Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 души са задържани при акцията в Митниците

Открити са 1500 мастербокса цигари

Снимка: БГНЕС

7 души са задържани за 24 часа във връзка с днешната акция на ДАНС и Антикорупционната комисия в Митниците. Сред тях са директорът Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов.

Информацията остава все още неофициална, но е потвърдена от 2 източника - от МВР и от прокуратурата. Детайлите официално ще станат ясни в четвъртък.

Знае се, че става дума за първото досъдебно производство на новата Антикорупционна комисия, която заработи от 1 март. То е образувано по условията на неотложност и претърсвания е имало на адреси в София, Хасково и област Пазарджик.

По информация на БНР са открити 1500 мастербокса цигари. Схемата, която източниците на БНР описват, е, че става дума за нелегален внос на цигари от Турция на много ниски цени, които се препакетират тук и, вече нелегално, се изнасят за Западна Европа в пъти по-скъпо.

Досъдебното производство се води срещу организирана престъпна група, действала от миналия август, която се занимава с контрабанда, пране на пари, подкупи и длъжностни престъпления.

В четвъртък ще стане ясно дали и кои от седемте задържани – Банкова, Маринов и останалите петима, които по информация на БНР са бивши митнически служители, някои от които и на високи нива - ще бъдат обвинени, за какво и, евентуално, задържани за 72 часа или пуснати с по-леки мерки за неотклонение.

Преди това прокуратурата ще трябва да получи одобрение на протоколите от тези извършени в неотложност претърсвания от Антикорупционната комисия. 

Това трябва да бъде направено от Софийския градски съд. След което следва и да се оповести на кои ще бъдат повдигнати обвинения. 

По информация на БНР на адресите, на които днес е имало претърсвания, без този на Петя Банкова, са били намерени големи суми пари и бяло вещество, което вероятно е кокаин.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулминация на тържествата за Априлското въстание в Панагюрище

В Панагюрище днес се отбелязват 148-ата годишнина от Априлското въстание. Това е кулминацията на националните тържества, посветени на Априлската епопея. Тържествата ще започнат в 11 часа с литийно шествие, което ще пренесе Светините на Април 1876-та от историческия музей до площад "20-ти април". Там ще бъде извършен ритуалът по издигането на..

публикувано на 01.05.24 в 08:18

Кипър отбелязва 20 години от присъединяването си към Европейския съюз

На 1-ви май 2004 година към Европейския съюз се присъединяват 10 държави.Това са трите балтийски републики Естония, Латвия и Литва, бившите страни от Варшавския договор Полша, Унгария, Чешката република и Словакия, бившата югославска република Словения, както и Малта и Кипър. Кипър днес отбелязва 20-ата годишнина от присъединяването си..

публикувано на 01.05.24 в 08:13

Отново руски ракетни удари в Одеса - има загинали и ранени

В Украйна трима души са загинали и трима са били ранени при руски ракетен удар по Одеса снощи. Според председателя на Одеската областна военна администрация Олег Кипер  Русия е атакувала с балистични ракети. Нанесени са щети по гражданската инфраструктура. Вчера в Одеска област беше обявен Ден на траур, след като при руски ракетни..

публикувано на 01.05.24 в 08:08
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Ето какво споразумение за примирие на "Хамас" с Израел предлага САЩ

Съединените щати призоваха радикалната палестинска групировка "Хамас" да се съгласи на предложението за споразумение с Израел, което дипломати описаха като "изключително щедро". С посредническа роля в Тел Авив пристигна американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на седмата дипломатическа обиколка в Близкия изток след 7-ми октомври...

публикувано на 01.05.24 в 07:59
Протест в Колумбийски университет в САЩ

Десетки арестувани по време на протестите в Колумбийския университет в Ню Йорк

Нюйоркската полиция арестува десетки протестиращи в подкрепа на палестинците студенти от Колумбийския университет. Акцията на полицията в Ню Йорк в Колубийския университет започна малко след 21 часа местно време, като основната и цел беше да освободи една от аудиториите, в която се бяха барикадирали протестиращите студенти. Освен аудитория..

публикувано на 01.05.24 в 07:53

Мащабна транспортна стачка обзема съседна Гърция

По традиция гърците отбелязват Международния ден на труда със стачка. Протестите и демонстрациите се организират от синдикатите и Комунистическата партия. Лидерът на комунистите Димитрис Коцумбас заяви, че Първи май е ден за защита правата на работниците, а не ден за почивка. От тази нощ моряците спряха движението на кораби и..

публикувано на 01.05.24 в 07:47

БНР кани за споразумение регистрираните за изборите партии и коалиции

Българското национално радио (БНР) кани на 2 и 7 май регистрираните за изборите партии, коалиции и инициативни комитети за подписване на споразумение за отразяване на кампанията преди вота за народни представители и за Европейски парламент. Документите ще се подписват от 10 до 17 часа, в сградата на БНР - София, бул. Драган Цанков №4...

публикувано на 01.05.24 в 07:43