Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знакова конференция по здравни въпроси в Лимасол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Декларация от Кипър“ ще бъде приета на знакова конференция на Световната здравна организация. 10-ата среща на високо ниво на Инициативата за малките държави от европейския регион се провежда днес и утре в крайбрежния град Лимасол. 

Срещата на здравните министри на 11-те малки държави от Европейския регион на Световната здравна организация е първата, на която ще бъдат обсъдени възможностите за страните им, произтичащи от действието на Европейския план за борба с рака.
В дневния ред на форума са въпроси, свързани с онкологичните заболявания, специално при децата, и реализацията на програми за скрининг на населението.
Те са и акцент в изказването пред здравните министри на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакиду, в чийто мандат бе разгърнат амбициозният европейски антираков план.
Климатичните промени и въздействието им върху здравето са втората основна тема за дискусии по време на срещата в Лимасол.
Участниците в нея ще обсъдят също така напредъка на страните си в „коалицията по здравеопазване и туризъм“, както и разработването на национални стратегии за наличност и достъпност на лекарствата.
Целта на Инициативата за малките държави, които са с население до 2 млн. души, е да обединят силите си за справяне с общи проблеми и подобряване на здравето на жителите им.

По публикацията работи: Савина Спасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великотърновски храм, строен от Колю Фичето, очаква ремонт

Великотърновският храм "Св. св. Кирил и Методий", който е национален паметник на културата, е в много тежко състояние и чака ремонт. През това време десетки миряни даряват труда и парите си, за ремонт на църковния покрив.  Църквата в квартал "Варуша", носеща името на славянските първоучители, е строена от майстор Колю Фичето и след нея той..

публикувано на 03.05.24 в 09:32

Мария Матеева-Казакова: Трябва да се молим за Възкресението на България!

" Изправени сме пред поредни сериозни избори, които за съжаление се оказват много по-дълбоки , защото българската демокрация натрупа много грехове за последните 35 години".  Това коментира пред БНР политологът д-р Мария Матеева - Казакова. И продължи:  " Може би е време да помислим сериозно дали не трябва да кажем "Вън търговците от храма" ,..

публикувано на 03.05.24 в 09:12

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", вече е 59-а

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на България, "Репортери през граници" посочва..

публикувано на 03.05.24 в 08:59

Награждаване на изпълнителите в класацията БНР Топ 20

Тази вечер Българското национално радио ще връчи наградите на изпълнителите в класацията БНР Топ 20.  Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20 Продуцентът на класацията и музикален редактор в програма "Хоризонт" Здравко Петров сподели: "Ежегодните годишни награди на класацията "БНР ТОП 20" включват шест..

публикувано на 03.05.24 в 08:50

Обущарят Трайко Миладинов: Ремонти в политиката няма

Обущарят Трайко Миладинов смята, че има шанс в ремонтите - не само на обувките, но и на човешките взаимоотношения. Като че ли обаче не беше много сигурен за ремонтите в политиката: "Когото и да избереш - по-лоши идват, по-добри не идват. Само гледат интереса и това е. Как да се ремонтира - уж към нови, към ново, а пак сме си на това дередже...

публикувано на 03.05.24 в 08:49

Различни инициативи по цял свят по повод Международния ден на Слънцето (обновена)

В много страни по света днес започват различни инициативи по повод Международния ден на Слънцето, който цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие.   Международният ден на слънцето цели да привлече вниманието върху важността на соларната енергия и нейния потенциал за устойчиво развитие...

обновено на 03.05.24 в 08:37

Иван Сунгарски: Имаме страхотен капацитет, трябва само да намерим себе си

Имаме страхотен капацитет, трябва само да намерим себе си . Това каза пред БНР Иван Сунгарски - народен представител от СДС в 37-ото и 38-ото Народно събрание.  "Винаги има надежда, когато имаш нагласата да се вгледаш в себе си. Надявам се, че тази бездуховност, тази безотговорност на хората, които имат отговорността да управляват тази държава,..

публикувано на 03.05.24 в 08:21