Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Димитрова: Обществените очаквания не са в посока предсрочни избори

"При фокус национална проблематика ГЕРБ-СДС са с около 5,5% пред ПП-ДБ"

| Интервю
Боряна Димитрова
Снимка: БГНЕС

Обществените очаквания не са в посока предсрочни избори, те са нежеланата опция. 

Това каза пред БНР социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова и подчерта, че най-големият дял - 40% от анкетираните в последното проучване на агенцията заявяват, че биха предпочели и смятат, че най-доброто към този момент е да се осъществи ротацията, а едва около 20 на сто са за бързи предсрочни избори.

"Сигналите, които идват от преговарящите страни, са, че правителството ще продължи да действа в ротационния си вариант и с някои съществени промени, които предстои да излязат на сцената", коментира тя. 

Боряна Димитрова подчерта, че при предсрочни избори ГЕРБ-СДС са в по-печеливша позиция, което им даде самочувствието на по-острия тон и на поставяне на условия в преговорите. 

"При национални избори, дори и да са 2 в1 с европейските, но там, където фокусът ще е върху националната проблематика, позициите на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ са около 5 - 5,5% по-високи, според проучването на "Алфа рисърч", уточни тя и добави, че в преговорите и двете страни се опитват да отвоюват максимално добри позиции за себе си.

По думите на Димитрова ДПС не присъства с "познатото шумно поведение" на Делян Пеевски в медиите в периода на преговорите за ротацията, но не е незаобиколим фактор, защото решенията и оттук нататък ще влияят, тъй като има решения, които ще изискват мнозинство с 2/3 от гласовете в парламента. 

Липсата на естествени съюзници в Народното събрание е големият проблем на ПП-ДБ, изтъкна тя и коментира:

"Те се опитват да го решават, включително и с изваждането на БСП от ИТН и "Възраждане", но нямат ходове как да наложат някаква цел, която са си поставили. Искат да поставят друг принцип, ясни механизми за регулаторите, но трябва да имат и инструментите, с които да ги наложат. Ако нямат инструментите, с които да наложат, този силно заявен принцип увисва във въздуха. Изваждането на БСП извън скоба е начин за намаляване на тежестта на ДПС, когато се искат мнозинства от 2/3". 

"Когато нямаш решение, прибягваш да най-лесното и най-вредното, каквито са тези емоционални пренатягания по темата с мигрантите, проблеми, които могат потенциално да съществуват", каза ще социологът от "Алфа рисърч".

Интервюто на Диана Янкулова с Боряна Димитрова в предаването ''Неделя 150'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задигнаха над 1600 лв. от къща във вълчедръмското с. Златия

Неизвестен открадна 1660 лева от къща във вълчедръмското село Златия. Крадецът е проникнал през незаключена врата в къща в село Златия. Това е станало 20 минути след полунощ на 4 май. 46-годишна жена от София е подала сигнал до полицията в Лом. Тя е била на гости при родителите си. Парите са взети от дамската ѝ чанта. Пристигналите на..

публикувано на 05.05.24 в 11:40
Стотици жители на Кюстендил се поздравиха с Христовото Възкресение след Светата литургия в църквата

Пълни храмове за Великден в Кюстендилско

В Кюстендилско миряни напълниха храмовете -  дори в села, където няма свещеници като дупнишкото с. Дяково, където доброволци ремонтират черквата, датираща от 1929 г., или родното място на св. Иван Рилски - Скрино, и другаде, хора влязоха да запалят свещ и да си кажат "Христос Воскресе!". Пасхалната литургия в храмовете в Кюстендил продължи до 3..

публикувано на 05.05.24 в 11:35

Полицай в нетрезво състояние катастрофира във Велико Търново

Полицай с над 2 промила алкохол е катастрофирал тази нощ във Велико Търново.   Инцидентът е станал малко преди полунощ. Полицаят е шофирал личния си автомобил и се е ударил в билборд до бензиностанцията на бул. "България" във Велико Търново под Националния военен университет. Няма пострадали при инцидента. Пробата с дрегера е..

публикувано на 05.05.24 в 11:12
Велбъждски епископ Исаак

Епископ Исаак: Изкупени сме не с тленни неща, а с драгоценната кръв на агнеца Христос

"Празникът Възкресение Христово е празник на победата над злото, греха и смъртта. Тържествува църквата, тържествува цялото творение, защото Христос възкръсна. Светото Евангелие ни говори, че Бог толкоз обикна света, че отдаде своя Единороден син, та всеки който повярва в него да има живот вечен и да бъде спасен", казва вторият викарий на..

публикувано на 05.05.24 в 11:09

Българският флаг се развява в Клисурския манастир

Българското знаме се развява в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий". Идеята е на кмета на Спанчевци, а знамето е ушито от жена от селото Българският трибагреник гордо се развява на метри от Клисурския манастир. Идеята е на кмета на село Спанчевци Емил Димитров, разказа Архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия. Пилонът е..

публикувано на 05.05.24 в 11:08
Юлия Станкова

Юлия Станкова: "Отче наш!" има за цел да простим на нашите длъжници...

"Когато човек се опита да разбере дали не е наранил някого, неволно или нарочно , тогава той получава помощ в храма , и си мисля, че след това продължава живота си по един по-добър начин, каза за "Хоризонт" Юлия Станкова, художник и богослов .  "Молитвата е нещо естествено за човека , вградено в неговата психика, защото животът ни е сложен. Ние..

публикувано на 05.05.24 в 11:08

Сунак призова торите да запазят доверието си в него

Британският премиер Риши Сунак призова торите да запазят доверието си в него въпреки шокиращото поражение на Консервативната партия на изборите за кмет на Уест Мидландс, което бе кулминацията на катастрофалното представяне на партията на местните избори в Англия и Уелс. Риши Сунак призна, че е разочарован от загубите на Консервативната..

публикувано на 05.05.24 в 10:47