Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦСКА София наложи волята си срещу Левски в дерби, белязано от инциденти

ЦСКА София победи Левски с 2:0 в 28-ия кръг и взе второто вечно дерби за сезона. С днешните три точки "червените" се връщат на 2-ото място в класирането с 60 точки, изоставайки на 3 от шампиона Лудогорец, който по-късно днес играе като гост на Пирин (Благоевград).

Левски остана на 4-о място с 51 точки и може да бъде задминат от Локомотив (Пловдив), ако в понеделник победи Черно море (Варна).

Мачът бе белязан от редица инциденти по трибуните.

Първата част завърши без голове и напълно в отражение на показаното на терена. Но както преди седмица в Разград, така и днес Левски изпитваше сериозни проблеми след почивката. Тобиас Хайнц и Фернандо Каранга вкараха головете за радостта на ЦСКА.

Най-популярните български отбори имаха тежки дни преди днешното Вечно дерби, като Левски се върна с пет гола в мрежата от Разград. А противниците им от Борисовата градина претърпяха шокираща домакинска загуба от Локомотив (Пловдив).

Тимът на Левски започна по-агресивно и пресираше противника още при изнасяне на топката. В резултат на това в началния четвърт час повече напрежение имаше за Бусато на вратата на ЦСКА София. Но точно в този момент "червените" стигнаха и до гол, дело на Линдсет. Още при първо гледане на ситуацията се видя, че норвежкият халф е пратил топката в мрежата с ръка. Четири минути по-късно Фернандо Каранга се отскубна, остана сам срещу вратаря Андонов и опита да стреля. Но младият страж на сините скъси ъгъла и отрази.

До края на първото полувреме малко повече беше напрежението пред Иван Андонов, но кой знае какви чисти ситуации не бяха създадени. В 24-ата минута Фернандо Каранга можеше да накаже много лоша грешка на Кристиян Димитров. Бразилецът догони спорен пас от бранителя, а Иван Андонов излезе и с шпагат опита да блокира. В интерес на истината, съдията Драганов правилно прочете ситуацията и вдигна жълт картон на вратаря.

В оставащите 10 минути Каранга - този път след пас на Тобиас Хайнц, както и Фаетон, имаха две възможности. И в двата случая обаче ударите не представляваха проблем за вратаря на Левски.

Второто полувреме започна малко по-спокойно, но драмата в синьо тепърва предстоеше. В 52-ата минута Матиас Фаетон атакува спорна топка, към която се втурнаха Келиан ван дер Каап и Кристиян Димитров. Българинът в опита си да изчисти ритна в лицето съотборника си. Пет минути по-късно Ел Джемили навърза трима в червено, в това число и капитанът им Матей, но последвалият удар беше слаб.

В 61-ата минута ЦСКА София поведе в резултата, благодарение на сериозна грешка на вратаря Иван Андонов. Дълга, изритана топка падна в полето на Левски, а защитникът Хосе Кордоба чакаше вратарят да стигне първи. Каранга натисна и двамата, Андонов се забави с обработването, Матиас Фаетон също сложи крак. Накрая вратарят ритна право в Хайнц, който много елегантно прехвърли всички и откри резултата.

Минути по-късно Джонатан Линдсет можеше да удвои преднината на "червените", но това се случи в 73-ата минута. Отново Хайнц беше в основата на атаката, пусна перфектно към Скаршем в наказателното поле на Левски. "Синята" защита и най-вече Кордоба, не се ориентираха, а Скаршем стреля с десния крак. Андонов отби, но право в краката на Фернандо Каранга, който от няколко метра нямаше как да сбърка - 2:0.

Накрая дори можеше да стане и 3:0, след като Данило Асприля при контраатака излезе от ляво по атаката. Изстрелът му по земята обаче се отби в страничната греда и излезе в аут.

По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Карлос Алкарас

Алкарас си осигури полуфинал срещу Синер на "Ролан Гарос"

Испанецът Карлос Алкарас се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис в Париж и си осигури двубой с новия лидер в световната ранглиста Яник Синер (Италия), който по-рано отстрани Григор Димитров с 6:2, 6:4 и 7:6. Поставеният под номер 3 в схемата Алкарас спечели четвъртфинала си срещу гърка Стефанос Циципас в три сета - 6:3,..

публикувано на 05.06.24 в 07:45
Илиан Илиев

Илиан Илиев: Бяхме дисциплинирани в дефанзивен план

Селекционерът на националния ни футболен отбор Илиан Илиев записа пети мач начело на тима, като в тях има една победа и четири равенства. Последното бе снощи - 0:0 при гостуването на Румъния в първия от двете юнски контроли.  "Първо, което искахме и го работихме на Бояна, е да сме изключително дисциплинирани в дефанзивен план. Направихме го, но..

публикувано на 05.06.24 в 07:20
Румъния - България - 0:0

Националният ни отбор записа нулево равенство срещу Румъния, вратарят Дюлгеров спаси дузпа

Националните отбори на Румъния и България завършиха 0:0 в контролна среща, която се игра на стадион "Стяуа" в Букурещ. Това беше пети мач на селекционера Илиан Илиев и четвърто равенство, като все още лъвовете не са претърпели поражение в този период. Вратарят Иван Дюлгеров има огромна заслуга за равенството, след като пет минути след началото на..

публикувано на 04.06.24 в 23:43

Националката Никол Тодорова и световната шампионка за девойки Ванеса Емилова с участие в МТ за приз „Мария Петрова“

Състезателката от националния ни отбор по художествена гимнастика за жени (индивидуално) Никол Тодорова, световната шампионка с ансамбъл (девойки) за 2023 година Ванеса Емилова, световната вицешампионка с ансамбъл (девойки) за  2021 година  Гергана Трендафилова и представителката на националния отбор (девойки) Мая Пенева са сред заявените..

публикувано на 04.06.24 в 23:08
Изабелла Шиникова

Изабелла Шиникова приключи участието си на тенис турнира в Бари

Националката на България за "Били Джийн Къп" Изабелла Шиникова отпадна от турнира по тенис от сериите УТА 125 на клей в Бари, Италия. В среща от първия кръг българката, която влезе в основната схема като "щастлива губеща", отстъпи срещу Ан Ли с 1:6, 4:6. В първия сет 32-годишната Шиникова допусна два пробива и изостана в резултата.  Във втората част..

публикувано на 04.06.24 в 20:09
Българският отбор на сабя в състав Йоана Илиева, Белослава Иванова, Калина Атанасова и Емма Нейкова стана европейски шампион на сабя

Българският отбор на сабя е европейски шампион за жени до 23 години

Българският отбор на сабя в състав Йоана Илиева, Белослава Иванова, Калина Атанасова и Емма Нейкова стана европейски шампион за жени до 23 години на първенството на Стария континент в Анталия (Турция).  Състезателките, водени от националния треньор Ивайло Воденов, показаха завидна психика и увереност, играха със самочувствие и не оставиха съмнение, че..

публикувано на 04.06.24 в 20:08
Новак Джокович

Новак Джокович се оттегли от "Ролан Гарос" заради контузия

Световният номер едно Новак Джокович се оттегли от Откритото първенство на Франция по тенис поради контузия на коляното, съобщиха организаторите на турнира. Сърбинът, който е миналогодишен шампион в надпреварата, премина ядрено-магнитен резонанс, който показа разкъсване на менискуса. Джокович победи трудно Франсиско Серундоло (Аржентина) с 6:1, 5:7,..

публикувано на 04.06.24 в 19:04