Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Йовчева: ГЕРБ искат да запазят отворени врати за преговори

| Интервю
Снимка: БТА

"Не е имало някакъв сериозен натиск върху номинирания за външен министър. Нямаше обществени знаци за промяна в тази посока. Но всичко е възможно до последния момент". 

Това коментира пред БНР политологът Теодора Йовчева, след като тази сутрин президентът Румен Радев подписа указа за назначаване на служебното правителство с премиер Димитър Главчев. В състава на кабинета има само една промяна - във външното ни министерство, което ще бъде оглавено от посланика на България в Черна гора Стефан Димитров.
За нея е трудно да прецени какъв е мотивът за тази смяна. Без промяна остава вътрешното министерство - на поста ще е досегашният министър Калин Стоянов. Според Йовчева вероятно се е оценило, че фигурата на Калин Стоянов е твърде важна

Тя напомни, че "главата" на този служебен кабинет е бивш член на ГЕРБ. Нека да дадем време и да видим дали Димитър Главчев ще действа дистанцирано, призова тя и обясни, че българската политическа среда се развива в такава динамика, че дори нещо да изглежда логично, винаги може да има изненади
За правителството на акад. Николай Денков политологът подчерта, че се пропуска нещо важно:

"Този кабинет действа за намаляване на поляризацията в обществото и особено между електоратите на конкурентните сили. Преди него имахме много изострени нива на противопоставяне и отказ от диалог. По време на кабинета имаше тихо примирие между враждуващите страни и намаляване на поляризацията в обществото, в някакъв смисъл и в институциите. Това е едно от основните постижения на кабинета". 

По думите ѝ от техническа гледна точка има много сериозни проблеми с конституционните промени. Философията за това, че се направиха промените обаче, беше добра, смята Теодора Йовчева. 

"Изпълнението куцаше. Има време, парламентът работи, биха могли да бъдат приети законопроекти, които да изясняват спорните моменти. Твърде рано е да даваме оценки", коментира тя в предаването "Преди всички".
 
Според нея въпросът е сега при това ново правителство какво ще се случва в комисиите

Политологът изтъкна, че се наблюдава по-силна атака от страна на ИТН и "Възраждане" срещу ПП-ДБ. Докато ГЕРБ, според нея, искат да запазят отворени врати за преговори:

"Все още противниците биха стъпвали леко". 

ПП е млада партия, много често такива партии са гара за хора с желание за политическа кариера и при получаване на по-добро предложение, се съгласяват на друго, коментира още Теодора Йовчева. 

Нейната прогноза за след изборите е, че този парламент ще запази конфигурацията си. Засега социологическите проучвания сочат, че ИТН ще запази мястото си, добави тя. 
Съставянето на кабинет отново ще бъде сериозно предизвикателство, смята Йовчева. Според нея това зависи до голяма степен от предизборната кампания и остротата ѝ. По думите ѝ е интересно дали ще има опит за повторение на този сценарий или ще се търси по-широка подкрепа в парламента за бъдещо управление. 

Цялото интервю на Веселина Миланова с Теодора Йовчева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев. Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година. С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19 департамента - от Средиземноморието през централните райони, като през нощта бурята достигна Париж и..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но не това е причината за книгата, обясни той в интервю пред БНР. „По-скоро причината е, че..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ за Израел, тъй като президентът Реджеп Ердоган засилва критиките към еврейската държава и се опитва..

публикувано на 02.05.24 в 19:32