Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Софиянски: Кабинетът "Главчев" ще бъде на базата на компромис между ГЕРБ и ПП-ДБ

| Интервю
Стефан Софиянски
Снимка: Иван Русланов

Кабинетът "Главчев" ще бъде на базата на компромис между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Това мнение изказа пред БНР Стефан Софиянски, бивш служебен премиер (1997 г.) и бивш кмет на София. Той добави::

"Димитър Главчев е ясно свързан с ГЕРБ и служебното правителство ще бъде компромис между досегашните формации в т.нар. сглобка. Тези хора (ГЕРБ и ПП-ДБ) ще определят състава и на служебния кабинет, на базата на някакви компромиси".

Според Софиянски няма логика в това парламент, който не може да излъчи правителство, да определя служебния кабинет и Народно събрание, което не може да се организира така, че да може да си направи собствен кабинет, но председателят му може да стане служебен министър-председател, каквото предвиждат промените в Конституцията.

"В проекта за Конституция, който ние изработихме, с изтичането на мандата на Народното събрание изтича и мандатът на правителството, което е избрано от този парламент. Аз отивам и на една крайност, която може би няма да се приеме в този вариант - депутати на разпуснал се парламент да не могат да се явяват за кандидати за следващия мандат", уточни той.

По думите на Стефан Софиянски това Народно събрание не си е изпълнило ангажиментите.

Интервюто на Георги Налбантов със Стефан Софиянски в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулминация на тържествата за Априлското въстание в Панагюрище

В Панагюрище днес се отбелязва 148-ата годишнина от Априлското въстание. Това е кулминацията на националните тържества, посветени на Априлската епопея. Тържествата ще започнат в 11 часа с литийно шествие, което ще пренесе Светините на Април 1876-та от историческия музей до площад "20 април". Там ще бъде извършен ритуалът по издигането на..

публикувано на 01.05.24 в 08:18

Кипър отбелязва 20 години от присъединяването си към Европейския съюз

На 1-ви май 2004 година към Европейския съюз се присъединяват 10 държави.Това са трите балтийски републики Естония, Латвия и Литва, бившите страни от Варшавския договор Полша, Унгария, Чешката република и Словакия, бившата югославска република Словения, както и Малта и Кипър. Кипър днес отбелязва 20-ата годишнина от присъединяването си..

публикувано на 01.05.24 в 08:13

Отново руски ракетни удари в Одеса - има загинали и ранени

В Украйна трима души са загинали и трима са били ранени при руски ракетен удар по Одеса снощи. Според председателя на Одеската областна военна администрация Олег Кипер  Русия е атакувала с балистични ракети. Нанесени са щети по гражданската инфраструктура. Вчера в Одеска област беше обявен Ден на траур, след като при руски ракетни..

публикувано на 01.05.24 в 08:08
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Ето какво споразумение за примирие на "Хамас" с Израел предлага САЩ

Съединените щати призоваха радикалната палестинска групировка "Хамас" да се съгласи на предложението за споразумение с Израел, което дипломати описаха като "изключително щедро". С посредническа роля в Тел Авив пристигна американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на седмата дипломатическа обиколка в Близкия изток след 7-ми октомври...

публикувано на 01.05.24 в 07:59
Протест в Колумбийски университет в САЩ

Десетки арестувани по време на протестите в Колумбийския университет в Ню Йорк

Нюйоркската полиция арестува десетки протестиращи в подкрепа на палестинците студенти от Колумбийския университет. Акцията на полицията в Ню Йорк в Колубийския университет започна малко след 21 часа местно време, като основната и цел беше да освободи една от аудиториите, в която се бяха барикадирали протестиращите студенти. Освен аудитория..

публикувано на 01.05.24 в 07:53

Мащабна транспортна стачка обзема съседна Гърция

По традиция гърците отбелязват Международния ден на труда със стачка. Протестите и демонстрациите се организират от синдикатите и Комунистическата партия. Лидерът на комунистите Димитрис Коцумбас заяви, че Първи май е ден за защита правата на работниците, а не ден за почивка. От тази нощ моряците спряха движението на кораби и..

публикувано на 01.05.24 в 07:47

БНР кани за споразумение регистрираните за изборите партии и коалиции

Българското национално радио (БНР) кани на 2 и 7 май регистрираните за изборите партии, коалиции и инициативни комитети за подписване на споразумение за отразяване на кампанията преди вота за народни представители и за Европейски парламент. Документите ще се подписват от 10 до 17 часа, в сградата на БНР - София, бул. Драган Цанков №4...

публикувано на 01.05.24 в 07:43