Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС бойкотираха заседанието на комисията за Нотариуса

Градският прокурор на София Илияна Кирилова
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Градският прокурор на София и други магистрати от разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета" са били разпитвани от специалния прокурор за разследване на главния прокурор Даниела Талева. 

Това каза градският прокурор на София Илияна Кирилова, която е на изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства около дейността на групата около Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, която депутатите от ГЕРБ и ДПС бойкотираха.

Въпреки липсата на кворум председателят на комисията Никола Минчев даде ход на изслушванията. На това реагира Хамид Хамид от ДПС, който дойде малко след изслушването на апелативния прокурор на София Радослав Димов.

Хамид настоя заседанието да бъде прекратено, Минчев отказа, а депутатът от ДПС го предупреди, че още утре ще внесе в пленарната зала искане за освобождаване от председателския пост и напусна. 

Но дойде Маноил Манев от ГЕРБ, за да попита какво се случва тук. Той обвини ПП-ДБ, че правят предизборна кампания, нарече случващото се предизборен цирк и предложи на залата, в която заседава комисията, да пише "Предизборен щаб". 

Изказа се и Мирослав Иванов от ПП-ДБ, който отхвърли обвиненията и припомни, че преди да настъпи разлъката между управляващите, от ГЕРБ са намирали за много важна работата в тази комисия.

Намесиха се и от опозицията. Гроздан Караджов от ИТН се обърна към магистратите в залата, заявявайки, че те са използвани в една предизборна битка, а Атанас Зафиров от БСП каза, че отказва да участва в семейните драми на сглобката. 

Градският прокурор на София Илияна Кирилова, за която не е ясно дали ще бъде изслушана, каза, че в прокуратурата се работи и по двата казуса - Нотариуса и Пепи Еврото, но не пожела да каже какво е казала пред специалния прокурор Даниела Талева.

Свидетели на процедурните спорове на моменти на високи децибели бяха поканените магистрати - Илияна Кирилова, градски прокурор на София, която от втора покана се яви пред комисията, апелативният прокурор на София Радослав Димов, следователят Ясен Тодоров и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

Последната даде на депутатите половин час, за да съберат кворум и след като това не стана, си тръгна.

По темата на комисията - за влиянието на Мартин Божанов, и допълнителните въпроси, свързани с другия съдебен лобист - Петьо Петров, по прякор Еврото, градският прокурор на София Илияна Кирилова беше категорична,  че кръгове в съдебната система няма. Тя декларира категорично, че не е била част от т.нар. "семейство", за което говори пред същата комисия бившият районен прокурор на София Невена Зартова, после цитира съобщение от друга изслушана - съдия Владислава Цариградска..

Според Кирилова логиката сочела, че няма как бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и убитият Мартин Божанов-Нотариуса да са работили заедно. Обясни, че по делото за убийството на Божанов са разпитани над 50 души и са извършени експертизи. Каза, че самата тя е била на разпит при ад хок прокурора Даниела Талева по отделените материали от мегаразследването "Осемте джуджета", свързани с временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

Засегната от тона на депутата Бойко Рашков, малко след 17.30 часа Илияна Кирилова си тръгна от заседанието. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни изследвания на пушачи в София, Благоевград, Пловдив и Плевен

Безплатни изследвания на дишането при пушачи ще се проведат през месец май в София, Пловдив, Плевен и Благоевград в рамките на кампанията „За живот без тютюнев дим“. Инициативата е на Асоциацията за профилактика на белодробните заболявания и Института за здравно образование и е посветена на Световния ден без тютюнев дим - 31 май.  Прегледите ще се..

публикувано на 06.05.24 в 22:46

Песнопения на патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир за Възкресение Христово

Песнопения на починалия патриарх Неофит звучат в храма на Граничкия манастир "Св. Лука" за Възкресението Христово. Така ще е и в през следващите дни. В центъра на храма е портретът на Негово светейшество с траурна лента в горния десен ъгъл.  Игуменията на Граничкия девически манастир сестра Фотиния каза, че притежава диск с песнопенията с..

публикувано на 06.05.24 в 20:34
Лидерът на

"Хамас" обяви, че приема условията за прекратяване на огъня в Газа, предложени от Египет и Катар

Палестинската групировка "Хамас" обяви, че е приела предложението на посредниците от Египет и Катар за условията за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. В съобщението на "Хамас" се отбелязва, че лидерът й в изгнание Исмаил Хания е уведомил лично катарския премиер и директора на египетското разузнаване, че е готов за замлъкване на..

публикувано на 06.05.24 в 20:09

Божури и диви лалета привличат туристи в Кюстендилско

Редки растения  - божури, които сега цъфтят, както и диви лалета, привличат много туристи и природолюбители в празничните дни в Кюстендилско. Срещат се в местността Черна нива ( между Кюстендил и Дупница), на връх Виден (1480 м.) в Конявския Балкан, както и в местността Голо бърдо, Пернишко. Цяла долина е с божури в Черна нива, към пътя Кюстендил -..

публикувано на 06.05.24 в 20:06

Почетоха паметта на участници в Първата световна война пред мемориала "Военно гробище" в Силистра

Представители на местна и държавна власт, граждани и потомци на участници в Първата световна война отдадоха почит днес, поднасяйки венци и цветя пред мемориала "Военно гробище" в Силистра. То е третото запазено у нас от времето на Първата световна война, след тези в тутраканското село Шуменци и в Добрич. Статут на военно гробище обаче то..

публикувано на 06.05.24 в 19:46
Ва българското военно гробище край Ново село в Северна Македония, архив, май 2о23 г.

Отбелязаха Деня на храбростта на българското военно гробище в Ново село, Северна Македония

Българска делегация отбеляза днес Деня на храбростта на едно от малкото запазени български военни гробища в Република Северна Македония - в Ново село. Церемонията е започнала с химните на двете страни, информира БТА. Там са били посланикът ни Скопие Ангел Ангелов,  началникът на Дирекция "Социална политика и политика по военно-патриотично..

публикувано на 06.05.24 в 19:35

ГЕРБ-СДС иска да се пребори за два мандата в Монтана на вота през юни

Лидерът на СДС Румен Христов е водач на листата ГЕРБ-СДС за народни представители в Монтана, където политическата сила ще се бори да вземе 2 мандата.  Коалиция ГЕРБ-СДС подаде документи за регистрация на листата за народни представители от Монтана. След 9 мандата депутат от ГЕРБ Ирена Димова не е в листата и остава областен координатор: "Аз съм се..

публикувано на 06.05.24 в 19:25