Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодора Радева: Международно признати писатели гостуват за 10-ия рожден ден на "Прочети София"

| Интервю
Тодора Радева
Снимка: Пламена Бачийска

Румънската писателка Андреа Росочано и носителят на много международни награди писател Горан Войнович от Словения ще са гости на "Литературни срещи" в пролетното издание.  Двамата идват за 10-ия рожден ден на Фондация "ПрочетиСофия", чийто проект е "Литературни разходки из София".

Пораснахме толкова, че да сме отговорни към нещата, които правим и се опитваме с всяко наше събитие да представяме интересни съвременни автори, да срещаме публиката със значими творби и да поставяме теми, които ни интересуват. Пораснахме, но обръщаме внимание на миналото с проекта "Литературни маршрути", но същевременно и да мислим за настоящето и бъдещето", сподели в интервю пред БНР Тодора Радева, създател на Фондация "ПрочетиСофия", автор на проекта Литературните разходки из София.

От 4 до 6 април започва третото издание на "Литературни срещи" под надслов "Порастване".

Тази година литературните срещи ще бъдат през април, юни и ноември, а този месец ще гостуват двама международни автори – Андреа Росочано, румънска писателка и Горан Войнович – популярен и награждаван словенски писател.

"И двамата се вписват в нашата тема за порастване, защото говорят за това да изграждаш своята идентичност в сложната картина на Балканите", сподели Радева.

"Надяваме се, че ще пазим в себе си първоначалния младежки ентусиазъм и да не отиваме в онази рутина, а да вървим напред", пожела си създателката на "ПрочетиСофия" за 10-ия Рожден ден на фондацията.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха шофьор в Монтана с 1,92 промила алкохол

Полицаите в Монтана задържаха шофьор, управлявал лек автомобил след употреба на алкохол от 1,92 промила. Контролът по празниците по пътищата в региона е засилен. 20 минути след полунощ, в района на бензиностанцията на улица "Веренишка" на входа на Монтана, служители на Пътна полиция спрели за проверка лек автомобил, който влизал в града.   49-годишният..

публикувано на 02.05.24 в 12:50

Столична община кани на благотворителен великденски базар

Столична община кани гражданите на София на благотворителен великденски базар , който ще продължи до 14 часа днес. В него ще участват деца и възрастни от заведенията за социални услуги на територията на София . Събитието се провежда под патронажа на Надежда Бачева - зам.-кмет на Столична община в направление "Социални дейности и интеграция на..

публикувано на 02.05.24 в 12:34
Милош Вучевич

Бъдещият премиер на Сърбия: Еврочленството е приоритет, няма да признаем Косово

Номинираният за премиер на Сърбия Милош Вучевич заяви, че членството на страната в ЕС остава приоритет, но Белград няма да признае независимостта на Косово, нито ще въведе санкции срещу Русия.  Скупщината на Сърбия избра новото правителство на страната В сръбския парламент днес трябва да бъде гласуван съставът на новото правителство...

публикувано на 02.05.24 в 12:23

Кулеба: Половината енергийна система на Украйна е повредена заради руските атаки

Русия извърши нова ракетна атака срещу украинския град Одеса. Пострадали са 14 души са пострадали. Руска ракета е попаднала в пощенски разпределителен център, като е причинила пожар в складови помещения. Всички служители в комплекса са успели да се укрият в бомбоубежище и сред тях няма засегнати. Нанесени са ограничени щети на околните жилищни..

публикувано на 02.05.24 в 12:19

Деца от различни националности ще боядисват яйца в събота

На 4 май от 10 до 14 часа в Каньон парк в "Младост 3" до метростанция "Александър Малинов" деца от различни националности и техните семейства ще боядисват заедно великденски яйца. Събитието е със свободен достъп и всеки може да се включи. Великденското събитие се организира за трета поредна година от Фондация "От нас зависи". Мария Тончина, която..

публикувано на 02.05.24 в 11:59

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота

Преразглеждане на Зелената сделка в полза на българската енергетика, пълноправно приемане в Шенген и равни субсидии за родните земеделци. Това ще са задачите на представителите на БСП в Европейския парламент, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова, която днес регистрира в ЦИК листата на социалистите за европейските избори: "Преди малко се..

публикувано на 02.05.24 в 11:58

Всенародно поклонение по повод годишнината от Априлското въстание се проведе в местността Оборище

В историческата местност Оборище над Панагюрище се проведе всенародно поклонение по повод 148-вата годишнина от Априлското въстание. На мястото, превърнало се в символ на българския парламентаризъм , бе отслужен молебен за здравето и благоденствието на българския народ. За поредна година паметникът на Априлци, на който са изписани имената на..

публикувано на 02.05.24 в 11:36