Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рибарски: Всеки ден българската енергетика плаща капацитет 500 000 долара, но не се използва изцяло

Снимка: БГНЕС

Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз" трябва да плаща капацитет, който се равнява на 500 хиляди долара. Всеки ден този капацитет обаче не се използва. Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Радослав Рибарски.

"Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз", трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 000 долара, всеки ден. Този капацитет обаче не се използва. За пример, 2023 година от възможни 14 кораба да бъдат доставени, са използвани един и половина. Този капацитет, въпреки, че ние не го ползваме, изплащаме тези такси всеки ден за пълния обем, който са договорили служебното правителство с министър Росен Христов. Тези неща, три месеца заседава комисията, въобще не са в доклад. Докладът вече е готов и другата седмица трябва да бъде в зала", коментира той.

Рибарски посочи, че "Булгаргаз" е бил ощетен от договора с турската държавна енергийна компания "Боташ", подписан в началото на миналата година. Изводът се съдържа в доклад на парламентарната временна комисия, която проверява споразумението. Комисията е изготвила доклад, който следващата седмица ще бъде внесен в парламента.

"Нашето предложение, което записахме в решението, което трябва да бъде взето следващата седмица в зала е, цялото решение и този доклад да отидат в Прокуратурата и ДАНС", каза Рибарски.

Друг член на парламентарната комисия Борислав Гуцанов от БСП, коментира, че това е срамен и загробващ договор за България. Той добави, че служебният министър на енергетиката Росен Христов не е имал право да подписва договора, тъй като той не е съгласуван с Министерския съвет и е бил подписан само от осем министри. Според Гуцанов договорът много трудно може да бъде развален, тъй като е на стойност над 2,2 милиарда евро, но може да бъде предоговорен.

"Една такава подробност, която сигурно ще ви бъде интересна е, че таксата услуга за пренос за "Боташ" е 9 долара, и 10 за пренос, докато с Гърция е 5.4 евро. Какви се струва? Два пъти има разлика за едно и също нещо, което се прави. Кой ги е договоралят тези условия и защо тези хора все още не са подведени под отговорност?", попита Гуцанов.

Заради този договор от БСП ще поискат да бъдат освободени директорите на "Булгаргаз". 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори във, сочат първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с малка..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42