Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурор Мария Маркова: Към настоящия момент се извършват проверки

Кметът Георги Димитров: За гражданите на Карнобат няма абсолютно никаква опасност

Павел Маринов: Няма изтичане на опасни вещества в реката. Очакваме резултатите от канализационните шахти

| Репортаж
Снимка: БНР

За гражданите на Карнобат няма абсолютно никаква опасност! В това увери кметът Георги Димитров.

"Проблемът се превръща в стопански, защото този завод вече втори ден не работи", заяви той пред БНР. 

Днес се очакват резултатите от изследванията на водните проби, взети от канализационните шахти на територията на кабелния завод в Карнобат. На 5-и април измервателни уреди отчетоха изтичане на отровни газове от една от шахтите в предприятието. Рано сутринта вчера 6 жени бяха обгазени, като след медицински преглед и изписани медикаменти, те бяха освободени за домашно лечение. Ситуацията изглежда странна, защото три дни институциите не могат да установят източника на замърсяването. 

На територията на кабелния завод в Карнобат, който се намира в Северната промишлена зона на града, има съмнения за 3 обгазявания с циано- и сероводород. Сигналите са от петък - в края на миналата седмица, в понеделник в 22.00 часа през нощта и вчера рано сутринта. 

При последното обгазяване 6 жени от предприятието са се почувствали зле, имали са затруднение с дишането, гадене и парене в очите. Вчера служителите на завода отказаха да влязат в помещенията, а днес в 7 сутринта, когато започва първата смяна, пред бариерата стоеше само охранител.

По случая вече се извършва проверка от Районната прокуратура, обясни прокурор Мария Маркова. 

"Към настоящия момент се извършват проверки. Такива са възложени по Закона за съдебната власт. Целта е да бъдат установени източниците на замърсяване с циановодород. Дали същите представляват опасност за здравето на населението, както и на околната среда. При констатиране на високи стойности и при наличието на данни за състав на престъпление от общ характер, ще бъде образувано досъдебно производство.

Снемат се сведения на лица, иззети са проби от шахтите на производствените бази, разположени на територията на шахтата. Установяват се високи  концентрации на сероводород и циановодород.

Констатираните високи дози са дали основание да се възложи тази проверка са данни от 5 април".

Какво са установили до момента контролните органи и какво предстои, посочи директорът на Регионалната екоинспекция в Бургас Павел Маринов.

"Установи се, че няма изтичане на опасни вещества в реката. Очакваме да излязат резултатите на водните проби в канализационните шахти.

Ние не сме издавали предписания днес предприятието да бъде затворено. Явно е по решение на ръководството.

Докато нашите хора са работили, не е имало миризма, но в рамките на  последните три дни е установявано три пъти изтичане на газ от канализационната шахта от бившата производствена площадка на тракторния завод, който е приватизиран".

Паника сред жителите на Карнобат няма, увери кметът Георги Димитров

"Но има хора, които се страхуват, понеже отделни медии пишат гръмки слова". 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Веселка Тончева

Доц. Веселка Тончева: Великден е събуждането на новия живот!

Вярваме, че сте посрещнали празника така, както повелява нашата си българска традиция. Нека трапезата ви да е пълна и около нея да са най-близките ви хора. Традициите са за това, за да се спазват и ги учим от поколенията преди нас. Времето обаче е заличило доста от обредите на нашите предци по великденските празници . " Великден е може..

публикувано на 05.05.24 в 09:05

Курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си

С двудневни тържества курортното селище Лозенец чества 100 години от създаването си. Селото е основано от бежанци - преселници от турската част на Странджа планина. 15 семейства са първите заселници край брега на морето, а с царски указ от 8 април 1931 година бившето село Ембелец е преименувано на Лозенец. За предстоящите чествания, както за..

публикувано на 05.05.24 в 08:47

Хасково е домакин на благотворителна изложба за Великден

Хасково е домакин на благотворителна изложба на децата от Арт Школа "Пастело" "Имаш само това, което си дал", която включва над 60 икони, живопис и керамика. Творбите се продават, а събраните средствата от тях ще бъдат дарени за довършването на църквата "Свети Иван Рилски". Младите творци са напътствани от хасковския иконограф Злати..

публикувано на 05.05.24 в 08:31

Световният ден на смеха се отбелязва в първата неделя на май

В първата неделя на май хиляди хора от над 120 държави отбелязват Световния ден на смеха. Първото подобно събитие всъщност е през януари 1998 година в Мумбай, като в него участват 12 хиляди души. Сесията е организирана от създателя на йога на смеха доктор Мадан Катариа. Според него има физически и емоционални ползи от дълбоко дишане и..

публикувано на 05.05.24 в 08:05

Младото поколение акушерки: Без тази професия не могат да се раждат бебета

Те са на първа линия в посрещането на новия живот – българските акушерки, които неуморно се грижат за майките и техните бебета. Въпреки че и тази професия е застаряваща, не липсват млади жени, които искат да се научат. А по-опитните са готови да дават и да предават знания и умения. Срещаме ви с две акушерки от най-старата АГ болница у нас – „Майчин..

публикувано на 05.05.24 в 07:54

В Кайро продължават преговорите между Израел и "Хамас"

Днес в Кайро продължават преговорите за постигане на мир в Ивицата Газа между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", които се водят с посредничеството на Египет, Катар и САЩ. АФП цитира тази нощ представител на израелското правителство, който упрекна "Хамас", че  възпрепятства подписването на споразумение. Представител на..

публикувано на 05.05.24 в 07:50
Украински свещеник благославя войници в Днепропетровск, 5 май 2024 г.

Руски атаки срещу Харков, Днепър и Одеса

В нощта на Великден - Русия атакува украинските региони Харков и Днепър, както и черноморския пристанищен град Одеса. Съобщава се за убити и ранени хора. По думите на президента Володимир Зеленски руски изтребител е бил свален над Източна Украйна При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са..

публикувано на 05.05.24 в 07:46