Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Европа се нуждае от промени"

Александър Томов: Старите идеологии отиват в миналото. В навечерието на нов идеен синтез сме

На 31 март инициативен комитет ще обсъди Принципно нова програма за развитието на България

| Интервю
Александър Томов
Снимка: архив БГНЕС

Главната задача е да направим нов тип коалиция. Това обяви пред БНР проф. Александър Томов от Българска социалдемокрация – Евролевица.

На 31 март, от 12.00 часа, в НДК се свиква инициативен комитет за обсъждане на Принципно нова програма за развитието на България. 

"Най-важното е да върнем доверието на хората. Предстоят избори и ако отново повторим 30% активност, а половината от гласоподавателите са зависими или платени, няма да направим нищо. "Да се обърнем към поредица от граждански организации и конкретни хора от различни сфери на обществения живот, за да създадем масирана алтернатива. Искаме да качим темповете на растеж, да преодолеем драстичната социална диференциация". 

Програмата включва още борба с демографската криза и с проблемите в образованието. 

"Това, което правим не може да бъде нито ляво, нито дясно. Старите идеологии отиват в миналото. В навечерието на нов идеен синтез сме", обясни Томов в предаването "12+3". 

Той смята, че трябва европейските и парламентарните избори да се проведат заедно

"Освен икономисването на пари, имаме пряка връзка с това, което трябва да стане в ЕС. Европа се нуждае от промени". 

Томов посочи, че има нужда от защита на европейските граници, както и че Старият континент изостава икономически. 

"Не помня откакто сме членове на ЕС, един български премиер да е направил нещо запомнящо се в Съвета на Европа".

Александър Томов коментира промените в Конституцията и припомни, че е сред авторите на стария основен закон: 

"Това е ярък пример на безобразията, на некадърността и на пошлостта. Във Великото народно събрание беше елитът. Получи се добра и силна Конституция. А сега - от пет сериозни промени, четири са груби грешки".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест срещу Байдън преди годишната вечеря с кореспондентите, акредитирани в Белия дом

Протестиращи срещу подкрепата на американския президент Джо Байдън за войната на Израел срещу "Хамас" се събраха пред хотела във Вашингтон, където се проведе ежегодната среща на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, предаде Ройтерс. Демонстранти с плакати скандираха лозунги против убийствата на журналисти в Газа. Стотици протестиращи..

публикувано на 28.04.24 в 07:53
Последици от руски въздушен удар срещу психиатрия в Харков, 27 април 2024 г.

Русия засилва натиска над енергийната система на Украйна

Руски ракети удариха енергийни съоръжения в Централна и Западна Украйна, което увеличава натиска върху енергийната система. Страната е изправена пред недостиг на противовъздушна отбрана въпреки предвидената военната помощ от САЩ. Въздушният удар е извършен с ракети с голям обсег, включително крилати ракети, изстреляни от руски стратегически..

публикувано на 28.04.24 в 07:41
Габриела Наплатанова

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност като председател на СЕМ

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии. Мандатът ѝ ще е със срок от шест месеца - до 27 октомври. След това, отново за шест месеца - до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева, предаде БГНЕС. И председателите на СЕМ на ротация. За по 6..

публикувано на 28.04.24 в 07:33

Цветница е!

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още..

публикувано на 28.04.24 в 07:28

В село Българско Сливово ще се проведе фестивала "От Лазарица до Гергьовден"

В село Българско Сливово от 10 часа ще се проведе шестият фолклорен фестивал "От Лазарица до Гергьовден". На сцената на местното читалище ще се изявят певци и танцьори на различна възраст и от различни населени места. Събитието се провежда ежегодно в дните около Великденските празници, като негови организатори са НЧ „Възраждане 1908“..

публикувано на 28.04.24 в 05:38

Екипите на читалищата в Радомир организират тържествата за Цветница

Тържествата за Цветница в Радомир се организират от читалищата в общината. На Лазаровден лазарките пресъздават традиционните обичаи, разказва кметът Кирил Стоев. На 1 май е организиран голям празник в село Извор, който се празнува от 2010-та година. Инициативата е на местното читалище. Целта е да бъдат съхранени и показани традиционната обредност и..

публикувано на 28.04.24 в 05:25

СЗО: Широкото използване на антибиотици при Ковид пандемията е допринесло за антимикробна резистентност

Широкото използване на антибиотици по целия свят по време на пандемията с Ковид-19 може да е увеличило "тихото" разпространяване на антимикробната резистентност. Това сочат нови данни на Световната здравна организация.  Само 8 процента от хоспитализираните пациенти с Ковид-19 са имали и допълнителна бактериална инфекция, която да е изисквала антибиотици...

публикувано на 28.04.24 в 05:23