Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен на конгрес на "Нова демокрация" в Атина

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен говори в Атина за перспективите пред Евросъюза. Тя участва в конгрес на управляващата консервативна партия "Нова демокрация".

Изборите за Европарламент трябва да са в синхрон с желанието на всеки европейски гражданин каква Европа иска за бъдещето на децата си, заяви Урсула фон дер Лайен.

След като приветства икономическото развитие на Гърция, тя заяви категорично убеждение, че гръцките избиратели ще подкрепят политиката на Европейската народна партия, която е доказала успех при справяне с предизвикателствата.

По отношение на Русия тя беше категорична, че приятелите на Путин в Европа желаят да унищожат Евросъюза, но "избирателите няма да допуснат  това".

По отношение на мигрантската политика, която силно засяга Гърция, председателят на ЕК каза, че именно европейските граждани ще решават при какви условия ще приемат мигранти, а не трафикантите на хора.

Заместник- председателят на ЕК Маргаритис Схинас призова избирателите в Гърция да не допуснат крайнодесни елементи да участват в следващия Eвропарламент, защото те застрашават бъдещето на следващите поколения.

По последни проучвания на избирателите в Гърция консерваторите от партията на Мицотакис са убедителен фаворит на евровота с над 31% доверие, следвани от СИРИЗА с 16% доверие, като на трето място са социалистите от ПАСОК.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: Путин вади ядрената карта преди стратегически решения за подкрепа на Украйна

Путин вади ядрената карта, когато трябва да се вземат стратегически решения за подкрепа на Украйна . Това каза пред БНР военният експерт Ивайло Иванов. Русия планира учение с използване на тактическо ядрено оръжие Москва предупреди Лондон, че ще отговори, ако Киев използва британски оръжия на руска територия " Руският президент..

публикувано на 07.05.24 в 16:32

"Галъп интернешънъл": Държавите от Запада са по-изплашени от употребата на изкуствен интелект

Държавите от Запада са по-изплашени от употребата на изкуствен интелект. България е сред тях, отчита световно проучване на Асоциация "Галъп интернешънъл" в държави от Азия, Европа, САЩ и Канада. 21% от българите казват, че изкуственият интелект носи повече възможности. 38% виждат в него повече проблеми.  Една трета не се чувстват..

публикувано на 07.05.24 в 16:31
Клаус Йоханис и Джо Байдън

Румънският президент Клаус Йоханис е на двудневна визита в САЩ

Ситуацията в Украйна и Черноморския басейн, както и укрепването на сигурността в евроатлантическото пространство са приоритетни теми на разговорите между румънския президент Клаус Йоханис и американския му колега Джо Байдън. Румънският държавен глава е на двудневно посещение в САЩ и ще бъде приет тази вечер в Белия дом, когато двамата лидери..

публикувано на 07.05.24 в 16:22

Даниела Везиева води евролистата на "Български възход", Стефан Янев - две листи за депутат

Бившият министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев - Даниела Везиева, води листата за европейските избори на партия "Български възход". Тя е начело и на кандидатите за депутати в националния парламент от Русе. Лидерът на партията Стефан Янев е първи в 24 МИР София и в Пловдив град. На въпрос какво би било успех за..

публикувано на 07.05.24 в 16:20

ПП-ДБ регистрира евролистата си, посочи и кандидатите си за евродепутати

Амбицията на ПП-ДБ е за максимално широко представителство в следващия Европейски парламент. Това заяви водачът на листата с кандидати за евродепутати Никола Минчев при регистрацията ѝ в ЦИК: "Нашата общност, проевропейската демократична общност на България, със сигурност ще разшири значително присъствието си в следващия Европарламент,..

публикувано на 07.05.24 в 16:08

Две партии са подали заявления в ЦИК за заличаване на регистрацията им за предстоящите избори

Две партии - "Правото" и "Републиканци за България", са подали до момента заявления в Централната избирателна комисия за заличаване на регистрацията им за участие в предстоящите избори на 9 юни.  Крайният срок за това изтича в 17 часа днес.  Утре в 16 часа ще бъде жребият за определяне на номерата на политическите формации и инициативните комитети в..

публикувано на 07.05.24 в 15:56
Максимилиан Кра, евродепутат от

Претърсват офисите в Брюксел на водещия кандидат на "Алтернатива за Германия" за евроизборите

Тази сутрин германската прокуратура разпореди претърсване на офисите на водещия кандидат на "Алтернатива за Германия" за европейските избори Максимилиан Кра в Брюксел. Обискът в сградата на Европейския парламент е свързан с ареста на дългогодишния колега на Кра Джиан Г. преди две седмици. 43-годишният асистент на германския евродепутат, който..

публикувано на 07.05.24 в 15:31