Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът решава спор между частник и Община Алфатар за продажба на общински имот

| Репортаж
3
Снимка: Незабравка Кирова

За честта на един площад – така може да се нарече драмата, разиграваща се в силистренската община Алфатар. Частен собственик продава сграда, намираща се върху общинска земя, без преди това да е имало доброволна делба на идеалните части.

Кметската управа атакува в съда - решение още няма. Прескочили ли са Общината при сделката или тя – Общината, иска да попречи на инвестиционно намерение, предстои да стане ясно.

В центъра на събитията е един площад в кв. „Попово“ на град Алфатар, с обща площ 4800 квадрата – общинска собственост. А върху тях две сгради – една частна, на която се полагат 1900 квадратни метра идеални части, и една на Общината, а наоколо – пейки, люлки, пързалки, беседка за отдих. Но към днешна дата теренът не е разделен, заяви кметът Янка Господинова.


От собственик е имало искане, което Общината не е одобрила и е предложила свой вариант за делбата с мотив запазване целостта на площада.

Сделката обаче се изповядва и втори път – обратно, само два дни след исковата молба на Общината.

А имотът някога е бил държавна собственост, после става публична общинска собственост, след това сградата е купена от НАРКООП и 2005 година я придобива сегашният, стар – нов собственик. И някъде по средата са Атанас Русев и фирмата му, които успяват да се порадват на имотът за кратко – в рамките на дни срещу официална цена от 30 000 лв.

Според Русев сградите са две с обща земя - няма съсобственост на сгради и затова чл. 33 от Закона за собствеността не играе. Онзи член, който казва, че при продажба първо трябва да бъде попитан съсобственикът дали не иска да купи. Русев днес е пълномощник на собственикът и е готов да обжалва, ако решението на съда не е в негова полза, защото искал да прави цех за лешници.

В крайна сметка се чака решението на съда, а междувременно Общинският съвет в Алфатар гласува принципно, че ако Съдът се произнесе в полза на Общината - сградата и прилежащите й идеални части ще бъдат закупени на същата продажна цена 30 000 лв. Има и съветници, които са против.

Очакват се предложения за делба, но в крайна сметка такава няма.

А горчив вкус в устата остава със сигурност, защото някой е платил официално 30 000 лв., а пазарната оценка според независим оценител е 60 000 и е публична тайна, че така се прави. Плаща се и под масата, извън документацията.

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есе "Мълчанието - сила или безсилие" на матурата по БЕЛ

Интерпретативно съчинение по разказа "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски или есе на тема "Мълчанието - сила или безсилие" - избор между тези текстове е включвала матурата по български език и литература - БЕЛ, която приключи в 12:30 часа днес. Това казаха за БНР ученици, които положиха изпита в столичното 7-мо училище...

публикувано на 17.05.24 в 12:50

Над 35 000 са жертвите ба бойните действия в Ивицата Газа

Броят на потвърдените жертви на бойните действия в Ивицата Газа от началото на октомври насам е вече 35 303 души, съобщиха от палестинските здравни власти в анклава. Същевременно от Американското централно командване обявиха, че камиони с хуманитарна помощ започват да се разпределят от изграден временен кей на брега на Газа. На фона..

публикувано на 17.05.24 в 12:48
Снимката е архивна

Полицаи на палатков лагер пред парламента в Атина

Гръцки полицаи протестират пред парламента в Атина срещу условията на труд и ниското заплащане. Издигнат е и палатков лагер. Синдикатът на полицаите съобщава за липса на достатъчно средства за униформените. Полицаите работят при голям риск при ниско заплащане. Въпреки предложенията към ресорното министерство за промени нощните..

публикувано на 17.05.24 в 12:38

Затваря ли единствената денонощна библиотека в Студентски град?

Първата денонощна библиотека в София ще затвори след по-малко от месец . Това споделиха нейните създатели в публикация в социалните мрежи и благодариха на повече от 3000 читатели, посетили уникалното място в Студентски град. Причините за затваряне на библиотеката са липсата на доброволци, които да посрещат желаещите да четат, както и на..

публикувано на 17.05.24 в 12:18

Кариерен форум в ЮЗУ среща студентите с бъдещи работодатели

Над 80 процента от студентите, завършили Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, намират своята реализация, и то по специалността. Доказателство за това е огромният интерес на работодатели от частния и публичния сектор, които участваха на най-мащабния кариерен форум във висшето училище. Немалка част от компаниите предлагат и..

публикувано на 17.05.24 в 12:12

В Елванген утре ще бъде честван Денят на Свети Методий

Утре в германския град Елванген за 54-та година ще бъде честван Денят на Свети Методий. От 1970 г. паметта на Свети Методий се почита заедно от българи и германци. Постепенно през годините интерес към празненствата за Свети Методий проявяват все повече страни, които са приели славянската писменост. Началото на празника е поставено от..

публикувано на 17.05.24 в 12:06

Спешна помощ по въздуха и на тунел "Железница"

Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. To се намира в непосредствена близост до тунел "Железница" на АМ "Струма". С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други..

публикувано на 17.05.24 в 11:50