Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Източният украински град Часов Яр е под постоянен обстрел от руските сили

Снимка: Ройтерс

Източният украински град Часов Яр е под "постоянен обстрел" от руските сили. 

Това е заявил за Франс прес ръководителят на градската военна администрация Сергий Шаус. 

По-рано украинските военни съобщиха, че ситуацията на фронта там е напрегната, но отрекоха информацията от Москва, че руските военни са стигнали до предградията на града. 

Руските сили се придвижват постепенно на изток, след като през февруари превзеха източния бастион Авдеевка. 

Ройтерс отбелязва, че украинската армия изпитва недостиг на артилерийски снаряди, тъй като американската помощ от няколко месеца не успява да получи одобрение в Конгреса.   

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината.  Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят..

публикувано на 03.05.24 в 07:44

Предупреждение за силен дъжд, на места придружен с гръмотевици

Предупреждение за опасно време е обявено за почти цялата страна. В Югозападна България действа оранжев код за силен дъжд, придружен с гръмотевици. В планинските райони валежите ще са значителни. Има условия и за градушки, информират от Националния институт по метеорология и хидрология.

публикувано на 03.05.24 в 07:31
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Свободата на медиите не е избор, а необходимост

Пресата за планетата или журналистиката, изправена пред екологична криза – това е темата на днешния 31-ви Световен ден на пресата и свободата на словото. Свободата на медиите не е избор, а необходимост, подчерта в тази връзка генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. По данни на ЮНЕСКО през изминалите 15 години е имало 750 атаки срещу..

публикувано на 03.05.24 в 04:25
Имениците ще почерпят с традиционния козунак и великденски яйца.

Свищовското село Горна Студена организира празник на козунака и шареното яйце

В свищовското село Горна Студена днес за първи път ще се проведе празник на козунака и шареното яйце. В двора на военния музей, където е била главната квартира на Руската дунавска армия, кулинарното и певческото си майсторство ще представят 12 села от региона. От 9:00 часа в двора на военния музей в Горна Студена майсторките от региона ще..

публикувано на 03.05.24 в 04:11

Зеленски: Срещата на върха в Швейцария ще бъде първата реална възможност за справедлив мир в Украйна

Глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за започване на установяването на справедлив мир в Украйна, каза днес в ежедневното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. "Тези дни заедно с Швейцария завършихме изпращането на покани за срещата на върха. Конкретните дати, на които ще се състои..

публикувано на 03.05.24 в 04:03
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев. Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15