Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второ заседание на МС за тази седмица

Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Правителството в оставка се събира днес на второто си за тази седмица заседание.

Като причина за това премиерът в оставка Николай Денков посочи неотложни решения, които да подготвят плавния преход от редовната към служебната изпълнителна власт.

Заседанието днес, може да се окаже и последното за мандата на настоящите министри, тъй като определеният за служебен премиер Димитър Главчев трябва да представи пред президента Румен Радев състав на служебен кабинет - най-късно до тази събота.

28 са точките в днешния дневен ред на заседанието. Сред тях не фигурира официално, но се очаква и допълнително постановление, с което ще се разпределят близо 270 млн. лв. – за ръст на заплатите в редица държавни администрации. Това ще се случи със задна дата – от началото на годината.

Методиката на разпределение цели да се преодолеят различията в размерите на възнагражденията в различни структури, а целта е да се определят нови индивидуални месечни заплати.

На НАП ще се предоставят 30 млн. лева, на Агенцията за социално подпомагане – 16 млн., на НОИ – 13 млн., МВР – 12 млн. НЗОК – 8,5 млн.

6 млн. лв. - за АПИ - сектор, в който служителите протестират от дни за заплати.

Увеличение ще има и в областните администрации, РЗИ, Регионалните дирекции по горите, по земеделието, образованието и в други структури. В дневния ред на МС фигурират и други проекторешения, с които на отделни министерства ще се отделят допълнително средства.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без представители на "неприятелски страни" на Парада на победата в Москва

Русия не е поканила на днешния Парад на победата в столицата официални представители на "неприятелски" страни, заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова. От Москва съобщиха за 8 пострадали при украинска атака с дрон в Белгородския регион и за нападение срещу петролна база в Анапа в Краснодарския край. ЕС: Страните членки..

публикувано на 09.05.24 в 07:32

От днес започва изплащане на украинската помощ за фермерите

Седмица по-рано от обещаното от служебното правителството днес започва изплащане на украинската помощ към земеделските производители. Над 51 000 фермери ще получат 295 млн. лева  компенсаторната помощ заради негативите, предизвикани от войната в Украйна. Средствата са разпредели в две направления: 166 млн. лв. от тях са  за градинари,..

публикувано на 09.05.24 в 07:26

Отбелязваме Деня на Европа

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Датата бележи годишнина от историческата Декларация на Шуман, с която през 1950 г. тогавашният френски външен министър Робер Шуман залага идеята за днешния Европейски съюз. В тържествено отбелязване на Деня на Европа у нас ще участват държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Те..

публикувано на 09.05.24 в 07:20
Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред

Фондация "Даная“ внася 11 704 подписа за реформи в детското здравеопазване

Фондация "Даная“ внася в Министерски съвет 11 704 подписа за реформи в детското здравеопазване. Инициативата е подкрепена от граждани от над 40 града и десетки села. Според тях детското здравеопазване у нас е катастрофа. Протест: Искат освобождаването на здравния министър и на директора на "Пирогов" Днес се навършва една година от..

публикувано на 09.05.24 в 07:19

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните..

публикувано на 09.05.24 в 07:05

Планова техническа профилактика на предаватели

На 9 май  от 9 до 17 часа  ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси вълни: ДЕВИН 4 на честота 88 MHz,  ИВАЙЛОВГРАД 4 на честота 91.6 MHz и СТРУПЕЦ 4 на честота 94.7, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg, a в..

публикувано на 09.05.24 в 06:00

Брюксел с богата програма за Деня на Европа

Сградата на Европейския парламент в Брюксел ще бъде осветена днес, заедно с други културни паметници в 27-те страни-членки, като част от проявите в града по повод Деня на Европа. Тази година празничните прояви в белгийската столица се провеждат в края на председателството на кралството, което приключва на 30 юни, и преди европейските избори на 9 юни...

публикувано на 09.05.24 в 04:37