Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Би Би Си: Двама от атентаторите в Москва са били убити

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама от участниците в нападението срещу "Крокус Сити Хол" в Москва са били убити, съобщи Руската служба на Би Би Си. Медията разполага с копие от паспорта на единия от тях, който е от Таджикистан.

Източник на Руската служба на Би Би Си, който е на мястото на събитието, твърди, че най-малко двама от нападателите са убити. Единият - в самата зала, за който се казва, че е бил на 25 години, а дугият - в района на Брянск, където силите за сигурност са спрели бял автомобил марка "Рено". 

Би Би Си разполага с копие от паспорта на втория терорист. Той е 30-годишен гражданин на Таджикистан, но медията съобщава, че на този етап не може да публикува името му. За него обаче се знае, че през 2018 година градският съд в руския град Подолск е установил, че таджикският гражданин е нарушил правилото за 90-дневен престой в Руската федерация, бил е глобен 5000 рубли и му е било наредено да напусне страната. 

Би Би Си разполага и с копие от документите на един от задържаните терористи. Това е Шамсидин Фаридуни, роден на 17 септември 1998 година. 

Съобщено беше също, че  според наличните данни 1,5 милиона граждани на Таджикистан са работили в Русия и много от тях имат руско гражданство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Украйна отрече да е замесена в атаката край Москва, отнела над 130 живота

Повече от 130 са жертвите и над 140 ранените след въоръженото нападение в голяма концертна зала край Москва в петък вечерта, по официални данни на руските власти. 24 март ще бъде ден на траур в Русия. Президентът Владимир Путин заяви в обръщение към..

публикувано на 23.03.24 в 18:30

Съболезнования от институции, политици и граждани към близките на жертвите на атентата в Москва

Представители на държавни институции и политически партии изказаха съболезнования към близките на загиналите при атентата в Москва и осъдиха поредната проява на тероризъм.  "България винаги е осъждала всички форми на тероризъм и нападения срещу невинни..

публикувано на 23.03.24 в 16:08
Александър Сивилов

Александър Сивилов: Независимо дали Украйна стои зад атентата в Москва, ще има ескалация от страна на Русия

Нелогично е Путин да организира атентат срещу собствените си хора . Това заяви пред БНР историкът  Александър Сивилов. Броят на жертвите на атаката край Москва достигна 115 Антон Рамов за ужаса до Москва: Напомня за "Батаклан", а и на почерка..

публикувано на 23.03.24 в 15:05

Българското правителство осъди нападението в Москва и призова за разследване

България изразява съболезнования към близките на жертвите от терористичния акт в Москва. “Категорично осъждаме тероризма във всички негови прояви. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението“, пише..

публикувано на 23.03.24 в 13:47

Броят на жертвите на атаката край Москва достигна 115

Расте броят на жертвите на терористичната атака в търговски център край Москва. Той достигна 115, съобщава руският следствен комитет, цитирани от Асошиейтед прес. Ранените са над 100. Няма данни за загинали или пострадали български граждани...

публикувано на 23.03.24 в 13:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ..

публикувано на 02.05.24 в 19:32