вече няма сериозен риск от неговото нарушение, поради което смята да спре процедурата по чл. 7 от Договора за ЕС, задействана през 2017 година. "Полша започна редица законодателни и незаконодателни мерки в отговор на..

публикувано на 06.05.24 в 13:56