Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не изключвам в ход да е някаква политическа заръка по отстраняването на Живко Коцев"

Адв. Емил Георгиев: Има сериозен проблем с назначаването на Мария Павлова за министър на правосъдието

"Върнахме се към едни години, в които контролираният теч на информация моделира общественото мнение"

| Интервю
Адвокат Емил Георгиев
Снимка: Ани Петрова

Има сериозен проблем с назначаването на Мария Павлова за служебен министър на правосъдието. Това заяви пред БНР адвокат Емил Георгиев, "Правосъдие за всеки".

Преди това тя беше заместник на главния прокурор.

"Титуляр е за втори път в служебно правителство, беше и заместник-министър. Сякаш е абонирана за поста. 

В момента тя е заместник – главен прокурор. Беше предложена от господин Сарафов. Тя е негово острие.

Министерството на правосъдието сега би трябвало да допридвижи проекта за нов Закон за съдебната власт, посочи още Георгиев, но изрази съмнение, че това ще се случи. Той посочи, че "се съмнява в реформаторски хъс" на Мария Павлова. Постави под въпрос и "личностния й интегритет". 

"Дори имам опасения, че законът може да бъде съществено осакатен, докато се приеме".

Емил Георгиев все пак отчете, че успешно е преминал първият тест за съставяне на служебно правителство по нова формула.

"Това е добра атестация. Тества се едно от измененията в Конституцията. При сформирането на служебния кабинет вече президентът няма пълната самостоятелност да избере състава. Той трябва да го направи от списък. Господин Главчев прие да бъде служебен премиер, намери се и състав да кабинета, който беше одобрен от парламента.

Преди президентът назначаваше служебния кабинет и едновременно с това разпускаше НС. Сега НС продължава да действа до избирането на ново. Само в срока на предизборна кампания то няма да заседава. 

Основен мотив за тези изменения беше да се възпрепятства поетапното налагане на един вид полупрезидентска или изцяло президентска република в определени периоди". 

Адвокатът одобрява подаването на сигнал от бившия премиер Денков срещу Сарафов до специалния прокурор Даниела Талева. 

"Трябваше да го направи. До него беше достигнал писмен доклад.

Прекалено големи надежди се възлагат на "ад хок" прокурора Талева. За момента тя прие, че не са налични достатъчно данни, за да се образува досъдебно производство. Да видим сега как ще бъде".

Георгиев коментира и изтеклите снимки в последните дни.

"Върнахме се към едни години, в които контролираният теч на информация, която всъщност е следствена тайна, поставена в определен контекст от определени представители на бизнес сектор, които се намира на границата на журналистиката, моделира общественото мнение и се насажда представата, че нещо не е съвсем наред. Самият и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, когато пое поста, каза че ще скъса с  тази практика, но няма да спази това свое обещание.

Това съдържание го има достатъчно отдавна. То се появи сега, когато се счупи сглобката. Таймингът е важен".

Адвокатът анализира вероятността да бъде повдигнато обвинение на бившия главен секретар Живко Коцев.

"Той в момента е само свидетел, но честа практика е един свидетел да бъде привлечен като обвиняем.

Интересно е дали в хода на разследването, което "ад хок"  прокурор Талева следва да осъществи спрямо и.д главен прокурор Сарафов, ще излезе информация за срещата с Живко Коцев.

Много често прокурорите не взимат своите решения на база на вътрешно убеждение, а на базата на разни срещи и формати.

Трябва да има добър климат на сътрудничество между прокуратурата и МВР. Възможно е да е натрупано напрежение между тях. Но не изключвам в ход да е и някаква политическа заръка по отстраняването на Живко Коцев". 

Георгиев отправи критика към кабинета "Денков- Габриел", че не е придвижен изборът на Антикорупционна комисия. 

"Законът вече е действащ. Допускам, че не е станало, защото не са имали политическа договорка". 

Той смята, че работата на парламентарната комисия за Нотариуса едва ли ще може да завърши с нещо смислено. 

"Скандалът около Живко Коцев и около шефката на митниците идва в голяма степен, за да замъгли постигнатото до момента от тази анкетна комисия".

"Като гледам кой е вътрешен министър, че е същото ръководство на ДАНС, че министър на електронното управление е човек, който не е известен с особен интегритет към провеждане на честни избори, а ЦИК си е все тая, не съм оптимист, че имаме всички институционални предпоставки за провеждане на честни избори, които да бъдат възприети от обществото като такива", посочи още адвокат Георгиев в предаването "Нещо повече". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Уилям Бърнс, директор на ЦРУ

Директорът на ЦРУ е в Кайро за преговори за уреждане на конфликта в Газа

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна в петък в египетската столица Кайро, за да преговаря за уреждане на конфликта в Газа, съобщи агенция Ройтерс, цитирайки източник от египетските служби за сигурност и три свои източника от летището в Кайро. Египет, Катар и Съединените щати ръководят от месеци усилията за посредничество между Израел и..

публикувано на 03.05.24 в 20:47

Руски съд остави в ареста театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук

Руски военен съд остави в ареста до 22 октомври театралния режисьор Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрейчук, предаде Франс прес. Двете бяха задържани преди година и обвинени в оправдание на тероризма заради театрална пиеса, с която през 2021-ва печелят престижната руска театрална награда "Златна маска". Пиесата е написана по..

публикувано на 03.05.24 в 20:36

Димитър Главчев посети СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев"

Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев" ще получи нов рентгенов апарат. Това стана ясно след неочаквано посещение на служебния премиер Димитър Главчев в лечебното заведение. Преди това той е разговарял с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница. Процедурите за..

публикувано на 03.05.24 в 20:25
Румен Христов

Румен Христов е водач на листата на ГЕРБ - СДС в област Монтана за парламентарните избори

ГЕРБ – СДС обяви водачът на листата за предстоящите извънредни парламентарни избори в област Монтана. Това е лидерът на СДС Румен Христов. ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са съобщили официално водачите си. Лидерът на СДС Румен Христов ще е първи в листата на коалиция ГЕРБ - СДС за 12-ти многомандатен..

публикувано на 03.05.24 в 19:28

Посолството на Кремъл в Германия опроверга обвиненията за руски кибератаки срещу страната

Руското посолство в Германия опроверга обвиненията, че руски държавни структури са замесени в хакерски атаки срещу страната, и ги определи като "още един опит" за насаждане на русофобия сред германците, съобщават Ройтерс и АФП. По-рано днес руският дипломатически представител бе привикан, за да изслуша формалния протест на федералното..

публикувано на 03.05.24 в 19:21

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от "Хамас"

Израел потвърди смъртта на още един заложник, задържан от палестинкото ислямистко движение "Хамас" в Газа, съобщава Франс прес.   49-годишният Дрор Ор от кибуца Беери е бил убит по време на атаката на групировката в Израел на 7 октомври и от тогава тялото му е държано на палестинска територия, съобщи израелското правителство в платформата "Х"...

публикувано на 03.05.24 в 19:00

Сърбия почете паметта на застреляните преди година 9 ученици в Белград

Сърбия запази минута мълчание тази сутрин - точно година след като ученик застреля 9 свои връстници и охранител в основното училища "Владислав Рибникар" в Белград. Въпреки дъжда множество белградчани се събраха пред училището със запалени свещи и цветя, за да почетат жертвите. Точно в 8.41 ч. - часът, когато стрелбата започна, сирени огласиха сръбската..

публикувано на 03.05.24 в 18:29