Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Адела Качаунова: Речта на омразата не може да се скрие зад свободата на изразяване

| Интервю

Поредна антисемитска проява - този път срещу депутата Даниел Лорер. От Българския хелзинкски комитет написаха писмо до и. д. главния прокурор, председателя на парламента и вътрешния министър. 

До момента обаче няма никаква реакция, каза пред БНР адв. Адела Качаунова, директор на програмата за правна защита на БХК. 

"Писмото е адресирано основно до и. д. главен прокурор, към когото се обръщаме не за първи път за подобни манифестации на антисемитизъм, но от него никога досега не е идвала реакция", подчерта тя. И разказа, че при инцидента полицията е реагирала своевременно. Полицията е придружила Лорер обратно до сградата на парламента и вероятно това е пресякло тази тълпа, която се е събрала, за да го "линчува", разказа адв. Качаунова и настоя: 

"Настояваме - ако трябва да се проведе разследване - кой и защо е организирал това събитие, какво се е целяло с него и защо се е допуснало това ескалиране". 

От БХК обръщат внимание на последователността на политиката на една партийна формация, която, по думите на адв. Качаунова, не за пръв път напада Лорер

"Събрали сме множество примери конкретно спрямо него, но също и други атакуващи еврейското малцинство в България, които са извършени включително в пленарна зала, на които също няма реакции. Г-н Лорер изпъква, сякаш срещу него е насочено всичко, но то не е лично срещу него. То е насочено срещу него, защото той е от еврейски произход. Политиката на тази партия е насочена и към други представители на еврейското малцинство, към събития от миналия век, които ги оправдават и дават трибуна на крайна реч на омразата". 

По думите ѝ не можем да посочим назад във времето какви действия е предприела прокуратурата, за да се пресекат такива прояви. Според нея събитията от миналата седмица представляват опасна ескалация на това говорене в общественото пространство, което вече е време да срещне отпор, защото става опасно. 

"Не всяко говорене е допустимо. Речта на омразата не може да се скрие зад свободата на изразяване", категорична бе Качаунова в предаването "Преди всички". 

Последната статистика не беше обнадеждаваща, отбеляза тя и добави, че има единици разследвания, които приключват преди да стигнат до съд. Според нея законодателството би могло да се подобри, но и сега то дава достатъчен механизъм за действие в ръцете на прокуратурата. Тя изказа мнение, че няма усърдие в техните действия да разследват и повдигат обвинения

Ще обмислим действия по пътя на Закона за защита от дискриминация, обяви адвокатът и декларира: "Към прокуратурата оставаме настоятелни и очакваме действия от тях". 

Относно заявката, че неправителственият сектор ще бъде ключов, когато се избират хората в регулаторите и органите на съдебната власт, Качаунова коментира:

"Ще настояваме на това. Ще следим целия процес и ще настояваме той да бъде прозрачен. Ще останем бдителни и ще настояваме политиците да действат по най-добрия начин". 

Цялото интервю на Силвия Великова с адв. Адела Качаунова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

14-годишен ученик е в "Пирогов" в кома след алкохолно отравяне

14-годишен ученик, изпаднал в кома, е бил приет в токсикологията на "Пирогов" тази сутрин, потвърдиха за БНР от болницата. Момчето е с алкохолно отравяне и ще остане под наблюдение за 24 часа.  От столичната Спешна помощ уточниха, че са се отзовали на сигнал за две момчета, нуждаещи се от медицинска помощ, като другият ученик не е бил хоспитализиран...

публикувано на 14.05.24 в 13:36
Володимир Зеленски с Антъни Блинкън, 14 май 2024 г.

Блинкън: Помощта идва в този сложен момент за Киев

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви пред президента Володимир Зеленски по време на посещение в Киев днес, че част от мащабния пакет помощ от САЩ е пристигнала в Украйна и че друга е на път, което значително ще подобри ситуацията, предаде Ройтерс. Визитата на Блинкън е първата на високопоставен американец, след като Конгресът..

публикувано на 14.05.24 в 13:30
Чавдар Стефанов

Чавдар Стефанов: "Руският" закон е нужен на управляващите в Грузия, за да вземат четвърти мандат

"Руският закон" е нужен на управляващите в Грузия  и за изборите през октомври, те искат да  вземат и четвърти мандат .  Това каза пред БНР журналистът Чавдар Стефанов, бивш кореспондент на БНР в Москва. Той прогнозира, че законът ще бъде приет, защото управляващите имат парламентарно мнозинство. "Нагласите на управляващите в Тбилиси са да..

публикувано на 14.05.24 в 13:11
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

Стоянов поиска драстично увеличаване на глобите за пътни нарушения и отнемане на шофьорските книжки

Драстично увеличение на глобите за пътни нарушения и по-често отнемане на шофьорски книжки поиска вътрешният министър Калин Стоянов след тежкия инцидент в Пловдив. „Реално трябва да има драстичен скок на глобите и изобщо на санкциите като те бъдат не само финансови, а и много често да бъде предвидено отнемане на свидетелство за управление на..

публикувано на 14.05.24 в 13:08

Последната дума за новата организация на движение в центъра на София - на експертите

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. От 29-и април жители на района протестират срещу проекта за..

публикувано на 14.05.24 в 13:02
Цветомир Петров

Столичната община ще предостави на СДВР терен за паркинг в "Красна поляна"

Председателят на Столичния общински Цветомир Петров заяви, че Столичната община ще предостави общински терен в район "Красна поляна" за нуждите на СДВР, където ще се съхраняват иззети превозни средства.  В момента теренът е превърнат в незаконно сметище:  "Ежедневно тук се горят множество отпадъци, замърсяват въздуха и околната среда. Цялостната идея на..

публикувано на 14.05.24 в 12:50
Грант Шапс

Лондон: От огромно значение е Путин да не спечели войната в Украйна

От огромно значение е Владимир Путин да не спечели войната в Украйна, заяви британският министър на отбраната Грант Шапс в интервю за Би Би Си. Шапс, който информира, че е разговарял с украинския си колега Рустем Умеров, за да обсъдят ситуацията в Харков, изтъкна, че нещата в Украйна в момента са "много деликатни" и че светът е бил..

публикувано на 14.05.24 в 12:47