Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АМ "Струма" край Кресна: Оптимизмът на властта се препъва в охладения ентусиазъм на местните жители

| Репортаж
Снимка: БТА

След като правителството обяви, че е получило зелена светлина за трасето на автомагистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле, но само в едната посока - тази от Кулата към София, започна и внимателният прочит какво ни казва и какви условия поставя Европейската комисия. Сигурно е, че нищо не е сигурно, докато проектите не бъдат направени и одобрени така, че да не се препънат отново в дълги съдебни процедури. 

Правителството декларира готовност да започнат проектирането и изпълнението на магистралното трасе от Кулата към София източно от дефилето и възложи в спешен порядък задачата на МРРБ и Министерството на транспорта.

Същевременно АПИ подготви и обяви обществена поръчка за изработване на прединвестиционно проучване и проектиране на трасе на автомагистрала "Струма" в посока София - Кулата, което също да е извън Кресненското дефиле. Срокът за подаване на офертите е до края на този месец. Тук идва първото странно на пръв поглед уточнение. Проектните проучвания трябва да се извършат в две направления - освен на магистралното трасе в посока столицата, има и изискване за дублиращо двупосочно трасе на път I-1, като и двете да са извън дефилето. За какво е второто трасе, което дублира съществуващия път Е-79, минаващ през дефилето и през самия град Кресна? Защото не става дума само за обходен път около града, за който отдавна се говори. 

Ентусиазмът ни е охладен. Силно сме озадачени какво представлява дублиращото трасе, коментира пред БНР Антон Драчев, председател на местната неправителствена организация "Да спасим Кресненското дефиле". Той е поставил въпроса на среща в МРРБ.

Според него има реална опасност икономически интереси да наложат като неизбежно решението сегашният път през Кресненското дефиле да стане единствено възможната скоростна отсечка от София към Кулата. Това е вариантът, за който настояват основно т.нар. пътищари, припомня той.

Според природозащитни организации обаче дублиращото трасе е поставено като изискване от ЕК да бъдат представени и други алтернативи. Нещо повече - много вероятно е да се наложи да се прави изцяло нов доклад по ОВОС, не само за новите прединвестиционни проучвания, но и за одобреното трасе на магистралата от Кулата към София.

Освен това, четиригодишният мониторинг на популацията на четири вида влечуги в защитената зона "Кресна-Илинденци", за който също е обявена обществена поръчка, е много по-голям период от дадените 180 дни за прединвестиционните проучвания и проектиране.

За местните хора едно е ясно - няма да позволят сегашният път Е-79 през дефилето да бъде компромисът, за да има магистрала, категоричен е председателят на сдружението "Да спасим Кресненското дефиле" Антон Драчев:

"За цяла България е нужно това дефиле да остане като алтернативен път. Всяко решение, което запазва дефилето като алтернативен път, ще го приветстваме."

За кой ли път политическият оптимизъм на властта се препъва в съмненията и логичните въпроси на хората, живеещи по поречието на Струма, които от 20 години чакат едноименната магистрала да бъде завършена.

Повече детайли чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 17 часа партиите и коалициите могат да подават заявления за промяна в състава и името

До 17:00 часа днес партиите и коалициите могат да подават заявление в ЦИК за промени в състава или в наименованието на коалиция, регистрирана за участие в изборите на 9 ти юни. Партия или коалиция може да поиска заличаване на регистрацията ѝ за изборите не по късно от 7-ми май. Също до края на  деня кметовете на общини трябва да насрочат консултации за..

публикувано на 04.05.24 в 07:16
Френският самолетоносач

Френският самолетоносач "Шарл де Гол" акостира в базата на остров Крит

На американската военна база Суда на остров Крит акостира френският самолетоносач "Шарл де Гол". Той ще се включи в учения на НАТО в Средиземно море. Франция за първи път предава своя самолетоносач под оперативното ръководство и контрол на Алианса в рамките на две седмици, докато продължава учението на НАТО. Общо 15 страни ще участват в..

публикувано на 04.05.24 в 07:13

Русия отново обстрелва украински градове и инфраструктура

Русия и тази нощ обстрелва украински градове и инфраструктура, съобщава се за ранени хора. Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че страната е изправена пред нов етап от войната.  Два руски дрона тази нощ поразиха цивилни обекти в Харков, като най-малко трима души са ранени, сред които 13-годишно дете и жена, съобщи кметът на втория..

публикувано на 04.05.24 в 07:06

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни история..

публикувано на 04.05.24 в 05:24

В много села в Ямболско по традиция боядисват яйца на Велика събота

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.    В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота. Баба Маринка от село Ботево си припомня вече..

публикувано на 04.05.24 в 03:50
Катедрален храм

Във Велико Търново очакват Пасхалното богослужение

Възкресение Христово във Велико Търново ще бъде посрещнат в подножието на крепостта Царевец. В полунощ десетки църковни камбани ще огласят старопрестолния град, а благодатният огън ще бъде изнесен от катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“, където ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.   Заради лошото време и дъждовете..

публикувано на 04.05.24 в 03:42

Русенският оркестър "Сияние" - "На мегдана на другата България"

Оркестър "Сияние" от Русе ще гостува на събора "На мегдана на другата България" в Палма де Майорка. Това съобщиха домакините на деветото издание на фолклорния фестивал. По време на хоротеката, която ще направят участниците и гостите във фолклорния фестивал в Палма де Майорка, музиката ще е наживо изпълнена от русенския  оркестър "Сияние". В..

публикувано на 04.05.24 в 03:26