Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланикът на САЩ у нас ще участва във форум за инвестиционна сигурност

Снимка: БТА

Посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен ще участва в дискусия, посветена на рисковия капитал и инвестициите, контролирани от авторитарни режими. Форумът се организира от Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за международно частно предприемачество.

От началото на март тази година с приетите промени в закона за насърчаване на инвестициите, България вече има Национален механизъм за скрининг на инвестициите. Целта е защитата на българската икономика от инвестиции, които биха могли да застрашат националната сигурност или обществения ред.

Въпреки това, отбелязват организаторите на форума, страната ни остава една от най-уязвимите членки на Европейския съюз по отношение на изискванията на съвременната геоикономика. Дискусията ще коментира мерките, които ограничават движението на капитали към България, защитата от капитали, контролирани от авторитарни режими.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29
Историческа възстановка в Панагюрище, илюстративна снимка

Стотици видяха в Панагюрище възстановка по повод годишнината от Априлското въстание

Стотици българи от страната посетиха Панагюрище, за да наблюдават историческата възстановка "Мъжество и саможертва", изпълнена от Националното дружество "Традиция", по повод 148-мата годишнина от Априлското въстание. Тази година историческият спектакъл, който пресъздава драматичните събития от Април 1876-та,  премина под мотото "10 дни Панагюрска..

публикувано на 27.04.24 в 19:22

Има задържани запалянковци за носене на забранени предмети на мача Левски - ЦСКА

Самоделни пиратки са открити при проверката на полицаите на Националния стадион "Васил Левски" преди мача между ЦСКА и Левски днес следобед, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. Пиратките могат да  се задействат дистанционно. На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил. От МВР съобщиха още,..

публикувано на 27.04.24 в 19:06

Катастрофа между мотоциклет и бус на пътя Русе - Велико Търново

Катастрофа между мотоциклет и микробус затруднява движението по пътя Русе - Велико Търново при село Куцина.  По първоначална информация мотоциклетът се е движел зад микробуса и поради неспазване на дистанция се е блъснал в задната му част.  Мотористът е откаран в Спешна помощ.  На мястото на инцидента се извършва оглед.   Започнато е досъдебно..

публикувано на 27.04.24 в 19:05

В Широка лъка спазиха стародавната традиция Лазаруване

Момиченца, облечени в народни носии от читалище "Екзарх Стефан" в родопското село Широка лъка, за поредна година спазиха стародавната традиция Лазаруване.  От рано сутринта момиченцата, пременени в носии, с кошници в ръце пълни с върбови клонки и стръкчета здравец тръгнаха с песни из калдъръмените уличики в Широка лъка, за да посетят всеки дом..

публикувано на 27.04.24 в 17:36

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново ще получат помощ от фонд "Ин витро"

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново са одобрени за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие.  Двойките, които са кандидатствали тази година за финансиране от общинския фонд "Ин витро", ще получат до 2000 лв., реши на последното си заседание Великотърновският общински съвет. Ако..

публикувано на 27.04.24 в 17:18
Къщата, в която е живял Владимир Димитров-Майстора в Шишковци.

Лазаровден с благотворителен базар в кюстендилското с. Шишковци

Лазаровден с благотворителен базар на домашно приготвени изделия организират днес в кюстендилското с. Шишковци, където над 30 години е живял и творил големият ни художник Владимир Димитров -Майстора.  Събраните средства ще бъдат преведени на сметката на местното сдружение "Възход за село Шишковци“, което от година замисля различин инициативи, за..

публикувано на 27.04.24 в 17:06