Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация " Емил Шарков" вече 10 години подпомага деца и семейства на загинали полицаи

Фондацията е отправила предложение до кмета на Велико Търново улица в родния град на Емил Шарков да носи неговото име

Милена Шаркова, съпруга на спец полицая Емил Шарков
Снимка: Здравка Маслянкова

Стотици деца и семейства на загинали полицаи подпомага вече 10 години фондация "Емил Шарков". Тя беше създадена от Милена Шаркова, съпруга на спец полицая Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма

Баретата беше убит на 14 март 2014 година при изпълнение на професионалния си дълг, а петима негови колеги бяха ранени при специализирана операция за арест и изземване на незаконно оръжие на барикадиралия се в дома си Петко Петков в Лясковец.

За да запази жива паметта на съпруга си, загинал на 40 години, Милена Шаркова основа фондацията „Емил Шарков“ и вече десета година подпомага все повече деца на загинали полицаи и служители на МВР. Тези деца на бащи герои заслужават грижа и радост в дните си, казва вдовицата на Емил Шарков и разказа за БНР кои са първите за тази година събития, които организира за децата фондацията:

"Започваме от 1 юни, когато ще направим национална среща на нашата общност "Деца на бащи герои". В Пловдив ще бъде. Ще съберем децата за празника, ще им осигурим музикална програма, подаръци. Най-ценното е, че ще могат цял ден да общуват помежду си семействата на загинали и на починали служители от системата на МВР. На 8 юни правим благотворително събитие в Пазарджик".

Планират се събития в Бургас и спортни турнири в памет на Емил Шарков:

"В момента в разговори сме, все още нефинализирани, за 25 август за благотворително събитие в Бургас в памет на двамата загинали полицаи с автобуса с мигранти. През септември месец имаме турнир за командоси в памет на Емо. Имаме юбилеен футболен турнир „Емил Шарков“, който правим всяка година. Той ще бъде през октомври месец. Това ни е най-дългогодишното събитие, чрез което по най-добрия начин почитаме паметта му чрез силата и волята на спортния дух, качества, които той притежаваше".

През октомври месец ще е традиционната вече среща на децата и семействата на загиналите полицаи с президента Румен Радев. Децата посещават президентството, срещат се с държавния глава, организират се различни прояви, а финалното събитие е за Коледните празници, разказа Милена Шаркова.

Трагичните ситуации със служители на МВР не намаляват, което означава, че все повече стават децата и семействата на бащи герои, които се нуждаят от подкрепа. Увеличават се и дарителите, които помагат на тях чрез фондация „Емил Шарков“:

"Децата, за съжаление, с тази професия, която работят бащите им, се увеличават. Ние подкрепяме повече деца от комисията, която е към МВР. Подкрепяме и семейства на полицаи в затруднено положение. Нов случай имаме с полицая в Бургас, който загуби съпругата си. Тези две деца също са част от нашето семейство и смятаме да ги приобщим към общността ни. За съжаление, случаите се увеличават всяка година. Радостното е, че все повече компании и дарители се включват, виждайки дейността ни от позицията на тези години, които работим. Радвам се, че по този начин Господ ми показа път, по който да мога да съхраня паметта на Емо жива", разказа Милена Шаркова.

Фондацията е отправила предложение до кмета на Велико Търново улица в родния град на Емил Шарков да носи неговото име, оповести Милена Шаркова на 14 март, когато близките, колегите и приятелите на Емил Шарков отдадоха почит за 10-ата годишнина от неговата кончина на лобното му място в Лясковец и на паметната плоча в гимназията по електроника във Велико Търново, където командосът е учил.


По темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Свободата на медиите не е избор, а необходимост

Пресата за планетата или журналистиката, изправена пред екологична криза – това е темата на днешния 31-ви Световен ден на пресата и свободата на словото. Свободата на медиите не е избор, а необходимост, подчерта в тази връзка генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. По данни на ЮНЕСКО през изминалите 15 години е имало 750 атаки срещу..

публикувано на 03.05.24 в 04:25
Имениците ще почерпят с традиционния козунак и великденски яйца.

Свищовското село Горна Студена организира празник на козунака и шареното яйце

В свищовското село Горна Студена днес за първи път ще се проведе празник на козунака и шареното яйце. В двора на военния музей, където е била главната квартира на Руската дунавска армия, кулинарното и певческото си майсторство ще представят 12 села от региона. От 9:00 часа в двора на военния музей в Горна Студена майсторките от региона ще..

публикувано на 03.05.24 в 04:11

Зеленски: Срещата на върха в Швейцария ще бъде първата реална възможност за справедлив мир в Украйна

Глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за започване на установяването на справедлив мир в Украйна, каза днес в ежедневното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. "Тези дни заедно с Швейцария завършихме изпращането на покани за срещата на върха. Конкретните дати, на които ще се състои..

публикувано на 03.05.24 в 04:03
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев. Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година. С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под..

публикувано на 02.05.24 в 20:13