Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Броят на загиналите е разтърсващ, хората в Газа са пред масов глад"

Барбара Слейвин: Израел върви напред като булдозер и няма какво да го спре

"Израел показва пълно незачитане на резолюциите на ООН и на международното обществено мнение"

| Интервю
Снимка: АП/БТА

"Зад кулисите администрацията на Байдън става все по-твърда към Израел. Президентът на Съединените щати търси начин да постигне своето, без да накърнява имиджа си на непоколебим поддръжник на Израел. Не зная какво ще се окаже последната капка, но търпението към Израел тук, в Съединените щати вече се изчерпва."

Това каза пред БНР в интервю за предаването "Събота 150" преди два месеца Барбара Слейвин от "Stimson Center". Тогава големият спор между Байдън и Нетаняху беше за това какво ще стане с ивицата Газа след войната. Този спор продължава и до днес, но по-належаща задача за Вашингтон е да предотврати пълномащабно нахлуване на израелската армия в Рафах, на границата на Газа с Египет, където са скупчени почти всички бежанци от останалите части на ивицата.      

Към десетките хиляди цивилни жертви досега ще се добавят още много, а ужасяващата хуманитарна ситуация ще се превърне в катастрофа, Израел ще изпадне в международна изолация и ще застраши още повече собствената си сигурност. За всички тези предупреждения - от Джо Байдън, от съветника му Джейк Съливан, от държавния секретар Антъни Блинкън, Нетаняху остава глух. Докато в Катар се водят преговори за временно прекратяване на огъня, израелският премиер повтаря всеки ден, че щурм в Рафах ще има и че "Хамас" ще бъдат унищожени.

Колко значимо послание отправи администрацията на Байдън към Нетаняху и правителството му с проекта си за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, който предвиждаше незабавно прекратяване на огъня с цел освобождаване на израелски заложници – темата коментира отново Барбара Слейвин в интервю за програма "Хоризонт".

"Това е поредният знак за недоволство и раздразнение от страна на Съединените щати от правителството на Нетаняху. Но проектът на резолюция все пак беше за прекратяване на огъня, обвързано с освобождаване на заложници, а не за безусловно и незабавно спиране на войната. Хуманитарната криза в Газа е вече толкова тежка, че без незабавно примирие от глад и от болести ще загинат още хиляди хора. Така че - Америка направи крачка, важна крачка, но недостатъчна."

Руснаците наложиха вето. Китайците ги последваха, както обикновено. Изненадващо ли беше това?

"Връщат си, според мен, за всички останали резолюции, които Русия и Китай подкрепяха, но Съединените щати блокираха. Америка все пак не е единствената постоянна членка на съвета, която може да наложи вето, когато поиска. Затова не беше изненадващо, макар и да е малко нелепо."

Не е ли нелепо да се отхвърлят по принцип призиви за поне краткотраен мир, защото бил или не бил обвързван с това или с онова?

"Така е. Но надиграването е неизменна част от международните отношения. А и нека не се лъжем - щеше ли такава резолюция да накара израелците да спрат бойните действия? Едва ли. Израел показва пълно незачитане на резолюциите на ООН и на международното обществено мнение. Просто върви напред като булдозер и няма какво да го спре. Според мен единственото, което би разтърсило Израел, е Съединените щати да му спрат военната помощ или да поставят условия за предоставянето й. Америка обаче засега не изглежда склонна да го направи.

Очевидно общественото мнение в Съединените щати е разделено. Също както и в Европа. Все още част от хората, особено в Републиканската партия, подкрепят Израел и оправдават действията му заради случилото се на 7 октомври. Някои демократи също са непоклатими поддръжници на Израел. Но трябва да се отбележи, че събитията от последните вече над 5 месеца оказаха влияние върху общественото мнение в Съединените щати, особено сред по-младото поколение и т.нар. прогресивно крило на Демократическата партия. Противопоставянето на израелските действия вече е значимо. И Биби Нетаняху не е единственият проблем. Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър произнесе миналата седмица доста важна реч, в която призова за нови избори в Израел, защото Нетаняху е препятствие пред мира. Но допитванията в Израел показват, че мнозинството от хората там продължават да подкрепят войната."

Палестински деца в Ивицата Газа се редят за храна  Снимка: АП/БТА

При какви обстоятелства израелците биха последвали съвета на сенатор Шумър?

"Това няма да се случи насред война. Трябва може би да се установи трайно прекратяване на огъня и останалите политически партии в Израел да се решат да кажат, че е дошло времето за нови избори. Но Биби е като Худини - успява да се измъкне от каквито и да било трудни за него ситуации - дали ще са обвиненията и делото за корупция срещу него, дали ще е най-колосалният провал в историята на израелското разузнаване - изненадата 7 октомври. Затова не бих го отписала с лека ръка."

