Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Сава Кокудев: Властта е ключов въпрос в Православната и Католическата църква

Разликата между Православната и Католическата църква в дискусията "Човешката личност и тялото на църквата"

| Интервю
Отец Сава Кокудев
Снимка: БНР

Откъде, кога и какви са разликите между Православната и Католическата църква ще бъде дискутирано днес в СУ "Св. Климент Охридски".  "Човешката личност и тялото на църквата, тайнство и есхатон" се организира от Центърът за изследване на религиите в СУ "Св. Климент Охридски" и издателство "Изток – Запад".

На събитието ще бъдат представени две книги на протойерей, гл. ас. д-р Сава Кокудев – "Тайнство и съборност на църквата" и "Тайнство и есхатон".

Проф. Калин Янакиев определя изследванията на д-р Кокудев като  предизвикателство, което е приел, защото посяга към слабо изучена област -средновековния църковен дебат.

"Първата книга е моята дисертация е посветена на разликите в учението за църквата между Източната и Западната, Православната и  Римокатолическата. Беше ми интересно какви са дълбините за различието и защо се е разделила. Къде в учението и прилагането му е възникнала някаква разлика? Втората книга е продължение на първата и свързана с това как възприемаме присъствието на Господ Исус Христос в нашия свят. Дали е с някакво отдалечено и абстрактно присъствие, което ни е завещано да си спомняме или като свещена власт, оставил на апостолите, или едно реално мистично присъствие – чудно, необяснимо. И няма формула да бъде намерена, всеки сам намира пък към него", сподели в интервю пред БНР Сава Кокудев.

Той призна, че е голямо предизвикателство да се обяснят просто разликите между християнския Изток и християнския Запад.

"Според мен в трудните моменти, в изпитанието на църквата да стане твърде голяма, има опасност да се схваща по различен начин. Западната църква сякаш е казала, "за да сме единни, трябва да има един човек глава на този свят и в него да се координира цялата свещена власт, и църквата да е една и да има самоначалие". Един глава, който да се подчинява на Бога и това е Римският папа. А изтокът започва едно  по-различно разбиране т. нар съборност на църквата, която Господ Исус Христос продължава с тайнство да ръководи директно. Има много детайли, но Исус Христос ръководи църквата в нашата заедност, това е другото схващане за Православната църква. Когато сме заедно Господ е между нас и всички усещаме това присъствие, и да бъдем единодушни. Но виждаме, че това не е лесно и до ден днешен има противопоставяне, това което се случва в Руската православна църква, виждаме че тези конфликти постоянно продължават, това е една вечно актуална тема. Властта е ключов въпрос – откъде идва тя", обясни част от изследването си д-р Кокудев.

Цалото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лондон обмисля да изпраща мигранти и в Ирак

Правителството на Обединеното кралство смята да използва Ирак за прехвърляне на търсещи убежище в рамките на сделка от типа на тази с Руанда, показват изтекли документи, видени от Скай нюз. Плановете означават, че това може да доведе до депортиране на хора от Обединеното кралство в страна, в която правителството не препоръчва никакви..

публикувано на 06.05.24 в 13:30

Гергьовденска възстановка в Арбанаси: посрещнаха светеца на бял кон

С гергьовски люлки и обредни погачи посрещат днешния празника в архитектурния резерват Арбанаси край Велико Търново. Стотици миряни и туристи дойдоха в църквата-музей "Св. Георги", където във възстановка посрещнаха светеца на бял кон. Църквата "Свети Георги" в Арбанаси е от 16-и век и е уникална с това, че в притвора светецът е изобразен на трон, а..

публикувано на 06.05.24 в 13:30

Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение . Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов преди дни. И това на фона на скорошното решение на парламента, според което от 2025 година трябва да вдигнат заплатите на военните средно с 30 процента .  "Ще видим..

публикувано на 06.05.24 в 13:17

Два фестивала събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград

Два фестивала - един на Общината, а другият - на сдружението "Глас", събират стотици за Великден и Гергьовден в Босилеград, разказаха за БНР наши сънародници оттатък границата. И в сръбската община 4 дни са почивни. И днес в Босилеград продължава Международният детски фестивал "Великденско яйце" с участието на групи от Молдова, Украйна, Северна..

публикувано на 06.05.24 в 13:12
Маестро Найден Тодоров

Нови дигитални записи на химните на България и на Европа

Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха в зала "България" нови дигитални записи на химните на България и на Европа.  Според Тодоров през 21-ви век - времето на интернет и изкуствения интелект, България заслужава да има дигитална версия на оригиналния български химн и на химна на Европейския съюз.  Основа на..

публикувано на 06.05.24 в 13:05

Русе отбелязва своя празник

На 6 май Русе отбелязва своя празник. Началото на тържествата бе дадено с литургия в храма "Св. Георги", където се съхранява частица от мощите на светеца-покровител на града. Треньорът по бокс Илия Сяров получи тържествено званието "Почетен гражданин на Русе" днес и така бе поставено началото на светското отбелязване на Празника на града. След това,..

публикувано на 06.05.24 в 13:01

Богдан Андреев: Има много млади хора, които проявяват интерес към военното дело

С водосвет на бойните знамена на Българската армия и знамената светини в София започнаха честванията по случай Гергьовден - Деня на храбростта.  Днес няма да има военен парад, но той заема важно място в историята на България. "Символ е на войската доблест.  Корените на този празник могат да бъдат проследени много назад във времето", обясни..

публикувано на 06.05.24 в 12:51