Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общини и бизнес искат Родопската теснолинейка да е част от туристическата ни реклама

| Репортаж
Теснолинейката минава през 3 планини.
Снимка: Кети Тренчева

Родопската теснолинейка да се развие като туристическа атракция с международна известност и да стане част от националната ни туристическа реклама. Такава е амбицията на едноименното сдружение, държавните институции и общините, които са разработили план за действие в следващите няколко години. 

Той предвижда подобряване на инфраструктурата по линията, изграждане на модерен транспортен и комуникационен център в района на жп гарата в Банско, създаване на специални ретрокомпозиции, които да се използват само за туристически пътувания. 

Преди повече от десет години Кристиан и негови съмишленици започват битката за спасяване на уникалната за тази част на Европа теснолинейка, за която имаше риск да остане в историята. Днес хората, пътуващи с мотрисата, са в пъти повече. Утвърдени бяха няколко знакови събития, които привличат все повече участници - отбелязването на националния празник във влака, посрещане на Дядо Коледа и атрактивния фолклрен фестивал, който се провежда през август на най-високата гара - Аврамови колиби. 

Връщането към живот на живописното 127 километрово трасе, минаващо през три планини, е заслуга и на БДЖ - "Пътнически превози", които подобриха условията за пътуващите, допълва Кристиан Ваклинов, създател на сдружението "Родопска теснолинейка": 

"Уникалността на Родопската теснолинейка е и в това, че тя съчетава социалната функция на този вид транспорт във високопланинските райони и все по-нарастващия интерес на туристите. Заради местните фермери, които използват влакчето, за да предлагат биопроизводството си на пазарите в по-туристическите места, сутрин рано се носи аромата на мляко, масло, горски плодове и гъби". 

Как да продължи това развитие на теснолинейката, така че тя наистина да бъде поставена на туристическата карта на Европа и да бъде икономически рентабилна, коментира Ваклинов, който потвърди, че общините и бизнесът вече са заявили готовност да бъдат част от този план. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОИСР повиши прогнозата си за растежа на глобалната икономика до 3,1% през 2024 г. и до 3,2% догодина

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши своите прогнози за глобалния икономически растеж за 2024 г. до 3,1% спрямо 2,9% в предходния доклад "Световни икономически перспективи", оповестен през февруари. За 2025 г. ОИСР очаква слабо ускоряване на растежа до 3,2% при предишна оценка за икономическа експанзия с 3 на..

публикувано на 02.05.24 в 14:02
Росица Кирова

Росица Кирова: Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на ГЕРБ

Изграждането на детска болница винаги е приоритет на партия ГЕРБ, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова:  "Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на политическа партия ГЕРБ. Стартирането на проекта за изграждане на детска болница всъщност започна в края на последния редовен мандат на господин Борисов и също..

публикувано на 02.05.24 в 14:01

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд, сочат данни на Националния статистически институт. Експерти отчитат, че това е причинило огромни загуби на икономиката. През последните години в Испания се наблюдава трайна тенденция към увеличаване на трудовата емиграция. 339 000 души в трудоспособна възраст са..

публикувано на 02.05.24 в 13:57

Руския твърди, че е превзела важно село в Донецка област

Руските военни са превзелли напълно село Бердичи в Донецка област, съобщи РИА Новости, като се позова на Министерството на отбраната. Селото се намира в предградие на Авдеевка, на ключов път, по който се снабдява Донбаската групировка на украинските въоръжени сили и сега логистиката ѝ там е съществено нарушена, отбелязва РИА Новости...

публикувано на 02.05.24 в 13:54

Близо 2000 уязвими семейства в Кипър ще бъдат подпомогнати за Великденските празници

Близо 2000 уязвими семейства в Кипър ще бъдат подкрепени за Великденските празници с помощи в рамките на 10-ата кампания "Осинови семейство за Великден", съобщиха от Кипърския координационен съвет на доброволците, който е неин организатор. Броят на кипърците, изправени пред финансови затруднения да си осигурят минимално необходимото за Великденските..

публикувано на 02.05.24 в 13:39

Петролът поскъпна в азиатска търговия

Цените на петрола се повишиха в азиатска търговия, като по този начин възстановиха част от загубите, натрупани през предишните три дни, пише Ройтерс. Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, достигнаха до 83,92 долара за барел. Американският лек суров петрол достигна до 79,46 долара за барел...

публикувано на 02.05.24 в 13:33

РИК ще определи ръководствата на СИК-овете в Монтанско

Районната избирателна комисия ще определи служебно ръководствата на секционните избирателни комисии в община Монтана. Това се налага, след като партиите не постигнаха консенсус Представители на партиите в Монтана не постигнаха съгласие относно ръководствата на секционните избирателни комисии в общината. Причина за това стана искането от..

публикувано на 02.05.24 в 13:29