Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на енергетиката ще търси европейско финансиране на три проекта за пренос на газ

Снимка: Pixabay

Парламентът възложи на министъра на енергетиката да проучи възможността за европейско финансиране на три проекта за пренос на газ на стойност 825 млн. лева.

Освен това се предвижда до 1 май енергийният министър да увеличи капитала на "Булгартрансгаз" с 200 млн. лева, като средствата се използват за подготовката и реализацията на проектите.  

Депутатите приеха решение за инициативата за Вертикален коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, с която се осигурява възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни източници.

Реализацията на проектите е от огромно стратегическо значение и заради предстоящото от 1 януари 2025 г. преустановяване на транзита на руския газ през Украйна и факта, че структурата на "Булгартрансгаз" не позволява да бъде заменен изцяло транзитираният руски газ през мрежата ѝ и ще осигури техническа възможност на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД за пренос на нарастващите количества природен газ от разнообразни надеждни източници.

За да запази България мястото си на газовата карта на Европа и за да бъдат осигурени необходимите количества за Централна Европа, е необходимо в ускорен порядък да бъдат реализирани проектите за повишаване на капацитетите за пренос на газ от Гърция към България и от България към Румъния.

По време на дебата участие взеха предимно депутатите от опозицията в лицето на "Възраждане" и  ИТН. 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Жозеп Борел

Испания, Ирландия и други страни от ЕС планират да признаят държавата Палестина на 21 май

Испания, Ирландия и други страни членки на Европейския съюз планират на 21 май да признаят държавата Палестина, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс. Борел каза това снощи преди очакваното днес гласуване в ООН по палестинската кандидатура за пълноправно членство в световната..

публикувано на 10.05.24 в 13:31
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Над 200 служители от различни ведомства участват в акцията в складовете на "Лукойл"

Над 200 служители от различни ведомства участват в започналата тази сутрин акция в складовете на Лукойл. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. "Започват щателни проверки, масирани проверки във всички данъчни складове на "Лукойл Нефтохим"-Бургас, както и на "Лукойл България" ЕООД. Проверката е назначена по разпореждане на премиера..

публикувано на 10.05.24 в 13:26

Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата

Руските сили се опитаха да пробият границата с Украйна с диверсионни групи. Същевременно беше засилен обстрелът на град Вовчанск, в североизточната област Харков, съобщи губернаторът Олег Синегубов. В приложението Телеграм той отбеляза, че опитите за пробив са били отблъснати и украинските сили "уверено държат позициите си и не са загубили нито..

публикувано на 10.05.24 в 12:36

БДЖ и НКЖИ започват реорганизация на движението на влаковете от гари "София" и "София - Север"

БДЖ и Националната компания "Железопътна инфраструктура" започват реорганизация на движението на влаковете от жп гарите "София" и "София - Север". По разпореждане на транспортния министър Георги Гвоздейков до понеделник трябва да се премине към нормален режим на движение. От 7 май заради ремонт се въведоха промени в движението на влаковете..

публикувано на 10.05.24 в 12:35
Катерина Кокинова

С чадър в ръка: Животът понякога е внезапно кратък!

Флашмоб "Животът е кратък - носи си чадър" ще се състои тази вечер в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици". "В 18.55 часа ще започне събитието и ще продължи около 5 минути. Това ще бъде флашмоб – това е едно внезапно скупчване на хора. С този отживял формат, който вече е на 21 години, отбелязваме почитта си, обичта си към..

публикувано на 10.05.24 в 12:33

Общественият съвет иска в МЗ да има хора, които да отговарят за Детската болница

В Министерството на здравеопазването се обсъжда изграждането на Национална детска болница. В срещата участват министър Галя Кондева и членове на Обществения съвет за реализация на проекта. Срещата става дни след като правителството одобри построяването на голяма частна педиатрична болница в София, но след обществен и политически натиск отмени..

публикувано на 10.05.24 в 12:30

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно с въздушна пушка във Враца

2-годишното дете, което беше простреляно с въздушна пушка във Враца, е изписано от "Пирогов". Това съобщиха от лечебното заведение.  В края на миналия месец то беше изведено от реанимация.  Детето беше транспортирано с хеликоптер от Враца на 13 април. То беше оперирано по спешност от екипа на проф. Николай Габровски веднага след като..

публикувано на 10.05.24 в 12:30