Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерство на енергетиката спря кариера за варовици в Самоводене

Снимка: Здравка Маслянкова

Министерството на енергетиката спря разработването на кариерата за добив на близо 6 милиона кубически метра варовици във великотърновското село Самоводене.

Инвеститорът не е подал необходимите документи в енергийното министерство за регистрация на търговското откритие, което попада и в защитена територия по Натура 2000, от където следва и отказът за разработване на кариерата в находище "Пчелата" до Самоводене. Решението е на вече бившия министър на енергетиката Румен Радев от началото на април.

Местните хора приеха това като победа след многократните протести, които правиха, за да спрат инвестиционно намерение на търговищката фирма да добива по 90 хиляди тона варовици годишно от кариерата с площ от близо 210 декара до Самоводене.

Отказът на Министерството на енергетиката може да се обжалва в съда.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОИСР повиши прогнозата си за растежа на глобалната икономика до 3,1% през 2024 г. и до 3,2% догодина

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши своите прогнози за глобалния икономически растеж за 2024 г. до 3,1% спрямо 2,9% в предходния доклад "Световни икономически перспективи", оповестен през февруари. За 2025 г. ОИСР очаква слабо ускоряване на растежа до 3,2% при предишна оценка за икономическа експанзия с 3 на..

публикувано на 02.05.24 в 14:02
Росица Кирова

Росица Кирова: Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на ГЕРБ

Изграждането на детска болница винаги е приоритет на партия ГЕРБ, заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова:  "Изграждането на детска болница винаги е било приоритет на политическа партия ГЕРБ. Стартирането на проекта за изграждане на детска болница всъщност започна в края на последния редовен мандат на господин Борисов и също..

публикувано на 02.05.24 в 14:01

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд

Все повече испанци напускат страната в търсене на по-добри условия на труд, сочат данни на Националния статистически институт. Експерти отчитат, че това е причинило огромни загуби на икономиката. През последните години в Испания се наблюдава трайна тенденция към увеличаване на трудовата емиграция. 339 000 души в трудоспособна възраст са..

публикувано на 02.05.24 в 13:57

Руския твърди, че е превзела важно село в Донецка област

Руските военни са превзелли напълно село Бердичи в Донецка област, съобщи РИА Новости, като се позова на Министерството на отбраната. Селото се намира в предградие на Авдеевка, на ключов път, по който се снабдява Донбаската групировка на украинските въоръжени сили и сега логистиката ѝ там е съществено нарушена, отбелязва РИА Новости...

публикувано на 02.05.24 в 13:54

Близо 2000 уязвими семейства в Кипър ще бъдат подпомогнати за Великденските празници

Близо 2000 уязвими семейства в Кипър ще бъдат подкрепени за Великденските празници с помощи в рамките на 10-ата кампания "Осинови семейство за Великден", съобщиха от Кипърския координационен съвет на доброволците, който е неин организатор. Броят на кипърците, изправени пред финансови затруднения да си осигурят минимално необходимото за Великденските..

публикувано на 02.05.24 в 13:39

Петролът поскъпна в азиатска търговия

Цените на петрола се повишиха в азиатска търговия, като по този начин възстановиха част от загубите, натрупани през предишните три дни, пише Ройтерс. Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, достигнаха до 83,92 долара за барел. Американският лек суров петрол достигна до 79,46 долара за барел...

публикувано на 02.05.24 в 13:33

РИК ще определи ръководствата на СИК-овете в Монтанско

Районната избирателна комисия ще определи служебно ръководствата на секционните избирателни комисии в община Монтана. Това се налага, след като партиите не постигнаха консенсус Представители на партиите в Монтана не постигнаха съгласие относно ръководствата на секционните избирателни комисии в общината. Причина за това стана искането от..

публикувано на 02.05.24 в 13:29