Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба с емблематични роли на Кирил Господинов

Кирил Господинов и Весела Господинова...
Снимка: личен архив на Весела Господинова

Документална изложба с емблематични роли на Кирил Господинов се открива този следобед в Градската градина пред Народния театър. 
„Кирил Господинов - актьорът Баш майстор“ е озаглавена експозицията, посветена на творческата дейност и 90-годишнината от рождението на актьора.
Екранните роли на Алекси в „Понеделник сутрин“, редник Спиро Стоименов в „Тримата от запаса“, Любо в „Слънчев удар“ и eмблематичната - та Рангел - Баш майсторът, която има пет екранизации може да видят посетителите на изложбата. 
В нея са използвани документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюза на артистите в България, Сатиричния  театър, театър „София“, Българската национална филмотека, Държавната „Агенция архиви“ и личния архив на актьора със съдействието на дъщеря му Веселина Господинова. 
Експозицията ще продължи до 2 април. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Борисов: Никой не може да поставя условия на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира..

публикувано на 28.04.24 в 18:28

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Жеги в Южна Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32

Терминал 3 на летище "София" ще се строи от началото на 2026 година

Летище "София" очаква да обслужи 7,4 милиона пътници през тази година. Това каза за БНР директорът на "СОФ Кънект" – концесионер на летището. 7 милиона и 200 хиляди пътници е обслужило летище "София" през миналата година, като през тази година се очаква 1,4 % увеличение на пътниците спрямо 2019 година, каза Хесус Кабайеро. На въпрос дали..

публикувано на 28.04.24 в 17:11

Стотици вярващи за празничната литургия в Смолян

Стотици вярващи се стекоха в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ за празничната литурия за Вход Господен. В съслужение със свещеници от Смолян архмандрит Васарион оглави празничната Света Божествена литургия. След службата архимандрит Висарион причести вярващите, а стотици миряни си взеха за вкъщи осветени върбови клонки

публикувано на 28.04.24 в 17:03

Вход Господен в Палестина

Християните в Палестина отбелязаха празника Вход Господен, известен като Палмова неделя и Цветница в България. Войната с Израел обаче засенчва тържествата.  Християните се събраха в гръцката православна църква "Свети Порфирий" в град Газа. Децата носеха палмови клонки, както повелява традицията.  "Празникът е примесен с аромата на кръв", сподели пред..

публикувано на 28.04.24 в 16:12
Андрей Ковачев

Евродепутати настояват големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки като „Лидл“, „Кока-Кола“ и Л'Ореал“ трябва да спрат да рекламират в прокремълски медии на Балканите. Става дума най-вече за България и Сърбия. Това се казва в писмо на група евродепутати, съобщи „Политико“. То е подписано от 16 души, сред които е българският представител Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия...

публикувано на 28.04.24 в 15:40