Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интересни факти за метеорологичната 2023-та у нас

Снимка: Pixabay

2023 година е най-топлата година в България от 1930 г.  Това показват изследванията на Националния институт по хидрология и метеорология, записани в годишния бюлетин на организацията. Най-високата температура: 43 градуса е измерена в Русе, а най-ниската - минус 21 градуса - в Трън.

Средната годишна максимална температура за страната е 19.3 °С, което е с 2.4 °С над климатичната норма. Най-високата максимална температура за 2023 г. е 43 °С, измерена на 25.VII в гр. Русе.

🌡️Средната годишна минимална температура за страната е 7.6 °С, което е с 1.7 °С над нормата.

Най-ниската минимална температура в България през 2023 г. е била минус 24,7 °С, измерена на вр. Мусала на 6.II. 

В станциите от метеорологичната мрежа на НИМХ с надморска височина под 1000 m най-ниската измерена температура през годината е минус 21.4 °С - на 9.II в гр. Трън, обл. Перник.

Най-голямото 24-часово количество валеж е измерено в с. Кости, обл. Бургас, на 5 септември - 207.2 mm от дъжд.

🌬️ Най-голямата скорост на вятъра, измерена в населено място, е 39 m/s (над 140 км.ч) и е регистрирана в гр. Враца в сутрешните часове на 19.I при поривист вятър от запад-югозапад.

❄️ Най-високата снежна покривка, измерена в населено място, е 63 cm на 27.XI в гр. Вършец, обл. Монтана. В станциите на планински върхове най-висока снежна покривка е измерена на вр. Ботев на 5.I - 194 cm.

⚡През 2023 г. са регистрирани около 464 000 мълнии на територията на страната, което е с 26% под средния брой за последните 10 години (по данни на ATDNet). Денят с най-много регистрирани мълнии е 4.XI - около 31 000.

🌍 Общият брой дни през 2023 г. с циркулация, водеща до пренос на пустинен прах от Сахара над България или над част от нея, е 143. Месецът с най-много такива дни е октомври - 24, а с най-малко e декември - 5.

"Общият брой дни през 2023 година с циркулация, водеща до пренос на пустинен прах от Сахара над България е 143. За 2024 г. определено можем да кажем, че в края на март и началото на април имахме високи концентрации на сахарски прах", каза за БНР метеорологът Анастасия Стойчева.
По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протестна акция по повод визитата на Си Цзинпин във Франция.

Си Цзинпин разговаря в Париж с Макрон и Фон дер Лайен

Китайският президент Си Цзинпин е от снощи на официално държавно посещение във Франция в рамките на европейска обиколка, в който ще посети и Сърбия, и Унгария. Днес той ще разговаря с френския президент Еманюел Макрон. Тържествена церемония за афиширане на френско-китайското приятелство и тежки дипломатически разговори - това предстои днес в..

публикувано на 06.05.24 в 11:45
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция: Тежки травми след инциденти с пиратки

Неспазване на забраната за използване на пиратки доведе до тежки травми в Гърция. Въпреки нареждането на полицията да не се използват пиратки на много места в Гърция продължава тази традиция, която винаги води до тежки инциденти. В област Атика пострадалите са петима души. Има инциденти също и на остров Крит, където пиратка избухна в..

публикувано на 06.05.24 в 11:36

Как полигонът "Ново село" промени икономиката на района?

От 1962-ра година съществува полигонът "Ново село". От близо 20 години на него правят учения американски и български военни, а в последните години и батальонната бойна група на НАТО, която е дислоцирана у нас.  Колкото хора, толкова и мнения за това как за 20 години е била променена икономиката на района, след като от 2001-ва година..

публикувано на 06.05.24 в 11:35
Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел

ЕС може да финансира производство на оръжие в Украйна

Над 140 фирми от 25 страни участват в започналия днес форум за укрепването на сътрудничеството в отбранителната индустрия между ЕС и Украйна в Брюксел, съобщи на влизане върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.  Той каза, че един от вариантите, които ще бъдат дебатирани, е, производство на оръжия в самата Украйна с..

публикувано на 06.05.24 в 11:22

Никола Лалов: Реконструкцията за Ф-16 на авиобаза "Граф Игнатиево" закъснява

Българската армията е изправена пред много предизвикателства и то, когато има война на 300 км от нас. Най-сериозният е недокомплектът. Сред другите е технологичният . Все още разчитаме на съветско въоръжение. Това са двата най- важни въпроса. Това коментира в интервю пред БНР Никола Лалов, военен репортер от "Медиапул".  "В..

публикувано на 06.05.24 в 11:18

Румен Радев: В момент на кризи, войни и несигурност не можем да неглижираме армията

Пред Паметника на Незнайния воин в София се състоя тържественият водосвет на бойните знамена и знамената-светини по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия. Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта В ритуала участва и президентът Румен Радев, който коментира пред журналисти..

публикувано на 06.05.24 в 11:13

Близо 80 са вече жертвите на наводненията в Бразилия

До близо 80 души достигна броят на жертвите на наводненията, предизвикани от проливните дъждове в Бразилия. Над 100 души се издирват. 88 000 бяха принудени да напуснат домовете си в засегнатите райони. Разрушени са пътища и мостове.  Президентът на страната Луиз Инасиу Лула да Силва посети щата Рио Гранди до Сул, за да обсъди с местните власти..

публикувано на 06.05.24 в 11:00