Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния подготвя законопроект за военна намеса извън границите си при заплаха за румънски граждани

Снимка: Ройтерс

Министерството на отбраната на Румъния подготвя законопроект, позволяващ военна намеса извън границите ѝ при наличие на заплаха срещу румънски граждани. Законовите промени предстои да бъдат обсъдени от парламента.

Основната идея според различни анализатори и наблюдатели е при сценарий на руска офанзива в съседната на Румъния Молдова и поискана помощ от Кишинев, румънската армия да предприеме военна намеса в конфликта.

При подобен сценарий Букурещ по всяка вероятност ще се намеси в Молдова, коментира пред БНР полк. от запаса на румънската армия Йон Петреску.

"Ако управляващите в Кишинев поискат от Румъния да й помогне да се защити, то според мен Букурещ ще се намеси. Това бе потвърдено и от президента Клаус Йоханис, който неотдавна заяви, че Румъния ще помогне на Молдова да не бъде сама срещу идваща от изток опасност. Това ще бъде доста трудно решение, но е въпрос на чест и национално достойнство за Румъния. Важно е Руската федерация да разбере, че НАТО и ЕС няма да оставят Молдова да се сражава сама с Русия. Путин не харесва прозападния път, по който президентката Мая Санду води Молдова, но в крайна сметка това е решение на хората в страната. Молдовците имат думата да изберат своя път - дали да са част от Западна Европа или да бъдат под чадъра на Москва", каза за БНР полк. Йон Петреску.

Цялото интервю на специалния пратеник на БНР в Букурещ Лъчезар Вълев може да чуете в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт", което започва в 16 часа.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българите в Унгария вече имат свой културен и образователен център

Продължава посещението на президента Румен Радев в Будапеща. Българите в Унгария вече имат културен и образователен център, изграден със съдействието на двете държави. Новата сграда беше открита от българския държавен глава и унгарския му колега. Дружеството на българите в Унгария е създадено през 1914 година и е най-старото действащо..

публикувано на 26.05.24 в 08:07

Президентски балотаж в Литва

Настоящият литовски държавен глава и премиерът на страната ще се изправят днес един срещу друг на президентски балотаж, предаде АФП. На вота преди две седмици президентът Гитанас Науседа получи 44% от вота, а премиерката Ингрида Шимоните – 20 на сто, посочва Ройтерс. Очаква се Науседа да запази поста си, макар и с неголяма преднина...

публикувано на 26.05.24 в 07:53

Макрон на държавно посещение в Германия

Еманюел Макрон започва в Германия първото държавно посещение на френски държавен глава от близо четвърт век, предават информационните агенции. По време на тридневната си визита Макрон ще се опита да подчертае историческото значение на следвоенните отношения между двете ключови държави от ЕС Макар че френският президент често посещава..

публикувано на 26.05.24 в 07:44
Демонстрация на бойци на

"Хамас" съобщи за пленени израелски войници, Израел отрича

Представител на въоръженото крило палестинското ислямистко движение "Хамас" заяви, че бойци на групировката са пленили израелски войници при сражения в Джабалия в северната част на Ивицата Газа. Израел отрече твърденията. Изявлението на говорителя на Бригадите "Ал Касам" Абу Убайда беше излъчено рано тази сутрин по телевизия "Ал Джазира"...

публикувано на 26.05.24 в 07:40
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Поне 11 жертви на руски въздушен удар в Харков

Най-малко 11 са жертвите на руския въздушен удар в събота в търговски център за строителни материали в жилищен квартал на украинския град Харков, съобщи през последния час губернаторът на Харковска област Олег Синегубов. Ранените са десетки. Синегубов посочи по-рано, че магазинът е бил поразен с две управляеми бомби. През изминалата седмица..

публикувано на 26.05.24 в 07:33

Втори ден от сесията на Парламентарната асамблея на НАТО в София

В София ще заседават Комитетът по демокрация и сигурност и Политическият комитет на Парламентарната асамблея на НАТО. От българска страна в дискусиите ще участва служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и зам.-министърът на отбраната Невяна Митева. В проектодоклад на Комитета по отбрана и сигурност се препоръчва по-голямо..

публикувано на 26.05.24 в 07:25

200 години от издаването на Рибния буквар - изложба на открито пред Народния театър "Иван Вазов"

Изложба, посветена на 200 години от издаването на Рибния буквар, беше открита в градската градина пред Народния театър. Експозицията е подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките и е двуезична - плакатите са на български и на английски език.  На 14 табла са представени предисловието и отделните раздели на Рибния..

обновено на 26.05.24 в 04:21