Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Редовното правителство е похарчило няколко милиарда лева в последните си дни

От ПП-ДБ определиха твърдението като спекулация

Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Редовното правителство в последните дни на управление е похарчило няколко милиарда лева, което е довело вместо 9 милиарда лева във фискалния резерв да има 6 милиарда лева.

Повод за коментара му са думите на служебния финансов министър Людмила Петков, която вчера, след като пое поста, заяви, че във фискалния резерв има 6,68 млрд. лева вместо обявените от Асен Василев при предаването на властта 9,9 млрд. лева.

"Като сложите пенсионните фондове, ядрената безопасност – държавата има под 2 милиарда лева, с които да разполага. Това ни е наследството. Ние като дясна консервативна партийка сме държали да има пари, мазнинка и резерв в държавата и да не се изхарчва всичко, което се изкарва", обоснова се той. 

Борисов поздрави служебния финансов министър, че е оставил на поста директора на НАП Румен Спецов.

"Ако не бяха направили така - само след една седмица с мощната им медийна подкрепа щеше да излезе, че няма пари нито за общините, нито за енергетиката, а не както каза Асен Василев… Всъщност, проблемите са изключително големи", категоричен бе Борисов.

Депутатът от ПП-ДБ Стою Стоев определи като спекулация твърденията за липсващите 3 милиарда лева и припомни позицията на Асен Василев.

"Асен Василев излезе с позиция, че това е спекулация, защото се гледа резервът към края на месеца, а не по средата на месеца – кога са извършени всички плащания и преди да са получени всички приходи", каза той.

По публикацията работи: Антония Чорева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Различни инициативи по цял свят по повод Международния ден на Слънцето

В много страни по света днес започват различни инициативи по повод Международния ден на Слънцето, който цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие.   Международният ден на слънцето цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие...

публикувано на 02.05.24 в 08:49

Русия с проекторезолюция в ООН за предотвратяване на разполагането на оръжия в Космоса

Русия внесе в ООН проекторезолюция, която призовава всички страни да предприемат спешни действия за предотвратяване на разполагането на оръжия в космическото пространство, седмица след като Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Руската..

публикувано на 02.05.24 в 08:44

Кметове на европейски градове искат да определят подходящи ограничения на скоростта

Кметове на европейски градове се обявиха в защита на правото на местните власти да определят подходящи ограничения на скоростта. Кметовете са се обединили в писмо, чийто текст е публикуван във "Файненшъл таймс". Писмото е следствие на инициативи на правителствата в Англия и Италия, които биха могли да попречат на местната власт да прилага..

публикувано на 02.05.24 в 08:29
Даниел Нобоа

Президентът на Еквадор обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции заради "вътрешен въоръжен конфликт". Мярката засяга провинциите Ел Оро, Гуаяс, Лос Риос, Манаби и Санта Елена и ще продължи 60 дни, се казва в указа.  Това е второто обявяване на извънредно положение по същите причини от Нобоа, който встъпи в длъжност през..

публикувано на 02.05.24 в 08:03

Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични

Решението за създаване на частна болница за детско здравеопазване в София беше взето в условията на информационно затъмнение .  Това каза пред БНР адвокат Мария Шаркова - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница.  Правителството разреши на частен инвеститор да построи болница "Мама и аз"   Търговска Лига се..

публикувано на 02.05.24 в 08:03

Сблъсъци в Груция между полиция и протестиращи против закона за чуждите агенти

Десетки хиляди излязоха на пореден протест в Грузия срещу противоречивия законопроект за чуждестранните агенти, след като парламентът на страната го одобри с 83 "за" срещу 23 "против" на второ четене. Парламентарните дебати бяха напрегнати, с изгонени членове на опозицията и сбивания между законодателите, което не е рядко явление в често..

публикувано на 02.05.24 в 07:50

14 души са пострадали при поредните ракетни атаки срещу Одеса

Украинският град Одеса отново стана мишена на руски ракетни атаки. 14 души са пострадали, по данни на местните власти. Руска ракета е попаднала в пощенски разпределителен център, като е причинила пожар в складови помещения. Всички служители в комплекса са успели да се укрият в бомбоубежище и сред тях няма засегнати, съобщи директорът на..

публикувано на 02.05.24 в 07:37