Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денков и Василев се връщат в парламента, Ковачева подаде оставка

Снимка: БТА

Бившият премиер Николай Денков и ексфинансовият министър Асен Василев се връщат в парламента като депутати. Това съобщи от парламентарната трибуна председателят на НС Росен Желязков. Заедно с тях се възстановяват пълномощията като народни представители на Атанас Славов и Андрей Цеков, които бяха министри - съответно на правосъдието и на регионалното развитие.

Прекратени са пълномощията на замествалите ги по време на участието им в правителството Бенямин Хасан, Веселин Недев, Радослав Василев и Мирослава Петрова.

 Росен Желязков съобщи и за подадената оставка на националния омбудсман Диана Ковачева във връзка с избора ѝ в Европейския съд за правата на човека и предстоящото й встъпване в длъжност. Съгласно закона предсрочното прекратяване на правомощията й не се гласува.

От трибуната беше съобщено за преминаване през въздушното пространство и територията ни на съюзнически и чужди въоръжени сили и средства, включително за участие в учение извън страната и за съвместна подготовка.

Председателят на НС Росен Желязков поздрави мюсюлманите в България със започналия празник Рамазан Байрям.

"Бих искал от трибуната на Народното събрание да поздравя мюсюлманите в Република България и да им пожелая в този светъл за тях празник много радост, благополучие и най-вече здраве. И нека всички ние да сме пример за толерантност спрямо идните поколения и да се радваме на мир, любов и благоденствие. Честит празник!", пожела Желязков.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Брюксел с богата програма за Деня на Европа

Сградата на Европейския парламент в Брюксел ще бъде осветена днес, заедно с други културни паметници в 27-те страни-членки, като част от проявите в града по повод Деня на Европа. Тази година празничните прояви в белгийската столица се провеждат в края на председателството на кралството, което приключва на 30 юни, и преди европейските избори на 9 юни...

публикувано на 09.05.24 в 04:37

Британският министър на въоръжените сили пристига на посещение в България

Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Лео Дохърти пристига на двудневно посещение в България. За визитата съобщи британското посолство. Информацията беше потвърдена и от отбранителното ведомство. Срещи Лео Дохърти ще има със служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и лекция във Военната академия в София. Очаква се тема на..

публикувано на 09.05.24 в 04:22

Ямбол ще отбележи Деня на Европа с военен ритуал и молебен

С военен ритуал и благодарствен молебен в Ямбол ще бъдат отбелязани 9 май - Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма. В празничната програма за поредна година е включен и ученическият фестивал „С песните на Европа“. По традицията честванията ще са в стария квартал „Каргон“ - пред паметника на Георги Дражев и загиналите във войните..

публикувано на 09.05.24 в 04:11

Урсула фон дер Лайен критикува германската крайна десница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения от германската крайна десница, като я обвини в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия" - месец преди европейските избори, предаде Франс прес. В речта си на конгрес в Берлин на германския Християндемократически съюз (ХДС, партията, към която принадлежи..

публикувано на 09.05.24 в 00:41

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от "Маркет линкс" изтъкна, че са били анкетирани над 1300 души. 81% от българите ползват..

публикувано на 08.05.24 в 23:02
Стево Пендаровски

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години. "Накрая на този дълъг изборен ден благодаря на всички участници в изборния процес и всички институции,..

публикувано на 08.05.24 в 22:58
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си днес в Никозия, с които започна третата ѝ мисия на острова. Голямата международна подкрепа за..

публикувано на 08.05.24 в 22:54