Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказателно производство в Русия заради скъсаната язовирна стена в Орск

Снимка: pixabay

Русия започна наказателно производство за нарушаване на правилата за безопасност при извършването на строителни работи във връзка със скъсването на язовирната стена в град Орск, Оренбурска област.

От прокуратурата съобщиха, че инцидентът е причинен от грешки в експлоатацията на съоръжението. 

Язовирната стена на река Урал се скъса вчера, което доведе до наводнение в града.

Около 2000 души са евакуирани от домовете си в руския град Орск, ден след като водите на река Урал наводнаха крайречни села и причиниха скъсването на язовирна стена. Хиляди домове са били наводнени в района, съобщи агенция ТАСС. 

Водоподаването на жилищни сгради в зоната на наводнението в Орск е спряно за промиване и дезинфекция на този участък от водопровода заради появата на инфекции. 18 души вече са потърсили медицинска помощ, 8 са хоспитализирани с остра чревна инфекция, съобщиха от пресслужбата на здравното министерство на Оренбургска област. Ограниченията на водата важат за няколко десетки къщи, намиращи се в района, се казва в съобщението.

Редица руски области в Сибир и Урал и погранични райони в съседен Казахстан бяха наводнени през последните дни. В град Орск и в цялата Оренбургска област е въведено извънредно положение. 

Местните власти опровергаха първоначалната информация, че стената е разрушена изцяло. В наводнената част на Стария град спасителните екипи откриха телата на трима души. Причината за смъртта им тепърва ще се изяснява. 

В наводнената част на Стария град спасителните екипи откриха телата на трима души. Причината за смъртта им тепърва ще се изяснява. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шествие на православни поклонници в Ерусалим, 4 май 2024 г.

Великден в Ерусалим на фона на продължаващия конфликт

На фона на продължаващите боеве в Ивицата Газа в Ерусалим православните християни празнуват Възкресение Христово. Хиляди православни поклонници от цял свят се стекоха вчера в Стария град на Ерусалим в очакване на слизането на Благодатния огън. Това явление се случва всяка година на Велика събота, предшестваща днешния християнски празник -..

публикувано на 05.05.24 в 11:57

Задигнаха над 1600 лв. от къща във вълчедръмското с. Златия

Неизвестен открадна 1660 лева от къща във вълчедръмското село Златия. Крадецът е проникнал през незаключена врата в къща в село Златия. Това е станало 20 минути след полунощ на 4 май. 46-годишна жена от София е подала сигнал до полицията в Лом. Тя е била на гости при родителите си. Парите са взети от дамската ѝ чанта. Пристигналите на..

публикувано на 05.05.24 в 11:40
Стотици жители на Кюстендил се поздравиха с Христовото Възкресение след Светата литургия в църквата

Пълни храмове за Великден в Кюстендилско

В Кюстендилско миряни напълниха храмовете -  дори в села, където няма свещеници като дупнишкото с. Дяково, където доброволци ремонтират черквата, датираща от 1929 г., или родното място на св. Иван Рилски - Скрино, и другаде, хора влязоха да запалят свещ и да си кажат "Христос Воскресе!". Пасхалната литургия в храмовете в Кюстендил продължи до 3..

публикувано на 05.05.24 в 11:35

Полицай в нетрезво състояние катастрофира във Велико Търново

Полицай с над 2 промила алкохол е катастрофирал тази нощ във Велико Търново.   Инцидентът е станал малко преди полунощ. Полицаят е шофирал личния си автомобил и се е ударил в билборд до бензиностанцията на бул. "България" във Велико Търново под Националния военен университет. Няма пострадали при инцидента. Пробата с дрегера е..

публикувано на 05.05.24 в 11:12
Велбъждски епископ Исаак

Епископ Исаак: Изкупени сме не с тленни неща, а с драгоценната кръв на агнеца Христос

"Празникът Възкресение Христово е празник на победата над злото, греха и смъртта. Тържествува църквата, тържествува цялото творение, защото Христос възкръсна. Светото Евангелие ни говори, че Бог толкоз обикна света, че отдаде своя Единороден син, та всеки който повярва в него да има живот вечен и да бъде спасен", казва вторият викарий на..

публикувано на 05.05.24 в 11:09

Българският флаг се развява в Клисурския манастир

Българското знаме се развява в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий". Идеята е на кмета на Спанчевци, а знамето е ушито от жена от селото Българският трибагреник гордо се развява на метри от Клисурския манастир. Идеята е на кмета на село Спанчевци Емил Димитров, разказа Архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия. Пилонът е..

публикувано на 05.05.24 в 11:08
Юлия Станкова

Юлия Станкова: "Отче наш!" има за цел да простим на нашите длъжници...

"Когато човек се опита да разбере дали не е наранил някого, неволно или нарочно , тогава той получава помощ в храма , и си мисля, че след това продължава живота си по един по-добър начин, каза за "Хоризонт" Юлия Станкова, художник и богослов .  "Молитвата е нещо естествено за човека , вградено в неговата психика, защото животът ни е сложен. Ние..

публикувано на 05.05.24 в 11:08