Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

145 години старопрестолният град Велико Търново празнува на 22 март

На 22 март събитията започват рано сутринта в историческия храм "Св. 40 мъченици"

Нелина Църова, директор на общинската дирекция по култура и туризъм
Снимка: Личен архив

Велико Търново е първият български град, който веднага след Освобождението избира историческа дата за свой празник и вече 145 години старопрестолният град празнува на 22 март. Целият месец март в историческата и духовната ни столица е наситен с богата фестивална програма, в която са включени 26 събития, включително световна оперна премиера. 

Празникът на Велико Търново се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март (9 март стар стил) 1230 г., както и с деня на светите Четиридесет мъченици. За първи път старостоличани честват празника на града си през 1879 година.

И сега за празника на града от община Велико Търново са подготвили богата културна програма, разказва Нелина Църова, директор на общинската дирекция по култура и туризъм:

„Целият месец март е посветен на празника на града и на практика се получава пролетен фестивал на изкуствата за широк кръг публика, а събитията са на достатъчно високо ниво“.

В дните около 22 март са планирани 6 художествени фотографски изложи, 9 концерта, представяния на две книги, 8 събития за деца и една оперна премиера, като четири от проявите са с международно участие. Вече мина концертът, посветен на 125-ата годишнина от рождението на композитора Панчо Владигеров, международната изложба „Не на насилието“, концерти. Днес е хоровият концерт „Серенада за душата“ на музиканти, обединени от идеите на Бялото братство, и 13-ото издание на трабант феста.  

На 19 март във Велико Търново е световната премиера на операта „Хората от Борг“ на австрийския композитор Хелмут Нойман:

„Операта е написана през 1981 година по литературната трилогия „Хората от Борг“. Диригент на световната премиера е Бистра Диляноф, която от години живее и работи в Австрия. В постановъчния екип са режисьорът Боян Иванов и сценографът Моника Борисова. В спектакъла участват солистите Дмитрий Каплински, Апостол Миленков, Марта Фридриксдотир, Тереза Бракалова, Дари Бракалова, Светлана Иванова, Женю Джао, Джао Ксиао заедно с оркестъра и хора на великотърновския театър. Събитието е под патронажа на Н.Пр. Андреа Икич-Бьом, посланик на Република Австрия у нас“.

Спектакълът е безплатен за публиката и ще бъде представен на сцената на великотърновския театър. Това е първата 12-тонова опера, написана в тази хармонична система, което я превръща в научен и музикален експеримент от световно значение. Автор на либретото е Оскар Вилнер, който работи по едноименната тетралогия на исландския писател Гунар Гунарсон. Операта описва живота на известен с достойнството и честолюбието си исландец, за неговите синове, тяхното обкръжение, както и дълбокото грехопадение, което е развито в драматичен конфликт. Показана е и ролята на жената в изолираното островно общество на Исландия. Крайъгълен камък в операта е прошката.

Акцент в предпразничната програма във Велико Търново е и изложбата на Греди Аса „Преди и сега“, която ще бъде открита на 21 март в художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново.

Интересни и мащабни ще са и двете събития за деца, също на 21 март, както и предстоящото представяне на книга, разказа Нелина Църова:

„В Общински детски комплекс ще бъде открита изложба и наградени отличените участници в конкурса „Аз в един вълшебен град“. В библиотеката ще бъде награждаването на отличените творби в детско-юношеския конкурс за литературно творчество „Моят роден град“. В Регионалната библиотека ще бъде представена книгата „Бившите хора на концлагерна България“ на доц. д-р Мартин Иванов“.

Велико Търново

В празничния 22 март събитията започват рано сутринта в историческия храм „Св. 40 мъченици“ с литургия, декламация на текста от Асеневата колона, а празнично шествие с ликовете на търновските благодетели ще измине разстоянието от храма до центъра на Велико Търново. На тържествената сесия за почетни граждани на Велико Търново ще бъдат обявени археологът проф. Казимир Константинов и футболният треньор Георги Василев.

Любопитно и интересно ще е пред паметника „Майка България“, където от клуб „Традиция“ ще върнат града векове назад:

„Ще бъдат представени нагледно предмети от бита на търновци от Второто българско царство, епохата на Възраждането и новото време. Така по един иновативен начин жителите и гостите на града ще се докоснат до историята на Велико Търново през вековете. Участниците ще бъдат облечени в дрехи от Второ българско царство, представители на столичната аристокрация и Възраждането. Тук да първи път ще бъде показана реконструкция на търновския сокай – това е женски накит. Ще има войници за национално обединение, униформи от периода на обявяването на независимостта и Балканската война, когато гарнизонният 18-и пехотен етърски полк става шевски на негово величество цар Фердинанд. Ще бъде възстановено търновската традиция на войската да бъдат раздавани мекици и вино“.  

Концерти пред общината ще изнесат група „Тоника СВ“ и Михаела Маринова, ще се представят децата мажоретки от основното училище „Бачо Киро“ и детска градина „Соня“, както и всички художествени формации от града, а вечерта е фолклорният концерт на певицата Нелина с празнено хоро. Кулминацията на 22 март е от 19,45 часа със спектакъла „Звук и светлина“, заря и лазерно шоу.

Концертни прояви и детски спектакли ще има и на 23 март.

145 години търновци честват своя празник без значение дали е имало войни или са били времена на пандемия, коментира историкът Нелина Църова, директор на общинската дирекция по култура и туризъм:

„С тържествена литургия в „Св. 40 мъченици“ и митрополитските храмове този празник винаги е бил отбелязван. Това е историческа памет, която няма как да бъде отменена и заличена“.


По темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев. Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година. С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19 департамента - от Средиземноморието през централните райони, като през нощта бурята достигна Париж и..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но не това е причината за книгата, обясни той в интервю пред БНР. „По-скоро причината е, че..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ за Израел, тъй като президентът Реджеп Ердоган засилва критиките към еврейската държава и се опитва..

публикувано на 02.05.24 в 19:32