Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефката на Митниците Петя Банкова остава в ареста

Петя Банкова
Снимка: БТА

Директорът на агенция "Митници" Петя Банкова остава за постоянно в ареста, реши Софийският градски съд. Банкова беше задържана тази седмица след акция на ДАНС. Заедно с нея бяха арестувани Марин и Стефан Димитрови. Тримата бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, а Банкова - и за търговия с влияние и подкупи. Според прокуратурата групата е действала от януари 2023 година до началото на април 2024 година. 

Банкова и Стефан Димитров се явиха в съда по обвинение за участие в организирана престъпна група. Преди заседанието третият задържан - Марин Димитров - беше откаран в болница. Обвиняем е и Никола Николов - Паскал, който е обявен за общодържавно издирване. Съдът остави Банкова и Димитров в ареста, защото може да повлияят на разследването и защото има разминаване между дадените показания и приложените доказателства, включително специални разузнавателни средства. 

На влизане в съдебната зала Банкова отрече обвиненията.

От прокуратурата са приложили доказателства, включително от снимков и видеоматериал, за познанството между Банкова и Димитров.

Материалите по делото от Прокуратурата получили през последните 72 часа.

"Разбрах за действията, които се извършват, процесуални, от медиите. След няколко часа бях определен за наблюдаващ прокурор. Не мога да ви кажа нищо по-различно".

Съдията посочи, че при разпита Банкова е отрекла да познава Марин и Стефан Димитрови, но това се разминавало с приложените свидетелски показания и информацията от използваните специални разузнавателни средства.

Адвокатите на Банкова обясниха, че тя не е знаела с какво се занимават Марин и Стефан Димитрови:

"Тя разбра, че това са лица, с които я е запознал служител на ДАНС, които познават Бойко Рашков, Калин Стоянов, Живко Коцев. Тя не предполага, че е възможно тези лица да имат престъпна деятелност".

В съдебната зала беше изнесена информация за среща между директорката на агенция "Митници" и главния секретар на МВР Живко Коцев, на която присъствал и Стефан Димитров. Имало и снимки от летище София, на които се вижда, че Димитров подарява на Коцев скъп часовник, стана ясно още в съдебната зала

По-рано, на влизане в залата, Банкова отрече да подкупвала някого.

Мярката за постоянен арест ще бъде обжалвана от защитата на обвиняемите пред Софийския апелативен съд. 

Предстои да бъдат разпитани още свидетели по досъдебното производство.

Наблюдаващите прокурори обясниха, че разследването е на ранен етап, ще бъдат анализирани още доказателства и ще се прецени дали да бъде разширен кръгът на обвиняемите.

"Делото е на 3 дни и продължава разследването. Събират се доказателства. Ако се съберат други доказателства, няма пречка да бъдат повдигнати обвинения и други лица" каза прокурор Илиян Точев.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Язовири в Кипър пресъхват

Язовири в Кипър пресъхват. Специалната консултативна комисия по управление на водите обсъжда незабавното предприемане на краткосрочни и средносрочни мерки за укрепване на водната инфраструктура, съобщи министърът на земеделието и околната среда Мария Панайоту. С наближаването на лятото състоянието на язовирите предизвиква все по-голямо безпокойство..

публикувано на 22.05.24 в 05:06

Проучване на Университета в Мичиган: Юношите приемат повече от допустимата доза кофеин

Проучване на Университета в Мичиган показва, че юношите приемат повече от допустимата доза кофеин, а това може да доведе до здравословни проблеми. С течение на времето влиянието на кофеина намалява и ние започваме да увеличаваме приеманото количество, а това увеличава риска от отрицателни странични ефекти. Един от всеки четирима родители казват, че..

публикувано на 22.05.24 в 03:37

Почина бивш британски морски командос, обвинен в шпионаж за Хонконг

Във Великобритания бивш ият  кралски морски командос  Матю Трикет , който беше обвинен в шпионаж за разузнавателната служба на Хонконг,  е  почина л , съобщиха от  британската  поли ция. Трийсет и седем годишният Матю Трикет, който беше пуснат под гаранция, беше открит от човек в парк близо до мястото, където живее в Мейдънхед,  графство Баркшър ...

публикувано на 22.05.24 в 03:21

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03