Нетаняху, по-скоро партията му, се възмути, че Шумър, чиято реч президентът Байдън подкрепи недвусмислено, се отнася към Израел като към бананова република и че се меси неправомерно във вътрешната му политика. Дали обаче самият Нетаняху не се меси, и то доста по-успешно, във вътрешната политика на Съединените щати?

"Двупосочни са наистина тези опити. Но разделението между републиканци и демократи по отношение на Израел не е от сега. Със сигурност го има още от 2015 година, когато се разгоряха споровете за сделката с Иран за ядрената му програма. Тогава Нетаняху беше поканен от републиканците, които контролираха Конгреса, да произнесе реч пред двете камари срещу тази инициатива на президента Обама. Преди това - през 2012-а - публично обяви подкрепа за Мит Ромни да победи Обама на изборите. След това беше много близък с Тръмп. Така че - Нетаняху отдавна се меси в американската политика."

Ако успее да се задържи на власт до ноември, дали би могъл да е значим международен фактор за евентуална победа на Тръмп на изборите?

"Мисля, че хората, които харесват Биби Нетаняху, харесват и Тръмп и едва ли биха се оказали решаващи за това дали ще надделее на изборите. По-важни, честно казано, може да се окажат недоволството и разочарованието от евентуален неуспех на Байдън да спре израелската офанзива в Газа. Това може да накара част от демократите или да не гласуват, или да дадат вота си за някой друг."

Някои израелски интелектуалци обявиха тази седмица, че вече не подкрепят войната, защото на този етап тя се води главно заради Нетаняху. Вие как мислите?

"Мисля, че е преувеличено. Нетаняху, разбира се, не иска избори, защото има голям шанс да ги загуби. Но, както вече споменах, според допитванията, а и според реакциите в социалните мрежи на израелците, които познавам - те все още подкрепят тази ужасна война. Убедени са, че ще победят "Хамас". Въпреки че с всеки убит палестинец се увеличава подкрепата тъкмо за "Хамас".

Броят на загиналите е разтърсващ. Колко жени и деца са убити! Как? Как мислят израелците би помогнало това за каузата им! Сенатор Шумър им каза, че Израел рискува да се превърне в парий, и то за дълго време. Е, ще видим - хората имат къса памет. Но това наистина е най-кървавата война в Близкия изток от 75 години. И израелците трябва да си дадат сметка какво причинява тя на международната им репутация."

Има ли начин да бъде предотвратена пълномащабна офанзива срещу Рафах?

"Да. Ако Съединените щати кажат, че започват да намаляват военната помощ."

Смятате ли, че Байдън би го направил? Така ще се срине репутацията му на непоклатим поддръжник на Израел.

"Това би било против цялото му същество. Според мен Байдън залага на споразумение за прекратяване на огъня преди да започне масирана военна операция срещу Рафах. И се надява след това някак да убеди израелците, че могат да унищожат "Хамас" и по друг начин - чрез прецизно насочени удари срещу главатарите й. За това примирие обаче говорим вече седмици и месеци наред, а хората в Газа са пред масов глад. А администрацията на Байдън - въпреки огромния натиск, който оказва на Израел да осигури повече канали за помощи - не може да се похвали с реален резултат."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Фалшиви български документи са открити при разбиването на мрежа за трафик на мигранти в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за трафик на нелегални имигранти. В центъра на Атина са задържани двама чужденци - на 28 и 46 години, които снабдявали нелегалните имигранти с чужди документи. Сред тях са открити и български лични карти, както и българска шофьорска книжка.  Част от намерените лични документи са фалшиви, а други са откраднати от реални..

публикувано на 27.04.24 в 20:40

Възстановяват опожарения храм във Вършец

Възстановяват опожарения храм "Свето Възнесение Господне" в квартал "Заножене" във Вършец, строен през 1872 година. Храмът изгоря в нощта преди Цветница през 2023 година. Възстановяването започна с 80 000 лева.  "В тази една година са събрани 40 000 лева от дарения. Сумата бе удвоена от епархията", уточни Архимандрит Антим, протосингел на..

публикувано на 27.04.24 в 20:23

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз" и "Боташ" да работят по споразумението

Енергийните министри на България и Турция възложиха на "Булгаргаз“ и "Боташ" да работят върху споразумението между двете компании. Това става ясно от съобщение на енергийното министерство след среща в Истанбул между министрите на енергетиката на двете страни Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар. България и Турция ще продължат съвместното си..

публикувано на 27.04.24 в 19:53
Сградата на Родопския драматичен театър.

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян"

Близо 400 деца участваха във фестивала "Талантите на Смолян". Той няма конкурсен характер и се проведе в сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов". Четири часа и половина продължи концертът на талантливи деца и ученици от целия град включени във формации към читалища, училища, хореографски групи. Фестивалът се превърна отново..

публикувано на 27.04.24 в 19:48

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки промени в броя на секционните комисии до деня на вота, на това няма да затрудни организацията и..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА. „Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29