Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС в Благоевград избра адв. Злата Ризова за омбудсман

| Репортаж
Адвокат Злата Ризова, омбудсман на Благоевград
Снимка: Кети Тренчева

Подценена или неудобна е ролята на обществения посредник между гражданите и местната власт? Този въпрос има интересен прочит в най-новата история на Благоевград.

От 2005 година, когато е избран първият омбудсман, до сега е имало двама обществени посредници за общо 9 години, а 10 години просто не е имало такъв. Достатъчно време хората да забравят, че имат право на такъв човек, който да решава личните им казуси или обществено значимите за общината проблеми.

Кой губи и кой печели от това? И ще бъде ли новият обществен посредник камъче в обувките на властта? 

В край на миналата седмица Общинският съвет в Благоевград избра третия обществен посредник. Адвокат Злата Ризова е била 12 години общински съветник и е известна с ярката си гражданска позиция и спечелени обществени каузи. 

Подценена ли е ролята на обществения посредник и защо? Имат ли потребност благоевградчани от обществен защитник и какви въпроси биха поставили пред него? 

Има две важни теми, които със сигурност са сред първите във фокуса на обществения посредник на Благоевград Злата Ризова - умишлените според нея опити за дискредитиране на Югозападния университет и проблема с достъпната среда.

В направената анкета беше поставен въпросът, какво ще направи общественият посредник, за да спрат злоупотребите със властта и парите на данъкоплатците. А адв. Злата Ризова да коментира правомощията си като омбудсман.

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:06
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: Да си оптимист за България означава да си глупак или демагог. Това е умираща страна

Да си оптимист за България означава да си глупак или демагог. Това е умираща страна. Онзи ден откриха топлата вода, че вече сме били 6 млн., всичко по читаво се е изнесло тук няма перспективи, особено на фона на геополитическите размествания. Това каза проф. Иво Христов, социолог и геополитически анализатор, в интервю пред БНР. И..

публикувано на 02.05.24 в 14:45

Продължава напрежението в Калифорнийския университет в Лос Анджелис

Продължава напрежението в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, където полицията се опитва да премахне барикадите и да разпръсне участниците в пропалестинските протести.  Силите на реда предупредиха демонстрантите да се разотидат или ще бъдат арестувани.  По-рано при сблъсъци между пропалестински протестиращи и поддръжници на Израел са били ранени..

публикувано на 02.05.24 в 14:26

ОИСР повиши прогнозата си за растежа на глобалната икономика до 3,1% през 2024 г. и до 3,2% догодина

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши своите прогнози за глобалния икономически растеж за 2024 г. до 3,1% спрямо 2,9% в предходния доклад "Световни икономически перспективи", оповестен през февруари. За 2025 г. ОИСР очаква слабо ускоряване на растежа до 3,2% при предишна оценка за икономическа експанзия с 3 на..

публикувано на 02.05.24 в 14:02
Росица Кирова

Росица Кирова: Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на ГЕРБ

Изграждането на детска болница винаги е приоритет на партия ГЕРБ, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова:  "Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на политическа партия ГЕРБ. Стартирането на проекта за изграждане на детска болница всъщност започна в края на последния редовен мандат на господин Борисов и също..

публикувано на 02.05.24 в 14:01

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд, сочат данни на Националния статистически институт. Експерти отчитат, че това е причинило огромни загуби на икономиката. През последните години в Испания се наблюдава трайна тенденция към увеличаване на трудовата емиграция. 339 000 души в трудоспособна възраст са..

публикувано на 02.05.24 в 13:57

Руския твърди, че е превзела важно село в Донецка област

Руските военни са превзелли напълно село Бердичи в Донецка област, съобщи РИА Новости, като се позова на Министерството на отбраната. Селото се намира в предградие на Авдеевка, на ключов път, по който се снабдява Донбаската групировка на украинските въоръжени сили и сега логистиката ѝ там е съществено нарушена, отбелязва РИА Новости...

публикувано на 02.05.24 в 13:54