Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна стачка на машинистите в Англия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Англия трети път за последните четири дни стачкуват машинистите, което предвещава отново хаос по най-натоварените железопътни маршрути в Обединеното кралство.

Стачкуват членовете на синдиката "Аслеф", което ще доведе до значителни намаления на услугите, особено в Източна и Югоизточна Англия.

"Аслеф" е въвлечен в продължаващ близо две години спор за заплащането, без признаци за пробив и без планирани нови разговори. Профсъюзът твърди, че спорът е струвал на индустрията над 2 милиарда паунда - много повече, отколкото би струвало разрешаването на конфликта. На членовете на "Аслеф" в 16 влакови компании освен това е забранен извънредния труд в понеделник и вторник, което допълнително ще наруши услугите.

Генералният секретар на синдиката Мик Уилън каза, че членовете му остават твърдо зад стачните действия и критикува правителството и железопътните компании за липсата на контакт през последната година.

Правителството въведе нов закон миналата година, насочен към осигуряване на минимални нива на обслужване по време на стачки, но нито една от железопътните компании не е предпочела да прибегне до използването на мярката.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред

Фондация "Даная" ще съди държавата за изграждане на частна болница "Мама и аз"

От Фондация "Даная" обявиха, че ще съдят държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частното лечебно заведение "Мама и аз" преди завършването на бъдещата Национална детска болница. В позиция на организацията до медиите се посочва, че с това решение служебното правителство  абдикира от конституционното задължение на..

публикувано на 01.05.24 в 10:01

На Кулата-Промахон има опашки, но се преминава нормално

Интензивен е трафикът  на граничния пункт "Кулата-Промахон" в първия от поредицата почивни дни. И в двете посоки към Гърция и към България повече са леките автомобили. В ранните сутрешни часове са се образували опашки от чакащи коли, но към момента преминаването е нормално. От Гранична полиция уточниха, че работят всички ленти и гишета за..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските..

публикувано на 01.05.24 в 09:19

Замърсена с колиформи вода в монтанските села Винище и Смоляновци

Замърсена с колиформи вода тече от чешмите в монтанските села Винище и Смоляновци. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. Водната проба от централното водоснабдяване в хранителен магазин във Винище е показала отклонения по колиформи и еширихия коли. В..

публикувано на 01.05.24 в 09:15
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Бъдещото на лявото е в консолидацията

Лявото дълго време вече - 5-6 избора, пропуска своя голям шанс , изказа мнение пред БНР проф. Тодор Галунов - преподавател по политология във Великотърновския университет. "Струва ми се, че в последните години сякаш някои центробежни сили се засилиха. Лявото пространство ако успее да събере всички свои личности, всички свои вече малки партии,..

публикувано на 01.05.24 в 09:05

Пещерата "Добростански бисер" край Асеновград отваря за новия туристически сезон

Пещерата  "Добростански бисер" край Асеновград отваря днес за новия туристически сезон. Наричана "бижуто на Родопите", пещерата ще посреща посетители до 1 октомври. След това за зимния сезон тя се затваря. С всяка изминала година интересът към пещерата нараства, подчертават от община Асеновград, а любопитството на  посетителите е..

публикувано на 01.05.24 в 08:34

Безплатна "синя" и "зелена зона" за празниците в столицата

Жителите и гостите на София ще могат да паркират безплатно в "синя" и "зелена зона" през почивните дни. Зоните за платено паркиране в столицата няма да работят днес - на 1 май, както и на 3-ти, 4-ти, 5-ти и 6-ти май, съобщават от Центъра за градска мобилност.

публикувано на 01.05.24 в 08:28